Rumah Bersubsidi: Harga, Syarat, dan Cara Mendapatkannya

Rumah Bersubsidi

Masih banyak orang yang tidak mengetahui maklumat mengenai rumah bersubsidi yang telah dilancarkan oleh pemerintah sehingga orang dapat memperoleh perumahan yang layak dengan harga yang murah, yang dikenali sebagai Program Juta Rumah .

Kurangnya sosialisasi mengenai rumah bersubsidi menjadikan orang ramai tidak ramai yang mengetahui maklumat perumahan bersubsidi yang murah. Berikut ini adalah ringkasan maklumat mengenai perumahan bersubsidi, mulai dari harga, syarat untuk mendapatkannya, untung / rugi, hingga bagaimana mendapatkan rumah bersubsidi.

Harga Rumah Bersubsidi

Berikut adalah jadual yang menyenaraikan harga perumahan bersubsidi untuk 2019 dan 2020 berdasarkan Keputusan Menteri PUPR No. 535 / KPTS / M / 2019 mengenai Batasan Harga Jual Rumah Sejahtera, Diperolehi melalui Kredit / Pembiayaan Pemilikan Perumahan Bersubsidi.

Kawasan20192020
Jawa (kecuali Jakarta, Bogor, Depok, Tangerang, Bekasi)Rp 140 jutaIDR 150.5 juta
Sumatera (kecuali Kepulauan Riau, Bangka Belitung, Kepulauan Mentawai)Rp 140 jutaIDR 150.5 juta
Kalimantan (kecuali Kabupaten Murung Raya dan Mahakam Ulu)Rp 153 jutaRp 164.5 juta
Sulawesi, Bangka Belitung, Kepulauan Mentawai, dan Kepulauan Riau (kecuali Kepulauan Anambas)Rp 146 jutaIDR 156.5 juta
Kawasan Jakarta Besar, Maluku, Maluku Utara, Bali, Nusa Tenggara, Kepulauan Anambas, Kab. Murung Jaya, dan Kab. Mahakam UluRp 158 jutaRp 168 juta
Papua dan Papua BaratIDR 212 jutaRp 219 juta

Syarat Pemilikan Rumah Bersubsidi

 • Warganegara Indonesia
 • 21 tahun atau sudah berkahwin
 • Tidak mempunyai rumah atau tidak pernah mendapat subsidi rumah dari kerajaan
 • Gaji bulanan minimum ialah 4 juta untuk rumah bertanah atau 7 juta untuk rumah pangsa
 • Mempunyai eKTP yang didaftarkan di disdukcapil
 • Mempunyai TIN
 • Mempunyai penyata cukai pendapatan peribadi tahunan
 • Pemaju harta tanah mesti berdaftar dengan Kementerian PUPR (sireng.pu.go.id)
 • Spesifikasi rumah sesuai dengan peraturan pemerintah

Maklumat yang lebih lengkap mengenai syarat, syarat, larangan, sekatan, denda, hak, dan kewajiban yang dapat anda lihat di laman web KPR BTN Property atau bank / pemaju.

Kelebihan Rumah Bersubsidi

Subsidi RumahImej melalui Google.com
 1. DP ringan

Harga rumah bersubsidi yang ditawarkan oleh pemaju di wilayah Jakarta Besar adalah dalam kisaran Rp 148 juta. Dengan harga yang cukup murah, anda boleh membayar wang pendahuluan sebanyak IDR 10 juta. Sebenarnya, banyak pembangun menawarkan pembayaran DP hanya 1% dari jumlah harga yang ditawarkan.

 1. Ansuran Ringan

Kelebihan kedua yang anda akan dapat ialah ansuran yang dibayar dengan harga yang rendah. Purata ansuran bulanan adalah sekitar 1 juta dengan faedah tetap yang dapat dibayar dengan jangka waktu penyelesaian hingga 20 tahun.

Dengan harga yang begitu murah, anda boleh membayar balik rumah tanpa perlu dibebankan dengan bayaran ansuran yang membebankan. Berbeza dengan rumah tanpa subsidi yang bernilai ratusan juta atau bahkan berbilion untuk memilikinya.

Anda boleh menjadikan rumah bersubsidi sebagai pilihan alternatif jika anda mempunyai keadaan kewangan yang tidak terlalu baik. Anda boleh mengetepikan gaji anda untuk membuka perniagaan dan memenuhi keperluan harian tanpa rasa takut bahawa gadai janji itu akan terganggu.

