Mengejar Gelaran Kota Pintar, Pemerintah Kabupaten Kediri Memperkenalkan Aplikasi E-Tiket

aplikasi e-tiketImej dari Yaolbrewok.com

Pada masa kini, semuanya berkaitan dengan teknologi. Terutama untuk pelbagai perkara yang berkaitan dengan kehidupan seharian, penggunaan teknologi tentunya memberikan banyak kemudahan.

Salah satu contohnya ialah inovasi yang dipromosikan oleh pemerintah Kabupaten Kediri dengan menghadirkan aplikasi # teknologi E-Tilang. Dengan ini, aplikasi ini akan dapat menjadi alternatif kepada orang ramai untuk membayar denda tiket dengan lebih mudah dan selamat.

Di samping itu, proses yang dijalankan secara dalam talian diharapkan dapat meningkatkan kredibiliti pasukan polis dari timbulnya isu pemerasan.

Hasil Kerjasama Sebilangan Pihak

Dimaklumkan bahawa kehadiran teknologi aplikasi E-Tilang berjaya direalisasikan berkat kerjasama beberapa pihak iaitu PT Trimaxindo Abadi dan Microsoft World. Pemerintah Kabupaten Kediri sendiri mengakui bahawa program aplikasi E-Tilang yang dilaksanakan di Kota Kediri menjadi salah satu usaha untuk mencapai konsep kota pintar yang diimpikan oleh seluruh rakyat Kediri.

Dengan sokongan syarikat Trimaxindo, aplikasi E-Tilang berjaya dibuat dan bergerak di atas sistem Microsoft Azure, milik syarikat Microsoft.

Artikel lain:  Laporkan Sleman ~ Aplikasi Mudah Alih Untuk Menyokong Sleman Ke Arah Kabupaten Pintar

Mengenai kelebihan aplikasi ini, tentunya dapat mempermudah proses pembayaran sekatan tiket yang dilakukan secara langsung ketika ada tindakan. Oleh kerana pembayaran dibuat dalam talian, pembayaran dapat berjalan lebih cepat, lebih mudah dan selamat.

Prosedur Menggunakan Aplikasi E-Ticket

Disampaikan oleh AKBP Akhmad Yusep Gunawan selaku Ketua Polis Daerah Kediri menyatakan bahawa, proses penggunaan aplikasi E-tiket bermula apabila masyarakat mendapat sanksi tiket. Dari sana, pegawai polis trafik yang melakukan persimpangan akan menunjukkan aplikasi E-Ticket pada peranti mudah alih.

Selepas itu, orang ramai dapat segera membayar denda melalui kemudahan perbankan internet BRI. Kaedah ini diharapkan dapat memudahkan masyarakat kerana mereka tidak perlu menghabiskan lebih banyak masa kerana mereka harus hadir ke mahkamah di mahkamah.

Akhmad juga menyebutkan bahawa aplikasi E-ticket diharapkan dapat bersatu di antara pelbagai pihak, terutama pemerintah Kota Kediri dan institusi-institusi lain yang berkaitan. Ketika banyak isu menyebut tentang adanya pungutan haram dari pihak polis, teknologi seperti ini diharapkan dapat menghilangkan paradigma negatif di mata masyarakat.

Kelestarian Program Pemerintah Daerah Kediri

Melihat ke belakang, ternyata program aplikasi untuk aplikasi E-ticket adalah langkah seterusnya dari program Electronic Criminal Justice System (e-CJS Plus). Program ini sendiri telah diaktifkan oleh Pemerintah Daerah Kediri sejak pertengahan Oktober 2016.

Program ini, adalah program untuk menerapkan teknologi maklumat terutamanya untuk membantu prestasi Jabatan Polis Kediri. Di dalamnya terdapat beberapa program khas lain iaitu e-Light Crimes (e-Tipiring), e-Sidik, dan e-Notification of the Progress of Investigation (e-SP2HP).

Sekiranya semua program implementasi teknologi dapat dilaksanakan secara maksimal, itu akan menjadi langkah besar bagi Pemerintah Daerah Kota Kediri untuk bergerak menuju konsep kota #smart. Kerana dalam konsep kota pintar, ia memerlukan pemerintah daerah untuk menjadi Pemerintah Elektronik (e-Gov) yang telah menerapkan penggunaan teknologi dalam prestasi harian.

Sebaliknya, Ketua Pegawai Teknologi PT Trimaxindo Semesta Abadi, Hermanto menyatakan bahawa pada masa ini penyelesaian pantas diperlukan untuk pembangunan kawasan. Dan untuk merealisasikan sokongan ini dari platform digital seperti Microsoft Azure sangat diperlukan. Inilah sebabnya, Microsoft World juga menjadi bagian penting dalam melaksanakan program aplikasi E-Ticket.

Menuju Bandar Pintar

Dalam acara Smart City Symposium 2016 yang diadakan oleh Microsoft bersama dengan Kementerian Dalam Negeri dan Universiti Gadjah Mada beberapa waktu yang lalu, banyak yang menyinggung bagaimana mewujudkan konsep bandar pintar untuk beberapa bandar utama di Dunia.

Di masa depan, diharapkan banyak pemerintah daerah semakin mendorong penerapan teknologi untuk pelbagai perkara. Pelaksanaan seperti ini pastinya merangkumi banyak dimensi termasuk pengurusan dasar awam hingga perancangan bandar yang menggunakan pelbagai produk teknologi.

Baca juga:  ATCS Lalin Semarang ~ Aplikasi Mudah Alih "Anti Jam" untuk Penduduk Semarang

Khusus untuk program aplikasi E-Ticket yang dilaksanakan oleh Pemerintah Kediri, juga mendapat penghargaan dari Microsoft World. Melalui wakilnya, Peter Lydian Sutiono selaku Pengarah Sektor Awam Microsoft World, mengatakan bahawa sinergi diperlukan antara masyarakat dan juga pemerintah dan pegawai penguat kuasa untuk merealisasikan penerapan teknologi terhadap konsep bandar pintar.

Ini tentunya sangat sesuai, kerana tanpa sokongan semua pihak, penggunaan teknologi canggih akan menghadapi kesukaran. Sebagai tambahan kepada pemerintah yang inovatif, pembuat dasar yang menyokong dan peranan masyarakat harus bersedia untuk mematuhi peraturan dengan lebih baik.

Artikel Berkaitan