Makluman Pengguna Wajib, iPhone Lagi Menyerang Video "Berbahaya"

virus-iphoneImej dari Kaspersky.com

Kemunculan pelbagai peranti #teknologi, seperti telefon pintar hari ini, pastinya dapat memberi manfaat kepada penggunanya. Kami dapat melakukan pelbagai perkara mulai dari komunikasi, hiburan, untuk mempermudah berbagai keperluan perniagaan dengan adanya perangkat teknologi.

Tetapi pada hakikatnya, memiliki telefon pintar juga harus seimbang dengan kepintaran pengguna. Kerana banyak kes, di mana terdapat jurang yang boleh membahayakan pengguna kerana tindakan beberapa orang yang tidak bertanggungjawab.

Kes terbaru mengatakan, peranti telefon pintar iPhone sekali lagi dikunjungi oleh serangan digital dalam bentuk video berbahaya. Video, yang diedarkan melalui aplikasi pesanan segera Apple, dilaporkan mengandungi bug yang dapat membuat peranti iPhone kita rosak dalam beberapa saat.

Bagi rakan sekerja yang mempunyai peranti iPhone, maklumat berikut tentunya sangat berguna dan mesti didengar.

Sudah Berselerak

Kira-kira seminggu pengguna iPhone di seluruh dunia dilaporkan mengalami serangan yang membuat peranti iPhone mereka jatuh secara tiba-tiba dan tidak dapat dikendalikan lagi. Sebabnya, video yang dikongsi secara viral melalui perkhidmatan pesanan segera iMessage.

Telah disahkan bahawa, dalam video berdurasi pendek terdapat bug yang dapat mempengaruhi prestasi telefon pintar Apple. Tetapi tidak semua iPhone akan terkena virus tersebut, kerana ternyata fail video MP4 ini hanya memberi kesan kepada iPhone dengan siri iOS 10.1.

Artikel lain:  Pastikan Keselamatan iPhone Dari Peretas Dengan 7 Langkah Berikut

Laporan pertama yang masuk mengenai video yang mengandungi bug ini, dilaporkan oleh pengguna melalui laman reddit pada hari Selasa (11/22). Dari situ, penyebaran video ini terus berlaku walaupun di sekolah-sekolah global.

Melalui keterangan mangsa, fail bernama MG_0942.MP4, sebenarnya memaparkan kesan tidak terlalu pelik. Di dalamnya muncul, sosok lelaki berdiri kemudian diikuti dengan paparan visual hingga akhir video.

Cara Menyerang Bugs iPhone

Media teknologi antarabangsa, The Verge di mana memuat naik bagaimana bug yang terdapat dalam video berbahaya ini dapat membuat iPhone crash dalam waktu yang sangat singkat. Pada mulanya, pautan video akan masuk melalui mesej iMessage yang kemudian dibuka oleh pengguna. Apabila pengguna mengklik pautan video, video akan dibuka secara langsung menggunakan pemain video lalai.

Dalam banyak kes, kerana paparan video di dalamnya tidak begitu menarik, jadi mereka cenderung keluar dan tidak lagi menonton #video tersebut. Memang, pada detik-detik awal setelah kita menutup video ini, tidak akan ada kerosakan atau tanda-tanda yang mencurigakan. Tetapi setelah kira-kira 10 saat selepas membuka video, tiba-tiba iPhone akan terasa perlahan dan kemudian tidak dapat diakses sama sekali.

Banding dan Cara Mengatasinya

Setelah maklumat berkaitan dengan adanya pautan video berbahaya yang tersebar melalui perkhidmatan pesanan segera Apple, maka banyak rayuan untuk pengguna iPhone, terutama mereka yang mempunyai siri iOS 10.1 untuk tidak membuka pautan video yang dikongsi jika terasa mencurigakan.

Selain itu, ternyata ada jalan keluar untuk pengguna yang sudah membuka fail jahat tersebut. Penyelesaiannya ialah melakukan tetapan semula keras pada iPhone. Secara amnya, apa yang perlu dilakukan, pertama adalah membuat sandaran semua data penting terlebih dahulu. Setelah itu untuk mula mengaktifkan tetapan semula keras, kami hanya menahan butang kuasa dan rumah serentak selama beberapa saat.

Dari situ prosesnya akan berfungsi secara automatik, dan setelah proses reboot selesai, maka iPhone kita dapat kembali beroperasi seperti biasa.

Baca juga:  Berjaya Memecahkan iPhone, FBI Menang "TKO" Terhadap Apple

Tetapi nampaknya, ada cara lain bahawa pautan video tidak memberi kesan buruk pada peranti iPhone. Caranya adalah bahawa fail mesti dihantar sebagai fail MP4 secara keseluruhan, jika dikirim penuh maka bug tidak dapat mempengaruhi prestasi iPhone.

Kes seperti ini pastinya bukan yang pertama menyerang pengguna iPhone. Sebelum ini terdapat banyak cara yang diambil oleh penjenayah digital untuk menyebarkan program jahat atau virus yang tentunya boleh membahayakan pengguna. Oleh itu, jauh lebih penting bagi pengguna untuk lebih bijak dan dikemas kini dengan semua maklumat yang mungkin memudaratkan kita.

Artikel Berkaitan