Dari Tinder ke LinkedIn, jika syarikat media sosial membuat versi "Spectacle"

Teknologi masa kini menjadikan kehidupan manusia lebih berhubung, cekap dan bermakna. Salah satu alat terbaru yang dikeluarkan oleh Snapchat adalah Spectacle, menjadikan proses rakaman video lebih mudah dan juga memungkinkan kita menangkap momen dari perspektif yang lebih menarik.

Peminat teknologi kini sibuk membincangkan Spectacle sejak pertama kali dilancarkan oleh Snapchat. Tambahan, harganya berpatutan, jumlahnya sangat terhad dan bentuknya sangat futuristik, siapa yang tidak mahu memiliki Snapchat Spectacle?

Inovasi adalah harga tetap dalam dunia perniagaan, lebih-lebih lagi ketika kita berbicara tentang industri teknologi, kita wajib melakukan inovasi jika kita tidak ingin kalah dalam persaingan. Pada zaman moden seperti sekarang, di mana hampir semuanya telah diciptakan, cabaran untuk membuat sesuatu yang baru lebih besar.

Tidak semua inovasi yang dibuat oleh syarikat teknologi berakhir dengan manis, seperti Google Glass dari Google, Slingshot dari Facebook dan Zune dari Microsoft. Pada tahun 2010, sebuah kajian menyatakan bahawa, setiap tahun 95% produk baru diperkenalkan dan akhirnya gagal.

Inovasi yang dibuat oleh Snapchat adalah contoh bagaimana #media sosial kini menjadi sebahagian daripada kehidupan seharian kita. Adakah syarikat media sosial yang lain akan mengikuti jejak Snapchat? Sekiranya mereka membuat versi Spectacle mereka sendiri, bagaimana bentuknya?

Berikut adalah imaginasi idea (dan harapan) untuk platform media sosial lain yang akan menggabungkan fesyen dan teknologi:

1. Gelang Tinder Match

Tinder adalah aplikasi temu janji yang cukup terkenal di Dunia. Banyak orang menggunakannya untuk pelbagai alasan, ada yang benar-benar ingin mencari pasangan hidup dan ada yang hanya mahu rakan-rakan bercakap.

Gelang Tinder Match menjadikan pengalaman menggunakan aplikasi Tinder lebih menyeronokkan. Aksesori ini akan memberi notifikasi mengenai calon yang berada di dekat kami. Dari rakan pejabat hingga orang yang bekerja berdekatan dengan kita akan lebih senang "meleret".

Memilih "Ya" atau "Tidak" semudah menekan butang di layar gelang. Dengan reka bentuk yang sederhana, gelang ini akan sesuai digunakan dengan pakaian seharian. Mendapatkan tarikh seterusnya tidak pernah semudah ini dan lebih sejuk dari ini!

2. Linkedin Pinector

Apabila sudah memasuki tahap dewasa, sudah tiba masanya kita mula fokus pada perjalanan kerjaya kita. Rangkaian memerlukan banyak masa dan usaha, tetapi dengan #Linkedin ia akan menjadi lebih mudah. Kami boleh berhubung dengan sesiapa sahaja, dari pencari kerja, pemohon dan pelanggan. Sebelumnya, kami datang ke pameran pekerjaan dan persidangan untuk melakukan rangkaian, tetapi kaedah ini memerlukan banyak masa dan tenaga.

Pernahkah anda membayangkan kita dapat menggunakan Linkedin untuk mencari dan bertemu secara langsung dengan orang tertentu mengikut bidang atau syarikat yang sebenarnya kita cari ?, Jika ya, sekarang LinkedIn memperkenalkan LinkedIn Pinector! Alat baru dari LinkedIn yang akan mengubah cara kita melakukan rangkaian.

Cukup gunakan LinkedIn Pinector pada tali leher, mantel atau baju anda dan alat akan siap digunakan. Sebelumnya, jangan lupa untuk menyaring siapa yang ingin kita temui melalui aplikasi LinkedIn yang ada di telefon pintar, ia boleh berdasarkan tajuk pekerjaan, bidang kerja atau bahkan nama syarikat.