 1. Rumah Sedia untuk Penghunian

Dengan harga yang murah, anda sudah mempunyai rumah yang siap untuk didiami tanpa perlu membina rumah anda sendiri, yang mungkin lebih mahal daripada harga rumah bersubsidi.

Anda juga akan menyiapkan rumah untuk kediaman tanpa menunggu proses pembinaan dan risiko kegagalan kerana pemaju tidak membenarkan pembeli membayar wang pendahuluan sebelum rumah selesai.

Saiz rumah bersubsidi kini sudah mencapai jenis 72, tetapi rata-rata dengan jenis 25 atau jenis 36. Dengan jenis ini anda boleh merancang rumah anda dengan 2 KT dan 1 KM. Walaupun kelihatan sederhana, kemudian apabila dihuni anda boleh menjadikannya lebih menarik dengan susunan tertentu.

Kekurangan Rumah Bersubsidi

Gambar melalui housingestate.id
 1. Cukup Jauh dari Pusat Bandar

Walaupun harganya murah, rata-rata rumah bersubsidi dibina di tanah yang agak jauh dari pusat bandar. Ini kerana tanah yang jauh dari pusat bandar lebih murah.

Ini akan menyukarkan anda untuk mengakses kemudahan yang biasanya terdapat di bandar. Walaupun begitu, sudah tentu anda tidak perlu risau sekiranya terdapat akses dan pengangkutan ke pusat bandar.

 1. Kualiti Piawaian Bahan Binaan

Kerana harganya yang rendah, anda tidak akan mendapat bangunan dengan bahan binaan yang mewah atau berkualiti premium. Rumah ini juga tidak terlalu luas kerana hanya berukuran 60 meter persegi.

Namun, walaupun dengan kawasan yang sempit, sebenarnya anda dapat mengatasinya dengan susunan ruang yang sesuai dan sesuai dengan keadaan tanah yang sempit.

Untuk mengelakkan kerugian akibat kerosakan pada bahan binaan kerana kualitinya, lebih baik sebelum anda melakukan proses penyerahan kunci dengan pemaju anda mesti memeriksa bagaimana keadaan rumah dalaman.

Perhatikan juga bagaimana pemasangan seramik, jubin, atau kusen dipasang dengan kemas atau tidak.

Cara mendapatkan rumah bersubsidi

Cara mendapatkan rumahImej melalui pegipegi.com
 1. Mencari Maklumat mengenai Pemaju Harta Tanah

Dengan mencari maklumat mengenai pemaju hartanah, anda dapat mengetahui gambar rumah bersubsidi yang dipromosikan oleh kerajaan.

Salah satu pembangun yang kami kenal, iaitu Perumnas. Bagi pemaju lain, seperti Kirana Surya Perkasa, Tata Bumi Persada, Sadra Utama Indo, Patmindo Raya, Perdana Gapura, atau Bumi Cahaya Mandiri.

Senarai pemaju hartanah bersubsidi ini boleh didapati di beberapa laman web, seperti btnproperti.co.id.

 1. Maklumat dari Media Sosial

Kini banyak pembangun harta tanah mempunyai akaun media sosial dalam mengembangkan perniagaan mereka. Anda boleh menggunakan akaun media sosial anda untuk mendapatkan maklumat mengenai rumah bersubsidi.

Yang harus anda buat hanyalah mencari akaun pemaju hartanah dan mengikutinya agar anda tidak terlepas maklumat mengenai membina rumah bersubsidi. Beberapa akaun Instagram yang boleh anda ikuti adalah:

 • @ portalbtnproperti
 • @lambangsejati_pt
 • @rumahsubsidibogor
 • Dan lain-lain
 1. Maklumat dari Bank

Alternatif lain untuk mendapatkan maklumat adalah dengan meminta bank. Anda boleh pergi ke bank yang telah bekerjasama dengan pemaju harta tanah untuk mendapatkan maklumat mengenai proses gadai janji yang diperlukan oleh banyak orang.

Bank yang telah bekerjasama untuk mengagihkan rumah harta tanah biasanya mempunyai senarai rumah bersubsidi yang siap dibeli oleh orang berpendapatan rendah (MBR).

