Facebook Kembali "Bend" Snapchat Dengan Ciri Baru

Imej dari Geo.tv

Bagi rakan sekerja yang aktif menggunakan aplikasi pemesejan Whatsapp mungkin menyedari bahawa ada sesuatu yang berbeza dengan perkhidmatan beberapa waktu yang lalu. Ya, ada ciri baru yang ditambahkan ke perkhidmatan Whatsapp, iaitu ciri status.

Apa yang mungkin tidak diketahui adalah bahawa ciri ini diduga merupakan fitur yang diadaptasi dari aplikasi pesanan Snapchat. Aplikasi Whatsapp, yang kini dibawa oleh syarikat Facebook, dilaporkan menjadi alat untuk Facebook mengungguli kembali pengembangan aplikasi Snapchat.

Selesai Menjelang Snapchat IPO

Untuk makluman, baru-baru ini pembangun aplikasi pemesejan Snapchat, telah menjalankan Penawaran Awal Awal (IPO) syarikat. Ini tentunya merupakan langkah yang sangat strategik untuk mengembangkan perniagaan di masa hadapan.

Tetapi tidak disangka-sangka, pada saat bahagia ini, pemaju Snapchat harus melihat pesaingnya, Facebook, melakukan langkah yang dinilai sebagai "menikung" iaitu mengklonkan ciri Cerita nilai Snapchat ke perkhidmatan pesanan Whatsapp.

Artikel lain:  Ini adalah Bukti Kepintaran Sistem Iklan yang Diterapkan oleh Instagram

Beberapa hari yang lalu secara umum, telah diberitahu oleh pembangun Whatsapp dan Facebook, bahawa semua pengguna Whatsapp sudah dapat memanfaatkan fitur status, baik yang menggunakan perangkat Android, iPhone dan Windows Phone.

Mengenai Ciri Status Whatsapp

Pada dasarnya ciri ini serupa dengan cerita di mana pengguna kemudian dapat mengakses gambar secara langsung melalui kamera terbina dalam. Setelah gambar diambil, pengguna dapat menghiasnya dengan melukis teks dan emoji. Setelah dimuat, gambar akan muncul di tab "status" baru dan dapat dilihat oleh senarai rakan selama 24 jam akan datang.

Rakan-rakan yang sudah ada di kenalan Whatsapp kami juga boleh memberi komen secara langsung pada siaran tersebut.

Langkah Facebook Bersaing Snapchat

Memerhatikan bahawa Facebook telah melakukan langkah semacam ini beberapa kali. Bahkan sebelum ini, sudah ada 3 aplikasi lain yang juga menerapkan fitur yang terasa serupa dengan fitur Snapchat.

Yang pertama adalah Instagram. Aplikasi yang mengutamakan kandungan foto dan video juga menampilkan cerita yang sangat mirip dengan Snapchat pada akhir tahun 2016. Selepas itu, satu lagi ciri Snapchat diklonkan kembali ke aplikasi Facebook Messenger dan aplikasi Facebook.

Terungkap bahawa Facebook Messenger dan Facebook saat ini sedang menguji fitur tersebut kepada sejumlah pengguna di beberapa negara. Whatsapp adalah produk kedua Facebook dengan cerita yang telah dilancarkan secara global.

Penjelasan dari Whatsapp

Tetapi dari Whatsapp sendiri menyatakan bahawa, sebenarnya ciri status yang dikeluarkan baru-baru ini bukanlah ciri yang diilhamkan oleh pesaing. Pembangun menyatakan bahawa ciri status adalah langkah kembali ke fungsi Whatsapp asal yang terbentuk 8 tahun lalu.

Ciri baru ini sendiri mendapat tempat pada ulang tahun kelapan Whatsapp yang pada 24 Februari 2017 yang lalu. Disampaikan itu, sebelum itu Whatsapp lebih banyak digunakan oleh pengguna untuk menyampaikan status mereka. Tetapi lama-kelamaan ia mula berubah dan menjadi aplikasi pesanan.

"Ketika dilancarkan hampir 8 tahun yang lalu (24 Februari), Whatsapp bermula sebagai aplikasi untuk pelbagai status baru, di mana orang dapat menaip pesanan ringkas sehingga rakan mereka dapat mengetahui apa yang mereka lakukan. Ketika kami menyedari mereka menggunakan fitur tersebut untuk berkomunikasi dalam masa nyata, kami merancang semula Whatsapp sebagai aplikasi pesanan, "kata Whatsapp di blog rasminya.

Memang tidak ada yang salah apabila pembangun aplikasi memunculkan ciri baru untuk meningkatkan lagi perkhidmatannya. Tetapi menjadi perbualan jika kemudian ciri-ciri ini adalah ciri yang mempunyai persamaan dengan aplikasi yang bersaing.

Facebook sendiri dianggap melakukan usaha untuk menekan Snapchat, sehubungan dengan peningkatan pengguna Snapchat di seluruh dunia. Sebaliknya, kehadiran dan populariti Snapchat di kalangan orang muda adalah keganasan luaran untuk Facebook, jadi ia mesti menjadikan syarikat itu merombak peta jalan produknya sepanjang tahun lalu.

Baca juga:  Memaksimumkan Peranan Pengiklan, Facebook Melancarkan Beberapa Ciri Baru

Dari sini, tentu saja Snapchat diperlukan untuk memikirkan semula cara membuat lebih banyak ciri asli yang sukar ditiru oleh pesaingnya.

Itulah persaingan perniagaan dalam industri teknologi, di mana apa sahaja boleh berlaku. Tetapi pada akhirnya penentuan dan kreativiti dapat menentukan siapa pemenangnya.

Artikel Berkaitan