Kerajaan Akan Memperkenalkan Tandatangan Digital Pada 2017

tandatangan digitalImej dari Okezone.com

Keselamatan urus niaga pada masa kini adalah salah satu faktor yang paling diambil kira oleh masyarakat moden. Bukan hanya transaksi perbankan, transaksi dalam bentuk lain seperti # jual beli dalam talian juga penting untuk mengutamakan aspek keselamatan di dalamnya.

Menyedari hal ini, pemerintah kemudian memikirkan untuk mencari alternatif baru yang dapat menjamin keselamatan transaksi digital. Salah satu inovasi yang sedang dipromosikan adalah membuat tandatangan digital.

Sebenarnya, dilaporkan, teknologi ini akan mula digunakan pada suku kedua 2017. Seperti apa teknologi tandatangan digital ini? Inilah ulasan penuh.

Dikendalikan oleh Kementerian Komunikasi dan Penerangan

Sebagai badan yang berhubungan langsung dengan sektor teknologi, Kementerian Komunikasi dan Maklumat pasti akan menjadi pelopor rancangan untuk menerapkan teknologi tanda digital ini. Disampaikan oleh Ketua Sub Direktorat Teknologi Maklumat dan Komunikasi Riki Arif Gunawan, keberadaan tanda tangan diharapkan dapat menjadi pengganti media pengesahan tandatangan manual.

Untuk merealisasikannya, Kominfo bekerjasama dengan Financial Services Authority sebagai pihak yang sangat memahami bagaimana menjalankan sistem kewangan yang akan dibawa ke arah digital. Melalui kerjasama ini, diharapkan tandatangan basah (tandatangan manual) tidak lagi diperlukan untuk pengesahan rasmi.

Artikel lain:  Rayuan Kerajaan, E-Dagang Menghentikan Penjualan Telefon Bimbit BM

Masih disampaikan oleh Riki, proses beralih dari penggunaan tandatangan basah ke tandatangan digital tentunya tidak mudah. Walau bagaimanapun, kewujudan pengesahan format digital tentunya akan memberikan pelbagai kemudahan pada masa akan datang.

Ini disokong oleh penjelasan pengamal telematika dan digital Edmon Makarim, yang mengatakan bahawa tandatangan digital sebenarnya mempunyai kegunaan dan potensi yang sama dengan tandatangan basah. Oleh itu dari segi kesahan, tandatangan digital juga masih boleh dianggap sah.

Kerjasama Beberapa Pihak

Sudah tentu ramai yang bertanya bagaimana teknologi tandatangan digital ini dapat direalisasikan.

Untuk mewujudkannya, diperlukan beberapa pihak yang kemudiannya akan memastikan keseluruhan sistem tandatangan digital dapat berjalan dengan baik. Pihak tersebut termasuk Root CA (Certification Authority), CA dan institusi yang telah dapat menerapkan tanda tangan digit untuk tujuan pengesahan.

Mengenai Lembaga Pengesahan itu sendiri, ini adalah institusi yang menggunakan aplikasi untuk proses pengesahan tandatangan digital. Oleh itu, CA mempunyai kuasa untuk menentukan identiti digital pengguna masyarakat umum.

Institusi yang termasuk dalam kategori ini boleh berupa perbankan, telekomunikasi, syarikat insurans dan institusi serupa. Syarikat pada amnya mempunyai sistem elektronik yang digunakan untuk mengesahkan identiti pengguna. Dari sana, proses pengesahan akan dilengkapi dengan sistem tandatangan digital.

Selain CA, masih ada pihak lain iaitu Root CA. Akar CA tidak lain adalah Kementerian Komunikasi dan Maklumat yang akan mengambil peranan penyelia dan penjamin CA yang sesuai atau tidak melaksanakan sistem tandatangan digital.

Proses Membuat Tanda Tangan Digital

Dalam penjelasannya, Riki Arif Gunawan mengatakan bahawa ia berkaitan dengan proses membuat tandatangan digital. Pada dasarnya, membuat tandatangan digital tidak terlalu berbeza dengan proses pengesahan umum ketika kita mendaftar dengan institusi kewangan, seperti bank.

Kemudian, pengguna yang sudah mempunyai akaun di bank tidak perlu mengesahkan semula secara manual. Apa yang diperlukan adalah mengunjungi laman web secara langsung dan memohon tandatangan digital. Dari sana, pengguna akan mendapat fail unik yang mesti disimpan untuk digunakan dalam proses seterusnya.

Tetapi bagi pengguna yang tidak memiliki akaun di bank, tentu mereka harus melakukan proses verifikasi manual di pejabat bank. Hanya selepas itu, proses membuat tandatangan digital dapat dilakukan secara dalam talian.

Baca juga:  Rasmi, Kerajaan Telah Menerbitkan Peraturan Baru Yang Harus Dipatuhi Dengan Pengangkutan Dalam Talian

Sekiranya dilihat dari aspek keselamatan, banyak pihak menjamin bahawa penggunaan tandatangan digital dapat memberikan tahap keselamatan yang lebih baik. Selain memprioritaskan sisi praktikal, di kemudian hari masih diperlukan nombor PIN unik tambahan ketika kami memberikan tanda tangan digital.

Oleh itu, sekiranya sesuatu yang tidak dijangka berlaku kemudian, keselamatan akaun yang telah dilengkapi dengan tandatangan digital akan tetap dijaga. Yang mesti dipastikan adalah tidak menyebarkan nombor PIN yang sudah kita miliki kepada orang lain, terutama yang tidak diketahui.

Artikel Berkaitan