Cara Mengkonfigurasi Antivirus untuk Perlindungan Maksimum di Komputer

Cara Mengkonfigurasi Antivirus

Antivirus adalah program atau perisian yang sering dipasang sebagai perlindungan tambahan untuk PC dan komputer riba. Walaupun bersifat opsional, penggunaan antivirus dianggap dapat meningkatkan sistem keamanan pada perangkat untuk menghindari serangan dari virus, malware, dan ransomware.

Prestasi antivirus akan dimaksimumkan jika pengguna komputer tahu bagaimana mengkonfigurasi program. Salah satunya apabila kita bergantung pada antivirus Malwarebytes 2019 sebagai perlindungan komputer tambahan. Beberapa tinjauan mendalam mengenai antivirus ada di sini dan dapat dijadikan panduan untuk membuat pengaturan.

Bagaimana mengkonfigurasi Malwarebytes 2019?

Pernah dengar mengenai Malwarebytes? Anda yang sering memasang antivirus atau program serupa mestilah biasa dengan namanya. Malwarebytes, yang pertama kali dilancarkan pada Januari 2006, adalah program anti-malware dan antivirus untuk sistem operasi Windows dan macOS. Anda bahkan boleh memasangnya di telefon pintar berasaskan Android dan iOS.

Keberadaannya selama 13 tahun adalah bukti bahawa Malwarebytes bukan perisian sewenang-wenangnya. Anda yang merancang untuk menggunakannya dapat mengoptimumkan Malwarebytes 2019 untuk melindungi PC atau komputer riba anda dengan langkah-langkah berikut.

1. Aktifkan Perlindungan Masa Nyata Berbutir

Perlindungan masa nyata yang disediakan oleh Malwarebytes 2019 dapat dikonfigurasikan dengan aplikasi atau program apa pun. Sebaliknya, anda juga dapat memutuskan program yang tidak mahu dipantau secara langsung sehingga tidak membebankan antivirus atau merasa tidak diperlukan.

Dengan perlindungan ini, anda akan mengetahui keadaan PC atau komputer riba anda dengan tepat, bahkan bagaimana ia berfungsi lebih pantas daripada antivirus lain. Untuk mendapatkan perkhidmatan yang lebih maksimum, anda boleh beralih ke pilihan Premium atau berbayar dari Malwarebytes.

2. Tetapkan Jadual Imbas atau Imbas

Konfigurasi seterusnya yang harus anda lakukan dengan Malwarebytes adalah menetapkan jadual imbasan. Program antivirus ini akan memeriksa setiap fail pada peranti anda dari fail permulaan hingga pendaftaran. Setelah selesai, anda akan menerima laporan mengenai hasil imbasan.

Malwarebytes 2019 nanti akan menawarkan pilihan yang dapat anda ambil terhadap virus, malware, ransomware dan fail berbahaya lain. Anda juga boleh menetapkan kapan pengimbasan berkala diaktifkan dan tentukan sendiri bahagian peranti yang termasuk dalam pemeriksaan.

3. Periksa Sejarah Imbasan

Menyimpan laporan di Malwarebytes 2019 akan memudahkan anda mengetahui keadaan PC atau komputer riba anda semasa proses pengimbasan sebelumnya. Dengan begitu, anda tidak perlu lagi bersusah payah mengimbas dan menunggu hasilnya keluar.

Dengan laporan ini, anda juga dapat mengetahui apakah ada fail berbahaya yang belum 'diusir' dari peranti. Terutama jika pada beberapa imbasan anda tidak mendapat fail yang mencurigakan atau pelik, sedangkan prestasi komputer mula mengalami masalah.

4. Lakukan Tindakan Pantas dari Pop-up

Kewujudan pop timbul segera yang ditawarkan oleh Malwarebytes 2019 dapat memudahkan anda apabila anda ingin mengambil tindakan yang menentukan. Munculan akan muncul jika program mengendus ancaman seperti laman web yang berisi pancingan data, virus karantina, atau modifikasi yang mencurigakan.

Selain mengeluarkan pemberitahuan, munculan segera juga akan memberikan panduan yang membimbing anda untuk mengambil tindakan tertentu mengenai ancaman ini. Contohnya, memasukkan pautan pancingan data ke dalam senarai putih.

5. Antivirus Aktif Walaupun Komputer tidak Digunakan

Salah satu perkara yang jarang diberi perhatian orang ketika memasang antivirus adalah membiarkan program tidak aktif. Namun pada waktu itu, kemungkinan virus, malware, dan file berbahaya lain memasuki perangkat menjadi lebih besar.

