Berkah Catering, Perniagaan Katering Perkahwinan di Surabaya yang Bermula dengan Perniagaan Kotak Padi

Pasukan Katering Berkah melalui Berkahcatering.web.id

Perniagaan katering adalah salah satu jenis perniagaan yang sangat digemari oleh wanita, terutamanya ibu. Namun, ternyata perniagaan ini sudah mulai mekar dilakukan oleh lelaki. Salah satunya adalah pengusaha muda dari Surabaya bernama Irwan Hernawan  yang memberi nama  Berkah Catering untuk perniagaan katering.

Menariknya, walaupun usianya masih sangat muda (27 tahun), Irwan Hernawan dapat menjalankan perniagaan secara profesional. Ini dibuktikan dengan pertumbuhan pesat perniagaan katering yang diasaskannya.

Hingga kini, Berkah Catering dapat memenuhi pelbagai permintaan katering di Surabaya, termasuk; menyediakan katering untuk aktiviti rumah tangga dan perindustrian, katering kotak nasi, beras katering, beras, hingga katering untuk majlis perkahwinan.

Bagaimana seorang Irwan Hernawan membina perniagaan kateringnya? Berikut adalah tinjauan ringkas.

Permulaan Membangun Katering Berkat

Sebilangan besar pengusaha kuliner mempunyai latar belakang kegemaran dalam makanan / minuman, atau hobi mencicipi makanan dan minuman. Begitu juga dengan Irwan Hernawan, pelopor Berkah Catering. Walaupun dia tidak memiliki ketentuan pendidikan formal dalam bidang kuliner, bahkan orang ini tidak dapat memasak, ini tidak menjadi halangan untuk membangun perniagaan yang sesuai dengan minatnya.

Irwan Hernawan

Sebelum memulakan perniagaannya, Irwan pernah bekerja sebagai Pengurus Perakaunan Kewangan di sebuah syarikat di Surabaya. Sebenarnya, sejak dia masih bekerja sebagai pekerja pejabat, lelaki ini telah mula menjalankan # perniagaan kuliner, iaitu membuka gerai makan. Namun, kerana tidak fokus menjalankan perniagaan, perniagaan gerai makanannya akhirnya ditutup.

Kegagalan berniaga di gerai makanan tidak menjadikan pemuda yang lahir pada 23 Januari 1989 ini menyerah. Tidak lama kemudian, Irwan mencuba nasib dalam dunia perniagaan dengan berusaha membuka perniagaan katering. Perniagaan ini diberi nama Blessing Catering. Secara resmi ditubuhkan pada bulan Oktober 2014 di Surabaya, perniagaan pada masa itu melayani pesanan katering untuk kotak beras untuk pejabat dan isi rumah.

Mengoptimumkan Katering Prestasi Perniagaan melalui Internet

Sekiranya kebanyakan perniagaan katering menumpukan pada promosi luar talian, itu tidak berlaku dengan Irwan Hernawan. Usahawan muda ini yang menamatkan pengajian S2 di sebuah universiti swasta di Jakarta mengatakan bahawa dia lebih berminat menggunakan internet untuk memasarkan perniagaannya.

Irwan mempelajari sistem pemasaran dalam talian dan lebih bertujuan untuk bahagian pasaran maya. Beberapa strategi pemasaran dalam talian yang dilakukannya adalah dengan membuat laman web perniagaan, aktif di media sosial, dan aktif di forum dalam talian. Irwan, yang mempromosikan perniagaannya melalui dalam talian dan juga membantu promosi dari mulut ke mulut dari pelanggannya, terbukti mampu bersaing dan bahkan mengalahkan pesaingnya.

Perkembangan laman media sosial yang begitu besar di Dunia ternyata memberi kesan positif kepada perniagaan katering yang dibina oleh Irwan. Hanya dalam masa 1 tahun, Blessing Catering mengalami pertumbuhan yang sangat ketara. Dia tidak hanya mendapat banyak pesanan kotak beras, perniagaan itu juga dapat mengembangkan perniagaannya dengan melayani penyedia katering bufet untuk berbagai acara, termasuk untuk pernikahan.

Dengan pengalaman bekerja di sebuah syarikat F&B (Makanan dan Minuman), Irwan tidak mengalami kesukaran untuk menyediakan pakej katering bufet. Dengan bantuan isterinya (Ariyas Puji), dia bekerjasama dengan vendor penyewaan peralatan katering untuk mengoptimumkan perniagaannya.

Berikut adalah beberapa gambar acara yang disajikan oleh Berkah Catering:

[spoiler]

[/ spoiler]

Blessing Catering Tried Market Di Luar Surabaya

Permintaan katering yang banyak untuk pelbagai acara menjadikan Irwan lebih berpengalaman dalam selok-belok perniagaan katering. Inilah yang menjadikan perniagaannya berkembang dari masa ke masa. Perkembangan Blessing Catering yang signifikan memberikan peluang kepada Irwan untuk menargetkan pasar yang lebih besar, yang melayani permintaan di daerah di luar Surabaya.

Mengenai harga, Berkah Catering masih unggul berbanding pesaingnya di sekitar Surabaya yang cenderung lebih mahal. Menurut Irwan, yang memahami prinsip ekonomi, memilih strategi harga rendah dalam segmentasi pasar tanpa menjejaskan kualiti produk adalah strategi terbaik dalam memberikan perkhidmatan kepada pelanggannya. Inilah salah satu sebab mengapa perniagaannya cepat dikenali di Surabaya, Sidoarjo dan sekitarnya.

Namun, Irwan Hernawan tidak mahu berhenti dan cepat leka. Lelaki ini mengatakan bahawa seorang peniaga mesti berwawasan dan berani melangkah lebih jauh agar perniagaannya dapat lebih maju. Dia ingin mengembangkan perniagaan kateringnya agar dikenal di daerah lain di Jawa Timur, seperti Gresik, Mojokerto, dan juga Malang. Sehingga hari ini, pencerobohan yang dilakukan oleh Berkah Catering telah sampai ke Jakarta. Luar biasa!

Selain berkembang dari perspektif operasi, Irwan Hernawan juga memperhatikan pengurusan perniagaannya. Di bawah naungan PT. Berkah Kulina Nusantara, dia mula mengatur pasukan pengurusan yang lebih profesional dan mantap. Menurut sumber yang dapat dipercaya, dari bisnis katering, Irwan dapat memperoleh perolehan sekitar Rp 75 juta hingga Rp 200 dalam sebulan. Sudah tentu perolehan akan terus meningkat, memandangkan banyak keperluan untuk perkhidmatan katering dan juga pencerobohan perniagaan yang dilakukan oleh Irwan.

Perniagaan tidak kelihatan pada usia, dan itulah yang dapat kita lihat dari tokoh Irwan Hernawan. Dengan usia yang sangat muda, Irwan dapat membina perniagaan kulinernya dari sifar hingga akhirnya mencapai kejayaan seperti sekarang. Dapatkan inspirasi!

Artikel Berkaitan