Manfaatkan Perkhidmatan Sembang Langsung untuk Meningkatkan Perolehan Laman Web Kedai Dalam Talian

Perkhidmatan Sembang Langsung Meningkatkan Perolehan

Pada masa kini, perniagaan dalam talian telah menjadi perkara biasa. Hampir semua urus niaga dapat dilakukan dalam satu tangan tanpa perlu bergerak dan bergerak dari satu titik ke titik yang lain untuk mendapatkan barang yang diinginkan. Perkhidmatan pembuatan laman web profesional semakin diminati oleh para usahawan untuk memasarkan produk mereka melalui laman web kedai dalam talian.

Mengadaptasi perniagaan konvensional ke dalam perniagaan dalam talian dengan laman web adalah salah satu kaedah ampuh untuk meningkatkan perolehan jualan. Dengan laman web kedai dalam talian, anda boleh melayani calon pelanggan secara dalam talian. Mampu membuat e-mel perkhidmatan pelanggan , menambah nombor telefon kenalan, atau sembang langsung.

Terdapat pelbagai faedah yang dapat diperoleh semasa menyediakan kemudahan perkhidmatan pelanggan melalui kedai dalam talian anda. Salah satunya ialah memudahkan pelanggan untuk mengajukan pertanyaan mengenai produk yang mereka inginkan atau mengetahui pelbagai maklumat lain yang mungkin tidak disenaraikan di laman web anda.

Baca juga: 5 Kesalahan Pemasaran Dalam Talian Yang sering dilakukan Pemasar Pemula

Walaupun begitu, menyediakan perkhidmatan seperti ini tidak bermaksud tidak ada akibatnya. Sekiranya anda menggunakan e-mel, anda memerlukan masa untuk menyaring semua e-mel yang masuk ke peti masuk anda. Kaedah ini mungkin tidak begitu berkesan jika anda mempunyai jumlah pesanan yang mencukupi. Mungkin anda rajin menguruskannya.

Jadi, adalah lebih baik jika anda menggunakan perkhidmatan sembang langsung untuk menampung kemudahan perkhidmatan pelanggan melalui laman web kedai dalam talian anda. Seperti media atau alat untuk berkomunikasi dengan pelanggan, setiap pengurus laman web kedai dalam talian dapat dengan lebih mudah melayani sebarang pertanyaan atau aduan yang timbul melalui sembang langsung.

Baca juga: 5 Laman Web Rujukan untuk Belajar Pengkodan Dalam Talian

Jika dibandingkan dengan e-mel, sembang langsung dapat membantu anda menjawab lebih banyak soalan daripada pelanggan dalam satu masa. Tanpa perlu menunggu jawapan melalui tiket dalam jangka masa yang lama, pelanggan boleh mendapatkan jawapan semasa melayari laman web kedai dalam talian anda. Ini tentu akan mempengaruhi kadar pentalan pada Google Analitik.

Sekiranya pelanggan dapat mengakses sembang langsung semasa mengakses kedai dalam talian anda, sudah tentu mereka akan bertahan lebih lama untuk membuka laman web. Kepantasan maklumat yang diperoleh juga akan membantu mereka menjadi lebih inisiatif dalam membuka halaman lain di kedai dalam talian. Tahap pentalan akan menurun dan prestasi laman web akan lebih baik.

Baca juga: Lebih Mudah Menguruskan Laman Web Perniagaan Dalam Talian dengan 3 Plugin WordPress Ini

Cadangan Perkhidmatan Sembang Langsung untuk Kedai Dalam Talian

Kemudian, jika anda masih tidak mempunyai perkhidmatan sembang langsung dan ingin menggunakannya di laman web kedai dalam talian anda, apakah langkah-langkah yang harus anda ambil? Nah, anda boleh menggunakan plugin chat secara langsung dari WordPress yang boleh dipasang dengan mudah. Berikut adalah contoh plugin sembang langsung WordPress yang boleh anda gunakan.