Bagi bank yang mengedarkan rumah bersubsidi, termasuk:

 • Bank BTN
 • Bank BTN Syariah
 • Bank BNI
 • Bank BRI
 • Bank Mandiri
 • Bank of Papua
 • Bank Syariah Sumatera Utara
 • Bank BJB
 • Bank Syariah BJB
 • Bank Jatim
 • Jambi Bank
 • Tebing Tenggara
 • Sulselbar Bank
 • Bank Sumselbabel
 • Bank Kalimantan Tengah
 • Bank Kalimantan Selatan
 • Bank Kalsesl Syariah
 • Dan lain-lain.

Bank yang mendapat bahagian perumahan bersubsidi lebih banyak, iaitu Bank BTN (btnproperti.co.id) dan Bank BRI.

 1. Lawati Pembangun Harta Langsung

Mengunjungi pemaju hartanah adalah kaedah terbaik untuk mendapatkan maklumat tepat mengenai rumah bersubsidi. Anda boleh pergi ke pemaju harta tanah jika anda mempunyai hubungan dengan pemaju harta tanah.

 1. Mengunjungi Booth Pemaju Hartanah

Kaedah praktikal lain untuk mendapatkan rumah bersubsidi adalah dengan mengunjungi gerai pemaju harta tanah di pameran atau pusat membeli-belah. Biasanya, pemaju harta tanah yang membuka gerai juga mempunyai tawaran istimewa untuk pengunjung, misalnya dengan harga potongan.

Di samping itu, mengunjungi gerai secara langsung juga memudahkan anda mendapatkan akses ke maklumat lain, seperti bagaimana proses, keadaan, lokasi, dan sebagian daripadanya.

Cara Membuat Bil Rumah Subsidi Semasa

 1. Sediakan Akaun Khas

Akaun khas perlu disediakan supaya pembayaran DP rumah subsidi tidak dipotong oleh perkara lain.

Akaun khas harus dibuat supaya setiap kali anda mendapat gaji dapat disisihkan untuk membayar rumah bersubsidi DP dan mengelakkan penggunaan wang yang tidak perlu. Dengan akaun khas, pengagihan gaji bulanan untuk keperluan akan lebih teratur.

 1. Gunakan Autodebet

Autodebet dapat digunakan untuk mengelakkan kejadian lupa untuk mengetepikan pendapatan untuk DP rumah bersubsidi pada akaun khas.

Salah satu kemudahan bank ini dapat membantu anda mengetepikan wang gaji di dalam akaun dengan jumlah yang dapat anda tetapkan dan wang tersebut akan disisihkan secara automatik.

 1. Hilangkan ansuran lain terlebih dahulu

Kami mengesyorkan agar sebelum berniat membeli rumah bersubsidi, pastikan melunaskan ansuran lain yang belum selesai.

Ini supaya pembayaran gadai janji anda tidak membengkak dan memudahkan pengurusan kewangan. Sekiranya pembayaran balik belum selesai, fokus pada pembayaran balik, setelah selesai anda dapat menambahkan jumlah untuk kos rumah DP.

 1. Cari Promosi Rumah Subsidi

Jangan ragu untuk bertanya kepada pemaju hartanah mengenai promo rumah bersubsidi untuk meringankan rumah bersubsidi DP anda.

Sekiranya ada promo, anda boleh mendapatkan tawaran menarik seperti potongan harga, DP ringan, dan juga bantuan kerajaan mengenai subsidi rumah DP untuk orang berpendapatan rendah.

 1. Pelaburan Ringan

Anda boleh menggunakan pelaburan kecil untuk meningkatkan jumlah DP rumah subsidi anda. Jangan lepaskan peluang untuk melabur dalam barangan anda seperti emas.

Apabila harga emas naik, anda boleh menjualnya untuk menambah pendapatan anda, ketepikan untuk pembayaran DP rumah subsidi anda.

Mengumpulkan DP walaupun sukar akan mudah jika anda menguruskannya dengan bijak, jangan ragu untuk mencari maklumat rumah bersubsidi yang murah.

Ini adalah informasi tentang rumah bersubsidi, dari cara mendapatkan, hingga bagaimana membuat pembayaran bil perumahan bersubsidi dengan lebih lancar. Semoga bermanfaat!

Oleh Reyhan Ivandi (dekadeko.com)

Baca juga: 4 Sebab untuk Membeli Rumah Sekarang Tanpa Perlu Menunggu Rumah 0% DP

Artikel Berkaitan