Oleh itu, pastikan Malwarebytes 2019 di PC atau komputer riba anda 'hidup'. Dalam kes ini, hidupkan ciri imbasan yang akan aktif walaupun anda tidak menggunakan komputer. Dengan cara ini, anda dapat mengambil tindakan segera terhadap virus yang mengancam peranti.

Pelbagai Kemudahan yang ditawarkan oleh Malwarebytes 2019

Tidak sukar, bukan, adakah konfigurasi dengan antivirus Malwarebytes 2019? Bukan hanya itu, program ini juga menawarkan sejumlah kemudahan yang akan menjadikan penggunaannya lebih praktikal, iaitu:

  • Papan Pemuka . Pilihan menu yang dipaparkan pada papan pemuka Malware 2019 agak membingungkan walaupun ciri yang ditawarkan cukup banyak. Anda boleh mengetahui maklumat mengenai keadaan peranti, sejarah pemindaian, untuk mengaktifkan perlindungan tanpa perlu mengakses menu tetapan terlebih dahulu. Anda yang menggunakan Windows bahkan boleh memaparkan ciri program dalam menu konteks di File Explorer;
  • Pemasangan pantas . Apabila beberapa program antivirus memerlukan masa pemasangan 10-15 minit, maka Malwarebytes 2019 hanya memerlukan waktu kurang dari 3 minit untuk menyelesaikan pemasangan pada komputer atau telefon pintar. Anda juga tidak perlu memasang komponen tambahan apabila anda akan menggunakan semua ciri;
  • Sokongan . Malwarebytes 2019 menawarkan sokongan menyeluruh untuk pengguna swasta dan perniagaan. Kerana, mereka menjalankan sokongan dalam talian yang luas yang merangkumi indeks panduan untuk menyelesaikan masalah untuk memandu ke semua sistem operasi. Terdapat tutorial video yang akan membantu anda mengendalikannya;
  • Penyepaduan penyemak imbas terbaik . Salah satu kelebihan Malwarebytes 2019 sebagai program antivirus ialah melindungi komputer anda daripada pancingan data dan ancaman lain yang masuk melalui pautan di penyemak imbas. Oleh itu, kemungkinan virus atau aplikasi berbahaya untuk memasang sendiri pada peranti dapat ditekan.

Petua untuk Mengoptimumkan Prestasi Malwarebytes 2019

Konfigurasi telah selesai dikendalikan. Ciri-ciri ini juga membantu anda melindungi komputer anda. Apa lagi yang harus anda lakukan untuk mengoptimumkan prestasi Malwarebytes 2019?

Ketangguhan Malwarebytes 2019 tidak akan kekal selamanya jika anda tidak menyertainya dengan beberapa langkah perlindungan tambahan, termasuk:

  • Pasang satu antivirus sahaja. Sebilangan orang berpendapat bahawa memasang lebih daripada satu program antivirus akan memberikan perlindungan tambahan. Sebenarnya langkah-langkah ini sebenarnya akan memaksa komputer untuk bekerja lebih keras. Terutama jika sistem operasi telah memasang perlindungan lalai (contohnya Windows Defender pada Windows OS);
  • Jangan sembarangan melayari laman web. Hanya kerana program antivirus anda canggih tidak bermaksud anda boleh mengakses laman web secara sembarangan. Kini penggodam atau penjenayah siber semakin canggih dalam merancang laman web agar kelihatan seperti laman web biasa. Sekiranya halaman tiba-tiba menunjukkan amaran ancaman, ada baiknya anda menutupnya dengan segera;
  • Pasang perisian atau program dari sumber yang dipercayai. Sekiranya anda memerlukan program atau perisian untuk melakukan sesuatu, anda harus memuat turunnya dari laman web rasmi secara langsung. Fail yang anda dapat dari pihak ketiga tidak semestinya selamat. Tidak jarang ada yang membawa virus atau perisian hasad yang merosakkan peranti anda;
  • Gunakan versi premium atau berbayar. Seperti disebutkan, Malwarebytes 2019 menyediakan dua versi, iaitu versi percuma dan berbayar. Anda yang ingin mendapatkan akses yang lebih luas dan terbaik harus menggunakan versi berbayar sahaja. Perlindungan pada komputer atau telefon bimbit anda juga akan lebih memanfaatkan.

Bagaimana, anda berminat menggunakan Malwarebytes 2019 sebagai pelindung utama PC dan komputer riba? Anda boleh mencuba versi percubaan selama 14 hari sebelum meneruskan ke Premium. Namun, jika anda tidak berpuas hati, Malwarebytes akan mengembalikan wang tersebut dalam masa 60 hari selepas pembelian.

Baca juga: Perbezaan Perisian Malware, Virus, Trojan, Spyware, dan Worms

Artikel Berkaitan