Makna 6 Simbol Berikut, Pengguna iPhone jarang mengetahui

Ciri iPhoneImej dari Github.com

Sebagai salah satu peranti teknologi yang popular, iPhone yang dikeluarkan oleh pengeluar Apple akan menjadi produk yang tidak asing lagi bagi masyarakat moden. Bukan hanya di luar negara, bahkan di kawasan tempatan iPhone mampu menjadi salah satu alat kegemaran tanpa mengira harganya yang agak tinggi.

Sebab mengapa iPhone popular adalah kerana ia menawarkan pelbagai ciri canggih dan juga ketahanan yang lebih baik daripada pesaingnya. Tetapi yang menariknya ialah, walaupun mempunyai banyak ciri canggih, terdapat beberapa butiran kecil iPhone yang tidak terlalu dikenali atau bahkan tidak diketahui oleh penggunanya.

Salah satunya adalah makna dari 6 simbol yang muncul pada peranti #iPhone ketika pengguna mengaktifkan fitur tertentu. Enam simbol itu banyak yang tidak mengetahui maksudnya atau bagaimana mengaktifkannya.

Bagi anda pemegang iPhone, maklumat berikut pasti dapat menambahkan pengetahuan dan juga untuk memaksimumkan penggunaan peranti iPhone anda.

1. TTY (Teletype)

Imej dari Lifeprint.com

Dalam gambar di atas, ini adalah contoh simbol TTY atau kependekan dari Teletype. Adakah fungsi perkhidmatan ini? Sebenarnya fungsinya sangat membantu terutama bagi pengguna yang mengalami masalah pendengaran.

Dengan ciri Teletype, pengguna pekak akan sangat terbantu kerana dapat mengubah panggilan suara menjadi bentuk teks. Apabila ciri ini diaktifkan, simbol TTY akan muncul seperti di atas.

Artikel lain:  Berikut adalah 5 Cara Meningkatkan Kelajuan Kuasa iPhone, Cubalah!

Oleh itu, pengguna ini dapat membaca mesej telefon dan kemudian membalas menggunakan papan kekunci. Tetapi buat masa ini, ciri Teletype tidak dapat digunakan untuk pengguna berbahasa Dunia. Mungkin pada masa akan datang ciri seperti ini segera tersedia.

2. VPN (Rangkaian Peribadi Maya)

Imej dari Google.com

Simbol kedua ialah simbol VPN atau Rangkaian Peribadi Maya. Simbol dalam bentuk tulisan yang dikelilingi oleh kotak, akan muncul ketika pengguna mengaktifkan fitur VPN.

Apa yang dilakukan oleh ciri ini? Fungsinya adalah untuk memberikan keselamatan dan juga penyulitan untuk sambungan #internet yang berjalan pada peranti iPhone. Keselamatan semacam ini kadang-kadang diperlukan untuk beberapa tujuan, seperti ketika menggunakan dan menggunakan WIFI di persekitaran pejabat, yang kadang-kadang mempunyai beberapa batasan.

Selain itu, dengan adanya fitur VPN, tentunya kita akan lebih terlindung dari ancaman jenayah dalam talian.

3. Orientasi Skrin

Imej dari Osxdaily.com

Simbol ketiga, yang merupakan gembok dengan arah bulat di sekelilingnya. Simbol semacam ini, adalah simbol Orientasi Skrin. Fungsinya adalah untuk membuka sempadan ketika pengguna ingin melihat peranti iPhone dengan kedudukan potret atau landskap. Jadi secara automatik, orientasi layar yang dilihat oleh pengguna akan berubah apabila pengguna menyesuaikan kedudukan skrin.

4. Nightshift

Imej dari Idownloadblog.com

Simbol seterusnya adalah simbol Nightshift yang mempunyai bentuk seperti matahari dan digabungkan dengan bulan. Simbol ini akan muncul apabila ciri Nightshift diaktifkan.

Lalu apa fungsi ciri ini? Apabila pengguna mengaktifkan, iPhone secara automatik akan memaparkan cahaya kekuningan, terutama untuk digunakan pada waktu malam. Dengan ciri ini, pengguna dapat lebih selesa dalam mengoperasikan iPhone, kerana cahaya yang keluar lebih mesra di mata.

5. Jangan Ganggu

Imej dari Osxdaily.com

Simbol kelima, Jangan Ganggu, mungkin mempunyai bentuk yang serupa dengan simbol sebelumnya, iaitu simbol Nightshift. Perbezaannya adalah, simbol ini hanya mempunyai gambar bulan sabit.

Sesuai dengan gambar, simbol ini lebih ditujukan untuk digunakan pada waktu malam ketika kita tidak lagi ingin diganggu oleh panggilan masuk atau mesej pada peranti iPhone kita. Apabila diaktifkan, simbol ini akan muncul di kanan atas skrin peranti iPhone.

Baca juga:  Teknologi Tidak Sedia, Apple iPhone 7 Akan Kurang Pengubahsuaian

6. Tempat Peribadi

Imej dari Macworld.co.uk

Simbol terakhir adalah simbol Hotspot Peribadi. Tetapi ia tidak akan muncul di peranti iPhone, simbol ini akan muncul di layar MacBook ketika kita mengaktifkan fitur hotspot peribadi.

Walaupun fungsi ciri ini sendiri adalah untuk membuat hotspot yang berasal dari peranti rangkaian iPhone kami. Tidak perlu bingung mencari WiFi, dengan iPhone yang disambungkan ke internet sudah boleh menjadi hotspot peribadi.

Artikel Berkaitan