Atasi Pemain Nakal, Pemerintah Korea Selatan Buat Peraturan Khas

industri permainanImej dari Tubefilter.com

Sekiranya pada masa lalu dunia permainan dikenal dengan perkara yang membuang masa dan kurang berguna, tetapi sekarang nampaknya paradigma itu mula beralih ke arah positif. Dengan mengingat batasan yang diperlukan dalam bermain #game, sebenarnya permainan juga dapat memberikan beberapa kesan positif.

Atas sebab ini, industri permainan juga mengalami peningkatan mendadak dalam beberapa tahun terakhir. Sebenarnya, industri teknologi mampu menghasilkan keuntungan berjuta-juta dolar untuk pemaju besar.

Tetapi ini tentunya bukan tanpa cabaran. Dan salah satu masalah yang paling biasa dihadapi oleh pembangun permainan di dunia adalah, pemain yang menipu dengan menggunakan pelbagai program atau bahasa mudah adalah penipu.

Untuk mengatasi masalah seperti ini, bahkan pemerintah Korea Selatan, yang merupakan salah satu industri permainan induk di dunia, telah membentuk peraturan khas untuk membatasi pemain gim nakal.

Undang-undang Industri Permainan

Perkara seperti ini mungkin tidak diterima pakai di negara lain. Bahkan untuk negara-negara besar seperti Amerika, yang juga memiliki budaya industri permainan yang besar, tidak memberikan perhatian khusus, terutama dalam pembentukan undang-undang yang mengikat.

Tetapi ini telah menjadi perdebatan di kalangan pemain industri permainan dan pemerintah Korea Selatan. Hingga akhirnya parlimen Korea Selatan meluluskan undang-undang khas yang berkaitan dengan industri permainan di negara pengeluar ginseng.

Artikel lain:  Pekerjaan ini di Industri Permainan semakin prospektif di masa depan

Mengenai tujuan undang-undang ini, yaitu untuk mengawasi pembuatan dan penyebaran program berbahaya atau berbahaya yang dianggap oleh studio pengembangan permainan sebagai program haram. Lebih khusus lagi, peraturan ini merangkumi beberapa jenis program seperti aimbotters, hacking, scripters dan program buruk lain.

Pesalah Terancam Denda Setengah Billion

Bukan peraturan nama jika tidak ada hukuman yang menyertainya. Dan untuk undang-undang khusus industri permainan yang baru diformalkan di Korea Selatan, hukuman itu bukan jenaka. Mereka yang didapati membuat atau menyebarkan program yang membahayakan anda dijatuhi hukuman penjara selama 5 tahun atau denda maksimum 43.000 dolar, bersamaan dengan Rp.574 juta.

Dengan ancaman hukuman seperti ini, kita dapat yakin bahawa pemain yang tidak bertanggungjawab akan berfikir dua kali sebelum menggunakan program menipu. Lebih-lebih lagi, peraturan ini sangat mengikat dan diawasi langsung oleh pemerintah bekerjasama dengan studio permainan.

Sebaliknya, pemain industri permainan seperti studio permainan besar Riot Korea dan Blizzard Korea pastinya merasa sangat terbantu dan mendapat keuntungan terbesar. Sebelum ini, studio permainan lebih bergantung pada hukuman dalam bentuk akaun permainan yang dilarang, sekarang mereka tidak perlu lagi risau kerana hukuman yang diberikan akan meningkatkan berat pelanggar.

Terutama bagi pembangun permainan Korea Blizzard, melalui salah satu judul permainan popular yang dibuat oleh Overwatch, telah mengalami masalah dengan penipu selama beberapa waktu. Malah pemain Overwatch di Korea Selatan terkenal kerana sering menggunakan cheat untuk memenangi permainan.

Inilah sebabnya mengapa, Blizzard telah mengeluarkan keputusan untuk menyekat ribuan akaun pemain sejak permainan Overwatch memasuki pasaran Korea Selatan.

Sehingga kini, pemain Overwatch di seluruh dunia telah mencapai 20 juta pengguna aktif. Dari jumlah yang sangat besar ini, sudah tentu terdapat banyak pemain nakal yang sering menggunakan program berbahaya.

Kekurangan di sini, bukan sahaja merugikan pemaju industri permainan tetapi kadang-kadang juga merugikan pemain lain. Inilah yang menyebabkan studio permainan bertindak balas dengan ganas dan berusaha untuk membataskan lagi pergerakan pemain curang.

Baca juga:  Peek Profile 5 Orang Terkaya di Dunia Permainan Industri

Sebenarnya, menurut catatan Blizzard, terdapat juga banyak kes kecurangan di negara lain selain Korea Selatan. Seperti di China, studio permainan telah menyekat lebih dari 1650 akaun yang disyaki menggunakan cheat.

Tetapi dengan peraturan yang telah diluluskan, ternyata masih ada jurang yang dapat dimanfaatkan oleh para pemain nakal. Mereka yang ingin terus menggunakan cheat, boleh menggunakan program VPN yang menjadikan akaun mereka tidak dapat dikesan. Perkara seperti ini, sangat lazim dilakukan oleh pemain yang tentunya bukan kesukanan, bahkan untuk tujuan permainan sahaja.

Artikel Berkaitan