Cara Memadam / Melumpuhkan Akaun Facebook Sementara & Kekal

Cara memadam akaun Facebook melalui Techtimes.com

Pada masa-masa tertentu ada kalanya seseorang ingin menyahaktifkan akaun Facebook untuk sementara atau selamanya kerana mereka tidak mahu kehidupan sebenar anda terganggu oleh semua perkara di media sosial itu. Sebagai contoh, kerana perbahasan antara rakan dan juga berita palsu di Facebook, aktiviti yang sangat mengganggu di media sosial.

Tetapi jangan tergesa-gesa untuk memadamkan akaun Facebook anda secara kekal, kerana sebenarnya kami dapat mematikan akaun Facebook anda buat sementara waktu dan kami dapat mengaktifkannya semula pada bila-bila masa. Ini memalukan bahawa persahabatan di media sosial hilang begitu sahaja, apatah lagi fail gambar dan video yang telah kami muat naik ke Facebook sudah banyak.

Lalu bagaimana anda melumpuhkan akaun Facebook anda buat sementara atau selama-lamanya? Ikuti tutorial ringkas berikut.

Cara mematikan akaun Facebook buat sementara waktu

Pilihan ini dapat dilakukan apabila kita tidak ingin diganggu oleh semua perkara yang berkaitan dengan Facebook dan tidak ingin mendapatkan pemberitahuan dari akaun Facebook kita untuk sementara waktu. Mungkin anda tidak mahu akaun anda dibuntuti oleh orang tertentu dalam senarai rakan anda, atau mungkin anda kini bosan dengan Facebook. Ini adalah cara untuk menghapus Facebook anda untuk sementara waktu, sehingga orang lain tidak dapat mengakses akaun anda.

1. Log masuk ke Akaun Facebook anda

2. Setelah berjaya log masuk, klik butang navigasi Facebook di kanan atas. Pilihan turun akan muncul. Lihat gambar berikut,

3. Seterusnya, klik pada bahagian Tetapan . Sekiranya Facebook anda menggunakan Bahasa Inggeris, pilih bahagian tetapan. Lihat gambar berikut,

4. Pada halaman seterusnya, klik pautan Keselamatan atau Keselamatan  . Halaman baru akan muncul, kemudian klik teks Nyahaktifkan Akaun Anda . Lihat gambar berikut,

5. Setelah mengklik pautan  Lumpuhkan Akaun Anda  maka anda akan diminta memasukkan kata laluan Facebook anda untuk mengesahkan. Masukkan kata laluan Facebook anda di ruangan yang disediakan, kemudian klik teruskan. Lihat gambar berikut,

6. Seterusnya, Facebook akan mengesahkan permintaan untuk menyahaktifkan akaun Facebook anda. Di bahagian ini, anda harus berhati-hati dan memikirkan apa yang ingin anda lakukan. Sekiranya anda ingin mematikan akaun Facebook anda buat sementara waktu, pilih bahagian ini  hanya buat sementara waktu. Saya akan kembali .

Apabila anda membuat pilihan Ia hanya sementara. Saya akan kembali , pop timbul akan muncul, klik butang Tutup. Nanti anda akan melihat halaman sebelumnya.

7. Anda juga dapat memeriksa pilihan lain jika anda merasa memerlukannya, misalnya: periksa bahagian Tolak e-mel, dan Padam aplikasi. Setelah semuanya mengikut kehendak anda, sila klik butang Tutup. Kelak anda akan diminta memasukkan kata laluan anda semula.

Apabila anda telah mematikan akaun Facebook anda buat sementara waktu, profil anda di Facebook tidak lagi dapat dijumpai oleh orang lain di Facebook. Sekiranya anda ingin mengaktifkan semula akaun Facebook anda, anda boleh log masuk menggunakan e-mel dan kata laluan akaun Facebook anda dan akaun anda akan dipulihkan sepenuhnya.

Cara Menghapus Akaun Facebook secara Kekal

Pilihan ini dilakukan jika anda tidak lagi mahu memiliki akaun Facebook, atau ingin menghapus salah satu akaun Facebook anda. Ini adalah pilihan yang tidak dapat diubah lagi, jadi anda mesti benar-benar yakin bila anda mahu melakukannya.

Menghapus akaun Facebook anda secara kekal bermakna anda tidak lagi dapat mengaktifkan akaun atau mengambil kandungan yang anda muat naik pada akaun tersebut. Sekiranya anda yakin dengan keputusan anda, ikuti langkah-langkah ini untuk memadamkan akaun Facebook anda secara kekal:

1. Log masuk ke Akaun Facebook anda

2. Buka halaman Facebook berikut //www.facebook.com/help/delete_account. Ikuti langkah-langkah yang digariskan di halaman untuk menyelesaikannya.

3. Selesai, ucapkan selamat tinggal pada akaun Facebook anda selama-lamanya.

**

Di atas adalah penjelasan ringkas mengenai cara menghapus / menyahaktifkan akaun Facebook untuk sementara dan selamanya. Semoga bermanfaat.

Artikel Berkaitan