5 Plugin WordPress Ini untuk Mempermudah Perniagaan Dalam Talian Anda

Menjalankan perniagaan dalam talian bukanlah perkara baru bagi usahawan masa kini. Dari segi kecekapan, memiliki perniagaan dalam talian adalah kelebihan tersendiri bagi mereka yang ingin menjalankan perniagaan mereka dengan lebih lancar dan mudah.

Namun, tanpa alat yang betul, anda akan menghadapi banyak halangan dalam menguruskan perniagaan di internet. Tanpa ciri lengkap, seperti ciri pembayaran atau sejarah pembelian, laman web perniagaan dalam talian hanyalah laman web yang tidak dapat digunakan untuk aktiviti perdagangan dalam talian.

Selain mencari pilihan hosting yang tepat untuk perniagaan dalam talian anda, seperti perkhidmatan World VPS murah atau mungkin hosting tanpa had murah yang sesuai dengan keperluan laman web anda, anda juga perlu mengetahui plugin apa yang diperlukan untuk menyokong aktiviti perniagaan di internet.

Lalu, apakah plugin yang dapat digunakan untuk mengoptimumkan prestasi laman web untuk menjual secara dalam talian? Berikut adalah 5 pemalam WordPress yang boleh anda pasang dan aktifkan supaya laman web perniagaan dalam talian anda dapat berfungsi dengan optimum.

1. Pemalam WooCommerce

Pemalam WooCommercePemalam WooCommerce

WooCommerce adalah salah satu plugin terbaik yang boleh dipasang untuk memaksimumkan prestasi perniagaan dalam talian anda. Pengguna plugin ini semakin banyak dari semasa ke semasa, begitu banyak penyedia hosting web yang menawarkan perkhidmatan hosting khusus untuk plugin ini.

Kewujudan WooCommerce membolehkan pengguna mengubah hosting berasaskan WordPress menjadi laman web untuk menjual secara dalam talian. Produk yang dijual juga boleh menjadi produk fizikal atau digital.

Dengan menggunakan WooCommerce, anda dapat menambahkan ciri asas perniagaan internet seperti eCommerce, seperti pemprosesan pembayaran, kaedah penghantaran, dan pemotongan cukai. Satu lagi kelebihan plugin ini ialah dapat mengurus dan menyesuaikan halaman produk perniagaan dalam talian anda.

Anda juga boleh mengaktifkan sambungan berbayar jika anda benar-benar ingin memaksimumkan pemalam ini secara berfungsi.

2. Member Tekan Pemalam

Pemalam Press MemberPemalam Press Member

Tidak seperti WooCommerce, fokus utama MemberPress bukanlah pada perniagaan dalam talian yang menjual produk fizikal atau digital, tetapi melalui keahlian. Setiap pengguna dapat menggunakan fitur MemberPress untuk mengubah laman web mereka sendiri menjadi laman web yang dapat diakses oleh orang yang telah menjadi anggota atau anggota di dalamnya. Plugin ini sesuai untuk laman web berasaskan komuniti dan forum tertutup.

Bagi anda yang mempunyai perniagaan kursus dalam talian, MemberPress boleh menjadi pilihan plugin yang tepat untuk dipasang di laman web kursus dalam talian anda. Plugin ini menguruskan ciri untuk memberikan bayaran kepada pengguna yang ingin mengakses kandungan khas yang eksklusif.

Selain itu, dengan plugin ini anda juga dapat menjalankan program afiliasi. Untuk memudahkan pengguna menganalisis data, MemberPress juga menyediakan pilihan analisis. Ada juga fitur untuk mengelola pembayaran dan akses ke informasi, tutorial, dan analisis mendalam.

3. Plugin LearnPress

Plugin LearnPressPlugin LearnPress

Hampir sama dengan MemberPress, LearnPress juga membolehkan pengguna membuat forum khas dengan sebilangan pengguna untuk dapat mengakses data di dalamnya. Cuma, LearnPress benar-benar berfungsi secara maksimum untuk laman web kursus dalam talian.

