Manfaatkan Instagram, Duo Young Artists Berjaya Kembangkan Perniagaan Galeri Seni

Joe Kennedy dan Jonny BurtImej melalui Businessinsider.com

Untuk membina perniagaan yang besar memerlukan kesungguhan dan ketabahan. Dalam beberapa keadaan, # usahawan berjaya sebenarnya mula mencari jalan keluar ketika orang lain menganggap jalan itu jalan buntu.

Tidak terkecuali dengan 2 usahawan muda, Joe Kennedy dan Jonny Burt . Lulus dari universiti, mereka yang sudah memiliki visi terpadu dalam mengembangkan perniagaan, berusaha memanfaatkan media sosial untuk menyokong perniagaan galeri seni.

Apa yang menarik ialah, mereka yang berasal dari England melihat kenyataan bahawa kebanyakan galeri seni di UK masih menerapkan gaya pemasaran lama yang pastinya tidak lagi berkesan dalam menarik minat para penikmat seni.

Buktinya, inovasi menggunakan perkongsian foto Instagram #media sosial untuk mempopularkan galeri seninya, berjaya dengan kejayaan besar.

Memulakan Perniagaan

Ketika berusia 23 tahun dan lulus kuliah, Joe Kennedy dan Jonny Burt memutuskan untuk membuka galeri seni. Keputusan itu sebelumnya telah dipertimbangkan dengan teliti oleh kedua-duanya. Mereka berpendapat bahawa mewujudkan galeri seni sebenarnya masih berpotensi sebagai kawasan perniagaan.

Artikel lain:  Kavita Shukla ~ Penemu Kertas Segar, Teknologi Mudah untuk merosakkan Buah dan Sayuran

Masalahnya, banyak galeri seni gagal menarik minat peminat kerana tidak melaksanakan apa yang diperlukan oleh pengguna masa kini.

Pada mulanya, mereka tidak senang melakukan kerja pejabat dan memutuskan untuk membuka pop timbul di Chiswick, London, yang berukuran hanya 27 meter persegi. Namun, mereka menemui jurang perniagaan ini melalui bantuan Instagram.

Teknologi Penggunaan Pintar

Walaupun mungkin pemilik galeri seni lain berpendapat bahawa memperkenalkan perniagaan menggunakan pamflet masih cukup baik, Kennedy dan Burt sudah memiliki langkah maju.

Kerana mereka sendiri juga terbiasa menggunakan media sosial, dan mengetahui bagaimana pola pikir banyak orang muda saat ini, tidaklah terlalu sukar bagi mereka untuk menggabungkan potensi media sosial dengan perniagaan dalam industri seni.

Masih banyak galeri yang menangani strategi pemasaran konvensional melalui buletin dan iklan di majalah, padahal sebenarnya orang muda tidak membeli majalah seni. Orang muda lebih suka wujud di media sosial.

"Sebilangan besar muzium dan galeri seni masih menganggap media sosial sebagai mainan remaja narsisistik yang hanya mengambil gambar sarapan mereka. Mereka tidak menganggapnya komersial, "kata Kennedy.

Pembangunan Perniagaan

Dengan dapat menggunakan media sosial #Instagram untuk memasarkan atau memperkenalkan galeri seni mereka sendiri, percepatan perniagaan yang diperoleh oleh kedua-dua pengusaha ini juga cukup tinggi.

Sebagai bukti, dalam tiga tahun Kennedy dan Burt mengembangkan rangkaian pembeli muda dalam talian dari seluruh dunia, dari Hong Kong, Timur Tengah, ke Amerika Syarikat.

Pencapaian ini pastinya boleh dikatakan agak jauh dibandingkan dengan pemilik galeri seni yang masih bertahan lama. Walaupun untuk skala perniagaan galeri seni di UK, pencapaian kedua-duanya adalah sesuatu yang harus dihargai.

Dan kini galeri kecil mereka telah diubah menjadi galeri seluas 371 meter persegi yang mereka namakan "The Unit" dan terletak di kawasan Soho yang berprestij, London, England. Galeri ini, bukan sahaja dikenali sebagai galeri slanga tetapi juga mempopularkan banyak karya artis muda yang lain.

Kedua-dua usahawan muda ini benar-benar memandang serius media sosial. Mereka baru-baru ini mengadakan pameran penguraian pertama melalui Instagram, iaitu Paintguide, yang membawa 61 artis dari seluruh dunia yang berjaya membina reputasi mereka melalui aplikasi foto.

Dalam pameran tersebut, satu perkara yang cukup menggembirakan adalah kolaborasi baru antara galeri seni milik Kennedy dan Burt dengan sebilangan pihak swasta yang berminat untuk menyokong perkembangan seni.

Baca juga:  Taylor Rosenthal ~ Anak lelaki 14 Tahun Menolak 399 Billion untuk Cita-Cita Perniagaan

Mereka berdua juga memahami nilai promosi yang hebat melalui pameran yang menampilkan artis yang sudah mempunyai ratusan ribu pengikut di Instagram. Sebenarnya, beberapa selebriti seperti Jude Law, Bob Geldof, dan Jean Paul Gaultier menyokong kedua pemuda ini.

Sekarang masanya, anak muda tahu bagaimana menggunakan #teknologi dengan bijak dan tepat. Lalu, apakah jenis inovasi yang mungkin dimiliki oleh rakan sekerja anda?

Artikel Berkaitan