Urbanindo Menawarkan Unit Perkhidmatan Dalam Talian KPR Baru, Seperti Apa Perkhidmatannya?

Ilustrasi melalui Urbanindo.com

Beberapa waktu yang lalu, syarikat permulaan harta tanah dalam talian Urbanindo mengumumkan adanya perkhidmatan baru yang dapat dinikmati oleh penggunanya. Perkhidmatannya adalah Urbanindo Online KPR.

Melalui unit perniagaan Urbanindo Finance, #startup yang satu ini berusaha untuk memberi kemudahan kepada orang yang ingin menggunakan kemudahan gadai janji dan pinjaman dengan pelbagai kemudahan di dalamnya. Tidak hanya berkaitan dengan pembelian harta tanah, layanan terbaru, yang dikeluarkan sejak 5 Disember 2016, juga dapat menjadi solusi bagi anda yang memerlukan pinjaman cepat.

Apakah perkhidmatan terbaru dari Urbanindo ini? Inilah ulasan penuh.

UrbanIndo Online KPR

Pada masa ini masalah yang sering dihadapi oleh masyarakat umum adalah, bagaimana mendapatkan harta tanah sama ada kediaman atau yang berkaitan dengan perniagaan, tetapi dengan pembiayaan yang mudah dan berpatutan. Beralih dari masalah ini, Urbanindo pada awal Disember melahirkan unit perniagaan baru, Urbanindo Finance.

Dan perkhidmatan utama Urbanindo kewangan adalah, KPR Online Urbanindo.

Artikel lain:  UrbanIndo Melancarkan Aplikasi iOS & Android untuk Pencari Rumah dan Harta Tanah

Dalam perkhidmatan ini, secara umum terdapat 3 jenis perkhidmatan yang ditawarkan. Ketiganya, boleh menjadi penyelesaian bagi anda yang memerlukan pembiayaan harta tanah dengan mudahnya proses dalam talian. Tiga jenisnya adalah, mengambil alih gadai janji, pinjaman pelbagai guna dan memohon gadai janji baru.

1. Pengambilan KPR

Bincangkan jenis perkhidmatan pertama, iaitu mengambil alih gadai janji. Perkhidmatan seperti ini mungkin terkenal oleh orang ramai, terutama mereka yang mencari kewangan perumahan untuk perumahan.

Kesnya adalah, kadang-kadang pada permulaan ansuran pembayaran gadai janji, bank yang mengendalikan gadai janji memberikan kadar tetap. Walau bagaimanapun, penyediaan faedah tetap hanya untuk beberapa tahun awal. Memasuki tahun berikutnya, kos faedah dikenakan kepada Terapung dan cenderung melambung tinggi.

Oleh itu, hadiri perkhidmatan yang dipanggil mengambil alih KPR. Secara amnya, perkhidmatan ini akan memindahkan gadai janji anda dari satu bank ke bank lain yang dianggap mempunyai faedah yang lebih menguntungkan. Kelebihan lain ialah pengguna juga dapat menentukan jangka masa pembayaran yang lebih lama, sehingga memberi kesan pada bayaran ansuran bulanan yang lebih ringan.

2. Pinjaman Serbaguna

Perkhidmatan kedua yang ditawarkan oleh gadai janji dalam talian Urbanindo adalah kredit pelbagai guna. Pinjaman serbaguna adalah permohonan pinjaman untuk pelbagai tujuan. Bukan hanya untuk perniagaan, pinjaman serbaguna juga dapat digunakan untuk beberapa tujuan lain seperti biaya pendidikan, perbelanjaan perubatan, perbelanjaan mendadak, untuk menampung pembayaran hutang.

Sistem kredit pelbagai guna yang ditawarkan oleh Urbanindo menggunakan sistem jaminan. Oleh itu, jumlah yang boleh dipinjam akan disesuaikan dengan harga cagaran yang dicadangkan. Secara amnya, cagaran yang dihantar adalah sijil rumah. Walau bagaimanapun, ini tentu boleh berbeza mengikut polisi bank di mana memohon pinjaman pelbagai guna.

3. Penyerahan Gadai janji Baru

Dan perkhidmatan terakhir dari Urbanindo adalah, mengemukakan gadai janji baru. Semakin lama harga harta tanah kediaman pasti meningkat. Terutama bagi orang-orang yang tinggal di kawasan bandar, tentu sekali sangat perlu memikirkan untuk memiliki rumah dengan segera.

Di sinilah permohonan KPR dapat menjadi jalan keluar bagi orang yang ingin membeli rumah tetapi tidak mempunyai dana yang mencukupi. Dengan penyerahan yang mudah, kita dapat memilih beberapa jenis gadai janji seperti gadai janji konvensional yang mempunyai kadar faedah terapung, gadai janji Syariah yang secara amnya menetapkan kadar faedah tetap, atau gadai janji bersubsidi juga dapat merupakan program kerjasama antara bank dan pemerintah.

Dengan memohon gadai janji, orang ramai juga dapat memperoleh beberapa faedah lain seperti jaminan kesahihan harta tanah yang dibeli. Kerana, secara amnya harta KPR telah diperiksa terlebih dahulu oleh bank melalui Badan Tanah Nasional. Selain itu, beberapa bank juga menyediakan perkhidmatan perlindungan insurans untuk harta tanah yang kami beli melalui kemudahan KPR.

Baca juga:  Petua HaloMoney World, Ubah Gaji Anda 10% Menjadi Perniagaan Berpotensi!

Semua perkhidmatan yang ditawarkan dapat diakses dengan mudah oleh orang ramai dengan mendaftar Urbanindo Finance. Kaedahnya cukup mudah, kita hanya perlu melayari laman rasmi dan kemudian mengikuti prosedur yang telah ditetapkan. Selanjutnya, pihak dari Urbanindo Finance akan datang kepada kami untuk melengkapkan semua fail dan cadangan pembiayaan.

Berminat untuk mencubanya? Sila layari laman web rasmi Urbanindo.com

Artikel Berkaitan