1. Sembang Langsung oleh Formilla

Membuat sembang langsung akan menjadi lebih mudah jika anda memasang Sembang Langsung oleh Formilla di laman web berasaskan WordPress anda. Plugin ini mempunyai beberapa ciri yang sangat baik yang dapat digunakan semaksimum mungkin setelah anda melakukan pemasangan. Menambah ciri-ciri ini dapat dilakukan dengan 2 kaedah ke dalam laman web yang anda mahukan.

Sekiranya anda telah menambahkannya, sembang langsung akan berfungsi dengan serta-merta dan anda dapat secara langsung memantau aktiviti pengguna dari panel kawalan yang tersedia dan memulakan perbualan dengan pelanggan. Dengan menggunakan Live Chat oleh Formilla, anda juga dapat menjadualkan waktu live chat dalam talian mengikut waktu pejabat / pentadbir laman web anda.

Baca juga: 5 Sebab Mengapa Perniagaan Anda Harus Mempunyai Laman Web Anda Sendiri

Dengan kelebihan sebilangan fungsi dan penampilan antara muka yang memudahkan pengguna, baik dari pihak anda sebagai pengurus laman web dan pelanggan, menjadikan Formilla sebagai pemalam yang layak digunakan. Untuk menggunakannya, anda perlu membuat akaun dan mendaftar dengan versi percuma.

Sekiranya anda ingin memaksimumkan Formilla dengan lebih banyak ciri, gunakan versi premium dengan membayar 11,99 USD setiap bulan. Anda juga dapat memberikan perkhidmatan sembang langsung maksimum dengan mengkonfigurasi tetingkap sembang yang muncul secara automatik setelah anda menjadualkan waktu dalam talian.

2. Sembang WhatsApp dengan Klik untuk Berbual

Biasa dengan aplikasi sembang seperti WhatsApp? Sesiapa yang tinggal di Dunia pasti mengetahui aplikasi mudah alih yang satu ini. WhatsApp memang merupakan salah satu aplikasi yang sering digunakan oleh masyarakat Dunia. Oleh itu, apa sahaja jenis perniagaan yang anda miliki, menyediakan akses ke nombor WhatsApp untuk pelanggan adalah suatu keharusan.

Baca juga: 3 Pembangun Halaman WordPress Terbaik untuk Membuat Laman Web Kedai Dalam Talian

Menyediakan akses WhatsApp sebagai alat sembang langsung untuk pelanggan bukan tanpa alasan. Dengan begitu banyak pengguna dari aplikasi ini, sudah tentu anda dapat menampung lebih banyak pelanggan. Oleh itu, anda perlu bergantung pada plugin sembang langsung yang dapat menyediakan WhatsApp di laman web kedai dalam talian, seperti plugin Click to Chat.

Dengan bergantung pada plugin sembang langsung dalam bentuk Klik untuk Berbual di kedai dalam talian, anda akan dapat melayani lebih banyak pelanggan melalui WhatsApp. Ikon aplikasi ini akan muncul secara automatik di laman web kedai dalam talian anda. Pelanggan boleh terus mengklik dan berhubung terus dengan anda.

Baca juga: 3 Cara Menggunakan Blog untuk Mendapatkan Wang dari Internet

Sekiranya anda bergantung pada WhatsApp di laman web kedai dalam talian melalui plugin ini, anda tidak perlu sentiasa "dalam talian" untuk dapat menampung pertanyaan dan aduan daripada pelanggan. Dengan begitu, anda boleh melakukan sembang langsung secara lebih bebas, walaupun tidak melayari laman web.

Kesimpulannya

Sembang langsung sebagai salah satu kaedah untuk berkomunikasi dengan pelanggan sememangnya wajar digunakan sebagai kaedah untuk meningkatkan kepuasan perkhidmatan. Bukan hanya berkesan, plugin sembang langsung juga dapat menjadikan laman web anda kelihatan lebih profesional dan kedai dalam talian anda akan menjadi lebih dipercayai.

Dengan begitu, adakah anda bersedia untuk berniaga lebih mudah dengan sembang langsung? Terus berusaha dan semoga berjaya!

Artikel Berkaitan