Berhati-hati, Telefon bimbit Boleh Diretas Semasa Mengecas Bateri Melalui Palam Umum

Telefon bimbit Boleh Diretas Semasa Mengecas BateriImej melalui Google.com

Perkembangan teknologi kadangkala tidak seimbang dengan kesediaan masyarakat untuk menambahkan maklumat atau pengetahuan yang berkaitan dengan teknologi tersebut. Salah satunya adalah mengenai cara menggunakan telefon pintar atau peranti telefon pintar dengan cara yang sesuai dan selamat.

Apa yang tidak diketahui umum oleh orang ramai adalah berita baru-baru ini bahawa ada kemungkinan palam pengecas telefon pintar di tempat awam telah dimasukkan oleh program jahat yang dapat mengambil data dari telefon bimbit kami.

Ketika berada di tempat awam, dan telefon bimbit kita menunjukkan daya rendah, sudah tentu kita tidak akan berfikir panjang untuk menggunakan kemudahan palam kuasa yang ada di sekitar kita. Walaupun tidak mustahil kita boleh menjadi mangsa peretasan kerana kecuaian sederhana seperti ini.

Keselamatan Palam Awam

Dihantar oleh pakar keselamatan dari syarikat teknologi Authentic8, Drew Paik, penggodam bahkan dapat mencuri data yang ada di telefon pintar kami hanya melalui stesen pengecasan. Perkara seperti ini sudah mulai berkembang walaupun diduga memasuki Dunia.

"Hanya dengan memasukkan telefon anda ke stesen pengisian yang telah 'dikerjakan', perangkat anda menjadi terinfeksi dan semua data di dalamnya dapat diretas," kata Drew.

Artikel lain:  Cara Menyekat Nombor Telefon di Android (Panggilan dan SMS)

Dalam penjelasannya, wakil syarikat keselamatan digital itu mengatakan bahawa kemungkinan program jahat menyusup pengecasan juga tidak terhad kepada perkhidmatan digital lain seperti akses WiFi percuma di beberapa lokasi awam. Dalam perjalanan, sering terdapat tempat yang menawarkan akses wifi percuma seperti lapangan terbang, taman, pejabat atau tempat awam lain.

Di sinilah kita mesti lebih berwaspada kerana faktor keselamatan apabila peranti dalam talian kita disambungkan dengan kemudahan awam tidak terjamin. Sebenarnya, sebilangan pihak yang tidak bertanggungjawab dapat memperoleh semua data di telefon pintar.

Contoh mudah adalah ketika kita ingin mengisi menggunakan kabel data yang dapat digunakan untuk mengirim data dari telefon bimbit ke peranti lain. Proses sedemikian pastinya memungkinkan pemindahan data melalui kabel yang kami pasangkan untuk dicas.

Di sinilah penggodam cuba meretas melalui palam awam. Menurut Paik, jika port yang digunakan untuk mengecas telah diretas, jumlah maklumat yang mungkin diterima oleh penggodam tidak terhad, mulai dari e-mel, SMS, foto hingga kenalan.

Teknik seperti ini biasa disebut jek jacking, istilah yang diciptakan oleh penyelidik pada tahun 2011. Tahun lalu, penyelidik Authentic8 menunjukkan proses 'video jacking' menggunakan port yang diretas dan tangkapan video untuk merakam semua yang dilihat dan ditaip di telefon bimbit.

Menjalankan Eksperimen Mudah

Dalam pernyataannya, wakil syarikat Authentic8, juga menjalankan eksperimen mudah yang berkaitan dengan bagaimana orang mengecas telefon pintar mereka. Dalam persidangan yang diadakan di San Francisco beberapa waktu yang lalu, Authentic8 membuka gerai khusus untuk pengunjung yang mungkin memerlukan pengisian.

Ternyata kebanyakan mereka yang mengenakan bayaran di tempat itu, sebenarnya tidak bertanya mengenai keselamatan pengisiannya. Walaupun Authentic8 telah memberikan beberapa maklumat untuk menjangkakan jenayah digital.

"Majoriti tidak keberatan mengenakan bayaran di tempat awam. Kerana mereka berada di sebuah persidangan keselamatan, mereka harus lebih waspada, tetapi mereka hanya merasa selamat, "kata Paik.

Baca juga:  Petua Mudah Mengatasi Serangan Peretas Kad ATM

Nasihat yang diberikan oleh Paik adalah lebih baik jika kita berusaha menjimatkan kuasa telefon pintar yang kita miliki. Ini dapat disesuaikan dengan bagaimana kita perlu mengakses telefon pintar. Sekiranya ia dirasakan digunakan untuk jangka masa yang lama, lebih baik kita ingat jangan lupa membuat bayaran di rumah.

Atau penyelesaian yang lebih praktikal adalah menggunakan power bank peribadi.

Selain itu, perkara mudah yang sudah dapat digunakan adalah dengan membawa kabel data yang hanya dapat digunakan untuk mengisi, bukan memindahkan fail dan data. Sudah tentu ini dilakukan untuk mengelakkan orang asing mencuri data dari telefon pintar anda.

Artikel Berkaitan