Kenalan Yang Dipercayai ~ Bantu Orang Yang Dekat Mencari Kehadiran Kami Dengan Aplikasi Google Ini

Kenalan yang DipercayaiImej dari Phonearea.com

Perkembangan teknologi telah membawa pelbagai kemudahan untuk manusia dan faedah yang tidak pernah disangka sebelumnya. Tidak hanya dalam keadaan umum, keberadaan teknologi juga membawa manfaat ketika seseorang berada dalam keadaan darurat.

Jika sebelumnya langkah pertama yang diambil ketika berlaku kecemasan adalah memanggil polis atau orang terdekat, sekarang nampaknya sudah mulai beralih. Kewujudan teknologi membolehkan kita dijumpai dengan mudah oleh mereka yang terdekat dengan kita tanpa mengambil tindakan.

Salah satunya dapat direalisasikan melalui aplikasi yang dibuat oleh #Google yang disebut Trusted Contacts. Dengan aplikasi berasaskan sistem operasi Android ini, kita dapat berkongsi lokasi di mana kita berada dengan sejumlah orang yang sudah kita percayai.

Dengan aplikasi ini pada bila-bila masa dan di mana sahaja, dan dalam keadaan apa pun, orang yang paling dekat dengan kita dapat mencari tempat kita dengan mudah dan cepat.

Gambaran Keseluruhan Aplikasi Kenalan Yang Dipercayai

Konsep aplikasi # Trusted Contacts sebenarnya telah diperkenalkan pertama kali oleh beberapa syarikat teknologi besar. Sebelum ini kita sudah biasa dengan aplikasi Find My Friends yang ditawarkan oleh syarikat Apple. Selain itu terdapat juga ciri-ciri perkhidmatan media sosial Facebook Safety Check yang mempunyai fungsi yang serupa dengan aplikasi sebelumnya.

Tetapi kali ini Google berusaha membawa fungsi mencari lokasi seseorang ke arah yang lebih canggih.

Artikel lain:  Tempat Google ~ Aplikasi Google untuk Mempopularkan Lokasi Perniagaan Anda

Dengan melancarkan aplikasi Kontak Dipercayai, pengguna kemudian dapat berbagi lokasi mereka dengan sejumlah akun yang telah ditentukan. Akaun yang didaftarkan ini adalah ahli keluarga atau rakan karib yang kemudiannya diharapkan dapat dengan mudah mengetahui keberadaan kita apabila keadaan tidak terkawal.

Keadaan seperti ini pastinya boleh berlaku kepada kita atau orang lain yang kita kenal. Bermula dari bencana alam hingga kejadian jenayah di jalan raya, tidak tahu siapa yang akan menjadi mangsa. Oleh itu aplikasi Trusted Contacts diharapkan dapat menjadi jawapan dan juga penyelesaian ketika masalah seperti ini terjadi.

Skema Penggunaan Kenalan Yang Dipercayai

Sebagai perkhidmatan yang berfungsi dalam talian, Trusted Contacts mempunyai sistemnya sendiri yang dapat digunakan oleh pengguna. Pada mulanya, pengguna hanya perlu memuat turun aplikasi Kenalan Dipercayai dan kemudian melakukan pendaftaran umum. Selepas itu kami boleh mula menghantar permintaan untuk berkongsi lokasi kami dengan beberapa akaun lain.

Setelah permintaan dihantar, orang yang menerima permintaan itu mempunyai dua pilihan iaitu untuk menerima atau menolak permintaan dari kami. Tetapi jika pengguna tidak menanggapi selama beberapa waktu, aplikasi secara automatik akan menganggap bahawa pengguna telah menerima permintaan kami, dan kami dapat mulai berbagi lokasi pribadi.

Mengenai lokasi yang dapat dikongsi, secara umum tidak terbatas sama sekali. Tidak seperti aplikasi Find My Friends, perkhidmatan ini dari Google akan mengemas kini lokasi terbaru kami secara automatik setiap masa. Ketika kami berada di rumah atau menjalankan aktiviti di luar rumah, rekod lokasi kami akan terus berubah dan dapat diakses dengan segera pada bila-bila masa oleh kenalan kami yang dipercayai.

Di samping itu, maklumat lain juga boleh diperolehi oleh kenalan yang dipercayai, termasuk maklumat umum yang berkaitan dengan akaun dan sama ada kita berada dalam talian atau tidak.

Walaupun pada dasarnya aplikasi ini berfungsi dalam talian, tetapi Kenalan Dipercayai juga boleh berfungsi di luar talian. Oleh itu, apabila telefon bimbit kita kehabisan kuasa atau mati kerana sebab tertentu, kenalan dipercayai kita masih boleh mendapatkan maklumat lokasi terkini di mana kita berada.

Baca juga:  Google Mempersembahkan Duo, Aplikasi Panggilan Video Ringan dan Stabil Terkini, Ingin Mencuba?

Dihantar oleh Pengurus Produk Google, David Tattersall, Trusted Contacts akan terus memastikan bahawa orang yang paling dekat dengan kami tahu di mana kami berada selama kami menyimpan peranti telefon pintar kami di poket kami. Untuk keadaan kecemasan, mereka dengan cepat dapat mencari atau melakukan pengawasan dalam jangka waktu yang rentan.

Hingga kini aplikasi Trusted Contacts masih hanya tersedia untuk sistem operasi #Android. Tetapi pemaju menyatakan bahawa beberapa waktu di masa depan akan mula mengembangkan aplikasi Trusted Contacts untuk peranti berasaskan iOS.

Artikel Berkaitan