Fenomena Artis Muda Rajai Platform Youtube Dalam Talian

ryan youtubeGambar dari Youtube.com

Dalam artikel sebelumnya, kami membincangkan mengenai bagaimana platform perkongsian dalam talian #YouTube dapat menaikkan nama beberapa orang, yang pada awalnya mungkin tidak terlalu popular untuk menjadi bintang antarabangsa berkat video yang mereka muat naik.

Sebut saja PewDiePie yang kini menduduki posisi teratas sebagai YouTuber dengan pelanggan bahkan pendapatan terbesar di dunia. Atau mungkin bagi rakan sekerja yang suka komedi humor setiap hari, sudah menonton video dari YouTuber wanita terkenal bernama Lilly Singh.

Tetapi nampaknya, pada masa ini yang sesak platform YouTube bukan dari orang dewasa tetapi dari "bos" kecil yang masih bersatu sebagai pelajar.

Fenomena Little YouTuber

Sebagai gambaran mengenai fenomena ini, salah satu YouTuber muda yang dapat kita contohi adalah Ryan. Pemilik saluran YouTube Ryan's Toys Review, bahkan dapat menduduki posisi pertama untuk #video yang paling banyak ditonton sejak 5 bulan yang lalu.

Dan jika anda bayangkan lagi, apa yang dilakukan oleh budak lelaki berusia 5 tahun ini bukanlah perkara yang besar tetapi hanya membuat video mengenai pelbagai jenis mainan yang dia suka atau aktiviti harian budak lelaki secara amnya.

Artikel lain:  Melihat Kelimpahan Sumber Pendapatan Youtuber yang Berlimpah \

Dibantu oleh ayahnya dan ahli keluarga yang lain, Ryan juga sering membuat Vlog yang berisi percutian keluarga, atau mungkin video terbaru saudara kembar dengan pakaian Krismas yang comel.

Dari segi pembangunan, saluran yang dibuat oleh Ryan dengan ayahnya juga cukup pantas. Mula dikembangkan pada bulan Mac 2015, hingga kini saluran Ryan dapat menarik perhatian lebih dari 5 juta pelanggan.

Adakah hanya Ryan?

Pada hakikatnya tidak, masih ada YouTuber muda lain yang juga dapat memperoleh kejayaan besar melalui saluran YouTubenya. Mereka adalah dua bersaudara, Annabelle dan Victoria. Dengan bantuan ayahnya, adik-beradik itu membuat lebih banyak video mengenai vlog harian dan memainkan pelbagai mainan yang menjadi trend.

Keistimewaan pemilik saluran Toy Freak ini juga sering menampilkan lakaran komedi pendek yang melibatkan bukan sahaja Annabelle dan Victoria, tetapi juga kadang-kadang rakan mereka.

Walaupun melalui video yang kelihatan sederhana dan hanya menunjukkan kehidupan harian anak-anak, mereka masih dapat mendapat perhatian yang paling banyak dari penonton YouTube. Terbukti, dengan jumlah pelanggan yang mencapai 4.5 juta, dan menduduki tempat ketiga dalam video yang paling banyak ditonton di Amerika Syarikat.

Adakah hanya di luar negara?

Tidak, World juga mempunyai beberapa saluran YouTube yang disokong oleh kanak-kanak. Tema yang dibangkitkan juga tidak jauh berbeza, lebih kepada dunia kanak-kanak dan mainan. Tetapi dari segi potensi, pada dasarnya tetap sama.

Apa Yang Kita Boleh Pelajari

Dalam artikel sebelumnya mengenai beberapa petua dari YouTube bernama Casey Neistat, salah satu kunci kejayaan kerjaya di platform YouTube adalah menunjukkan sesuatu yang asli atau unik dan menarik.

Tidak salah jika berjaya di YouTube, kita memerlukan modal, sama ada peranti seperti kamera yang berkemampuan atau lain-lain yang menyokong. Tetapi lebih daripada itu, kejayaan YouTuber muda membuktikan bahawa masih ada perkara yang lebih penting.

Apabila kita dapat memberikan penampilan harian yang unik, berbeza dan penuh kegembiraan di dalamnya, tidak mustahil kita akan dapat menjadi pusat perhatian. Dalam kes YouTuber kecil, memang ada beberapa perkara yang dapat kita perhatikan iaitu, banyak orang yang menyukai sesuatu yang lucu, dalam hal ini memerhatikan tingkah laku anak-anak kecil tentu kelihatan lucu dan menarik.

Baca juga:  Filem Tara Arts ~ Sekilas Kejayaan Dunia YouTuber Brothers

Selain itu, terdapat juga tren penonton YouTube yang kini tidak lagi dikuasai oleh penonton dewasa. Ramai kanak-kanak juga melihat YouTube, walaupun kerap. Inilah sebabnya mengapa pengembangan saluran yang melibatkan kanak-kanak atau perkara yang disukai oleh anak-anak dapat memperoleh peningkatan yang ketara.

Terlepas dari semua itu, jika mereka dapat dengan berbagai kesederhanaan yang mereka tunjukkan, kami juga memiliki kesempatan yang sama untuk memperoleh kejayaan.

Artikel Berkaitan