Dengan kamera 5 Mega Pixel yang ada, LinkedIn Pinector dapat mengesan wajah manusia, sepadan dengan penapis yang kami tentukan dan menghantar pemberitahuan ke telefon pintar kami. Dengan cara itu kita dapat dengan mudah membuat pendekatan yang dilengkapi dengan maklumat yang tepat!

3. Cincin Tweet

Twitter adalah salah satu aplikasi media sosial yang paling popular di dunia. Dengan ciri unik 140 watak, hashtag, Gif dan Periscope, banyak orang jatuh cinta dengannya. Hari ini, orang dihujani dengan banyak maklumat pada masa yang sama, jadi kita memerlukan sesuatu untuk dapat mencernanya dengan cekap. # Twitter adalah jawapannya!

Bayangkan jika kita mengalami acara dan ingin membagikannya kepada orang lain, mengambil telefon pintar, membuka kunci dan menaip akan menghabiskan banyak masa kita. Twitter memperkenalkan, teknologi terbaru mereka, Tweet Ring.

Tweet Ring dihasilkan menggunakan bahan asas paladium hitam yang dipercayai dan tahan lama. Dengan reka bentuk yang menarik, sesiapa sahaja boleh menggunakan Tweet Ring. Alat ini dapat mengesan suara pengguna dan mengubahnya menjadi teks. Keputusan? Tweet Segera. Warna dasarnya berwarna biru, ia akan menjadi merah ketika kita merakam tweet dan hijau ketika berjaya dirakam dan diposkan.

Alat ini juga dapat memberikan maklumat berharga bagi penggunanya. Dengan hanya menyebut "hashtag" pada Tweet Ring, dia akan membaca trend terkini. Berseronok!

4. Anting-anting Spotify

Spotify dengan cepat menjadi aplikasi wajib dimiliki oleh peminat muzik. Aplikasi ini membolehkan kita mengakses muzik yang ada di seluruh dunia, bermula dari lagu judul dan juga artis kegemaran kita.

Pada bulan September 2016, Apple melancarkan teknologi terbarunya yang disebut Airpods, fon kepala tanpa wayar yang mengejutkan orang di seluruh dunia. Yang tidak kita ketahui adalah, Spotify juga melancarkan teknologi terbaru mereka yang disebut, Spotify Earrings. Dengan alat ini orang dapat mendengar muzik kapan saja dan di mana sahaja.

Spotify mengetahui masalah klasik yang sering dialami orang ketika mendengar lagu, iaitu tidak mengetahui tajuk lagu. Penyelesaiannya adalah, Spotify Earrings dapat mengesan dan juga mengenal pasti lagu tersebut.

Alat ini juga menggunakan teknologi terkini untuk mendengarkan muzik yang disebut "Bone Conduction" yang menyampaikan muzik melalui cuping telinga, memastikan telinga tetap terbuka dan mendengar suara alam. Hidup adalah muzik, hidup lebih menyeronokkan dengan menggunakan Spotify Earrings 24 jam.

5. Insta-Tontonan

" Anda mengenali kami, kami suka menyalin apa yang dilakukan pesaing kami, dan menjadikannya lebih baik "

Instagram tidak teragak-agak untuk berurusan dengan Snapchat dan memperkenalkan Insta-Spectacle. Dengan reka bentuk retro yang keren, Instagram meningkatkan permainan dengan menambahkan ciri-ciri penapis yang boleh digunakan oleh sapuan lelaki dan memilihnya sebelum merakam atau mengambil gambar dengan butang kecil di sebelah kanan.

Dengan sikap yang berbeza dari Snaptchat, "Less is more", Instagram melengkapkan tontonan ini dengan kamera dengan sensor 12 Mega Pixel, autofokus dan pengesanan wajah / senyuman. Cermin mata dengan kualiti kamera yang setara dengan iPhone 7. Tunggu apa lagi? Abadikan dan kongsi detik anda dengan semua orang!

Ketua Pegawai Eksekutif yang dihormati dari Instagram, Twitter, Tinder, LinkedIn dan Spotify, kami tidak sabar menunggu inovasi dibuat pada tahun 2017!

( Psstt, mari kita berinovasi sebelum media sosial anda berubah menjadi sejarah )

Artikel ini dibuat oleh iPrice Group World dan pasukan pemasaran kreatif Thailand.

Artikel Berkaitan