Industri Fintec Akan Dibantu Dengan Teknologi Blockchain

Imej dari Linkedin.com

Kemasukan teknologi dalam pelbagai bidang perniagaan, akhirnya melahirkan barisan perniagaan baru salah satunya adalah teknologi kewangan atau disingkat sebagai fintech. Untuk pasaran Dunia, pengembangan fintech adalah salah satu agenda utama yang dijalankan oleh Otoriti Perkhidmatan Kewangan (OJK).

Dengan potensi yang sangat besar, Lembaga Perkhidmatan Kewangan ingin mendorong pengembangan fintech lebih hebat dan menjadi salah satu yang terbesar di rantau Asia.

Untuk merealisasikannya, yang paling dinantikan oleh FSA adalah aplikasi teknologi yang disebut Blockchain. Teknologi ini diramalkan akan dapat mengubah wajah fintech dalam beberapa tahun ke depan kerana mempunyai sejumlah kelebihan berbanding dengan #teknologi yang menyokong industri kewangan yang ada sekarang.

Salah satu Teknologi Inovatif 2016

Menurut Lembaga Perkhidmatan Kewangan (OJK), Dunia telah menjadi salah satu negara yang mempunyai pembangunan fintech yang cukup besar. Perhatikan, transaksi pada tahun 2015 telah mencapai 590 bilion dolar. Angka tersebut sebenarnya meningkat 10% berbanding tahun sebelumnya.

Melihat potensi cerah fintech di Dunia, OJK berusaha membuat peraturan khas yang dapat menyuburkan industri ini sambil memperketat perlindungan pengguna.

Artikel lain:  Teknologi Canggih yang Memudahkan Perubahan Sistem Kewangan

Dari sana disasarkan penggunaan teknologi baru yang disebut blockchain. Secara umum, teknologi ini adalah bentuk teknologi pangkalan data bersama yang mempunyai sifat terbuka dan telus. Dalam forum ekonomi World Economic Forum, malah disebutkan bahawa blockchain adalah salah satu daripada 10 teknologi paling inovatif pada tahun 2016.

Dengan blockchain yang menyokong fintech, diharapkan dapat mempermudah proses komuniti atau entiti tertentu ketika mereka ingin bertransaksi dan memaksimumkan penggunaan peranti mudah alih.

Mengenai sistem yang disampaikan oleh Kustiawan Kusumo sebagai Pengarah Perusahaan Microsoft World, teknologi ini akan dalam bentuk pengkomputeran awan yang dapat merekam berbagai data transaksi secara langsung. Dari sana, semua data dapat diakses secara terbuka oleh pihak berkuasa.

"Secara ringkas, blockchain adalah lejar besar (diedarkan lejar) transaksi digital berasaskan pengkomputeran awan yang mampu merekam pelbagai data transaksi dalam masa nyata. Data transaksi ini kemudian akan dibuka secara terbuka ke beberapa rangkaian komputer sekaligus. Ini membolehkan semua pihak berkaitan untuk mempelajari data bersama, "jelas Kustiawan.

Memperkukuhkan Industri Perbankan

Dengan teknologi ini, salah satu industri yang diramalkan akan memperoleh keuntungan terbesar adalah industri perbankan. Sebab di sebalik anggaran adalah, kemudian semua proses transaksi perbankan dapat dilakukan kapan saja dan di mana saja. Oleh itu pengguna yang ingin melakukan pemindahan, pengeluaran, pembayaran atau aktiviti perbankan lain dapat melakukannya dengan lebih cepat dan mudah.

Faktanya, trend interaksi tatap muka secara langsung untuk industri perbankan telah menurun berbanding dengan interaksi berasaskan digital. Apabila ditulis secara perbandingan, interaksi berasaskan digital menang 400 kali lebih banyak daripada pengguna yang memilih secara langsung.

Ini juga disokong oleh penembusan penggunaan peranti mudah alih yang bahkan telah mencapai 125% dari jumlah populasi di Dunia.

Kustiawan melanjutkan, dukungan langsung juga diberikan oleh pemerintah melalui langkah Bank Dunia yang telah meresmikan fasilitas yang disebut kantor fintech. Kemudahan ini adalah pemangkin yang berfungsi sebagai badan pemikir dalam industri fintech.

"Pelantikan ini mencerminkan perhatian dan komitmen pemerintah untuk memajukan industri fintech, termasuk blockchain, di Dunia," kata Kustiawan.

Baca juga:  TaxApp, Permulaan Permulaan untuk Penyata Cukai di Tangan

Kelebihan Teknologi Blockchain

Kustiawan mengatakan bahawa, salah satu kelebihan teknologi blockchain adalah bagaimana teknologi ini mampu melakukan analisis data secara mendalam. Oleh kerana ia adalah gabungan dari beberapa industri yang serupa, membuat tahap analisis juga lebih tinggi berbanding langsung dengan jumlah organisasi atau perusahaan yang mengambil bahagian.

Dalam sistem apa pun, blockchain tidak dapat menghapus atau mengganti data yang dimasukkan secara langsung. Sekiranya terdapat ralat kemudian, proses perubahan mesti dilakukan secara manual oleh pengguna agar dapat meminimumkan kewujudan penipuan atau tindakan jenayah lain.

Selain dari aspek keselamatan, blockchain akan menerapkan sistem tandatangan digital berasaskan kriptografi menjadikannya lebih selamat untuk dijalankan oleh pengguna. Pengesahan juga dilakukan secara real time oleh pihak berwajib sehingga tahap kesalahan yang mungkin timbul dapat diminimumkan.

Artikel Berkaitan