Dapatkan Lebih dekat dengan Fitur Iklan Video Ala Pinterest

pinterestImej dari Technewstoday.com

Bermula pada bulan Ogos 2016, platform #media sosial Pinterest mengeluarkan ciri-ciri terkini yang berkaitan dengan perkhidmatan pengiklanannya. Setelah sebelumnya jenama dapat beriklan melalui media gambar, pesaing Instagram mencuba nasib dengan memperkenalkan konsep media iklan video.

Ini mungkin merupakan langkah Pinterest yang diramalkan oleh banyak pemerhati. Dengan pertumbuhan kandungan video yang meningkat dari semasa ke semasa, menjadikan Pinterest bergabung untuk membuka perkhidmatan iklan video untuk jenama.

Kelebihan Iklan Format Video

Dalam artikel sebelumnya, kami membincangkan keberkesanan kandungan video sebagai media pengiklanan. Sekurang-kurangnya ada dua sebab utama mengapa semakin banyak platform dalam talian berusaha melakukan usaha pemasaran menggunakan kandungan #video.

Yang pertama adalah, hakikat bahawa sepertiga aktiviti dalam talian yang ada sekarang adalah menonton video. Ini semakin jelas kerana hampir semua laman rangkaian sosial mula mengutamakan kandungan dalam bentuk video. Tidak ketinggalan, nama besar YouTube yang bahkan mampu menjadi enjin carian alternatif kedua terbesar selepas Google.

Artikel lain:  Kejar Sasaran Kewangan, Pinterest Pirate Bekas Eksekutif Twitter

Sebab seterusnya, dari kajian yang dilakukan menunjukkan bahawa 90% pengguna yang melihat ulasan video mengenai sesuatu produk mendakwa sangat membantu menentukan produk yang akan dibeli. Tidak ketinggalan, kajian lain yang mengatakan bahawa pengguna yang melihat video produk, 1.8 kali lebih cenderung melakukan pembelian daripada mereka yang tidak.

Dari situ perkhidmatan media sosial dalam talian berbondong-bondong ke video "budak emas" sebagai kandungan keutamaan di platform mereka. Dan ini juga mesti disedari oleh pemasar yang ingin memanfaatkan kandungan video yang berkembang pesat.

Iklan Video di Pinterest

Terutama untuk artikel ini, kita akan membincangkan tentang bagaimana sistem iklan video dilaksanakan oleh media sosial #Pinterest. Platform perkongsian foto dalam talian ini, menawarkan perkhidmatan Video yang Dipromosikan yang hanya berfungsi untuk peranti mudah alih.

Perkhidmatan ini akan muncul dalam bentuk Cinematic Pin. Secara umum, Cinematic Pin adalah kandungan gambar bergerak (GIF) yang memaparkan sejumlah rakaman dari iklan video yang telah kami buat.

Inilah faktor utama yang membezakan konsep iklan video Pinterest dengan iklan serupa yang ditawarkan oleh Facebook dan Twitter. Cinematic Pin menjadi faktor penting untuk dapat menarik minat pengguna sebelum kemudian menonton video kami sepenuhnya.

Kemudian iklan ini dapat muncul dalam bentuk mendatar, menegak dan persegi dengan durasi maksimum 5 minit. Pengiklan juga diberi peluang untuk memilih 6 pin dari tajuk mereka yang dianggap mampu menyokong kandungan video sebagai media pengiklanan utama.

Terkait dengan fitur analisis yang ditawarkan, Pinterest membuat sistem yang memungkinkan pengiklan memeriksa bagaimana prestasi iklan video yang telah dibuat. Di dalamnya akan ada data yang berkaitan dengan berapa kali iklan dilihat, berapa banyak klik yang diperolehnya, berapa banyak klik untuk menampilkan pin yang dipasang dan berapa peratusan jumlah penonton yang terus menonton video sepenuhnya.

Pembayaran Berasaskan Tayangan

Untuk masalah kos, Pinterest menggunakan pembayaran untuk setiap 1000 paparan kandungan GIF (gambar bergerak) yang disiarkan oleh pengiklan. Oleh itu, walaupun tidak ada pengguna yang melihat video iklan, pengiklan tetap perlu membayar mengikut jumlah tayangan. Sebuah laman web dalam talian, AdAge menyatakan bahawa untuk menggunakan perkhidmatan Pin Promosi, pengiklan memerlukan pelaburan minimum $ 5,000. Inilah sebab mengapa Pin Promosi masih tidak dapat diakses oleh perniagaan skala menengah dan rendah.

Dan untuk mengelakkan kenaikan kos kerana pengguna yang melihat kandungan GIF secara berterusan, akan ada batasan berapa kali setiap pengguna dapat melihat kandungan gambar bergerak dari iklan kami.

Baca juga:  Ikuti Rival, Pinterest Mempersembahkan Format Iklan Video

Melihat penjelasan di atas, faktor utama yang mesti dipertimbangkan oleh pengiklan di Pinterest adalah kandungan gambar bergerak atau GIF. Kerana, jika kita gagal memilih rakaman video yang tepat dan menarik untuk pengguna, kita dapat memastikan bahawa pengguna tidak akan terus menonton iklan video kita dan tentunya semakin kecil kesan pemasaran yang akan diperoleh.

Untuk memaksimumkan hasil pin yang dipromosikan, Pinterest sebenarnya tidak lepas tangan. Kerana ada pasukan khas yang dipanggil The Pin Factory yang dapat membantu kami dalam membuat kandungan GIF terbaik dan mempunyai peluang yang lebih besar untuk ditonton.

Artikel Berkaitan