Dengan pemalam ini, anda dapat menyesuaikan tahap kursus dalam talian yang anda uruskan. Untuk menjadi lebih menarik, anda boleh menambah kuiz dan ciri interaktif lain. Seperti kursus langsung di dunia nyata, walaupun melalui LearnPress anda dapat menguruskan kerja rumah untuk ditambahkan ke kursus dalam talian anda.

Dengan mengaktifkan LearnPress di laman web kursus dalam talian anda, anda boleh mengenakan bayaran kepada pelajar yang menjadi ahli pendaftaran khas dan yuran kursus lanjutan. Anda boleh menggunakannya dengan menggunakan pilihan tambahan premium untuk memberi mereka akses langganan.

Di samping itu, LearnPress juga menawarkan pilihan tambahan lain yang membolehkan anda menetapkan terma dan syarat di kelas, mengintegrasikan setiap peringkat dengan plugin forum dan mengaktifkannya supaya pelajar dapat berbincang antara satu sama lain di dalamnya.

4. Plugin Muat turun Digital Mudah

Plugin Muat turun Digital MudahPlugin Muat turun Digital Mudah

Sekiranya anda mempunyai perniagaan dalam talian yang menjual produk digital dalam bentuk fail PDF seperti e-buku, plugin WordPress ini boleh menjadi pilihan tepat untuk digunakan di laman web anda. Sebagai pengguna, anda boleh memuat naik dan menjual fail melalui WordPress. Produk digital yang dijual juga dapat disimpan di laman web lain, seperti Amazon S3 dan Dropbox.

Melalui Easy Digital Download, pengguna dapat membuat halaman akaun khas untuk pelanggan mereka bersama dengan sejarah pembayaran. Terdapat juga ciri integrasi dengan senarai mel dan program afiliasi.

Terdapat juga sambungan lain yang dapat dioptimumkan untuk meningkatkan fungsi laman web perniagaan internet anda. Di samping itu, pemalam ini boleh dimuat turun secara percuma. Tetapi jika anda mahukan versi premium, anda dapat memperolehnya dengan biaya sekitar Rp 117.000 per bulan.

5. Plugin WC Vendor Marketplace

Plugin WC Vendor MarketplacePlugin WC Vendor Marketplace

Tidak mempunyai kedai dalam talian anda sendiri untuk perniagaan anda masih membolehkan anda menjana wang dari internet. Salah satunya adalah dengan memanfaatkan kewujudan WordPress eCommerce.

Anda boleh membuat pasaran dalam talian anda sendiri yang membolehkan penjual lain menjual. WC Vendor Marketplace Plugin boleh digunakan untuk memaksimumkan fungsi eCommerce WordPress yang anda uruskan.

Dari segi prestasi, plugin ini dapat memberi pengguna peluang untuk membuat pasar seperti Etsy, Shopee, Tokopedia, dan lain-lain. Penjual di dalamnya dapat menjual pelbagai produk, baik produk fizikal dan digital.

Prospek bukan sahaja menguntungkan dari segi perniagaan anda, tetapi juga vendor yang tergabung di dalamnya. Anda juga boleh menyaring vendor yang layak untuk menyertai pasaran dalam talian yang anda uruskan. Untuk mendapatkan lesen premium, anda perlu membayar sekitar $ 199 setiap tahun.

Baca juga: Menjanjikan Peluang Perniagaan Dalam Talian di Masa Depan

Itulah 5 plugin WordPress yang boleh anda gunakan untuk memaksimumkan perniagaan dalam talian anda. Ingat, laman web hanya akan menjadi simpanan maklumat jika anda tidak menggunakan alat yang betul untuk menguruskannya. Sekiranya perniagaan anda ingin berjalan dengan lebih lancar, manfaatkan plugin ini agar terdapat lebih banyak interaksi dan transaksi di dalamnya. Selamat menjalankan perniagaan dalam talian!

Artikel Berkaitan