Definisi VPS: Apa itu VPS dan Bilakah Kita Memerlukannya

Definisi VPS ialah

Definisi VPS - Artikel ini akan membincangkan secara ringkas apa itu VPS dan bagaimana ia berkaitan dengan hosting dan domain laman web. Secara amnya, laman web yang mendapat banyak lalu lintas memerlukan VPS ( Virtual Private Server ) untuk menyokong prestasi laman web agar tetap stabil dan lancar apabila diakses oleh banyak pengunjung.

Namun, tidak jarang pengguna hosting tetap berpegang pada hosting lama mereka dengan pelbagai alasan. Mungkin anda ingin menjimatkan wang, tidak mengetahui spesifikasi hosting yang diperlukan, atau tidak memahami cara meningkatkan hosting menjadi VPS.

Lalu, apa itu hosting VPS dan kapan kita memerlukannya?

Apa itu VPS

Ringkasnya, pengertian VPS adalah komputer atau pelayan maya yang dapat digunakan untuk menjalankan perisian atau menyimpan data di mana semua sumbernya hanya digunakan oleh satu pengguna .

VPS menggunakan teknologi virtualisasi perkakasan pelayan fizikal yang kemudian dibahagikan kepada sejumlah sumber yang berbeza. Dalam VPS, pengguna dapat menambahkan Sistem Operasi (OS) sesuai dengan keperluan atau penunjukan VPS.

Mempunyai Virtual Private Server akan memberikan banyak faedah kepada pengguna, contohnya pelayan dengan ruang yang lebih besar dan peribadi. Sudah tentu, dengan ruang yang lebih besar, laman web akan mempunyai prestasi yang lebih optimum, baik dari segi kelajuan akses dan keselamatan.

Fungsi Pelayan Peribadi Maya

Sebenarnya terdapat banyak fungsi yang dapat dilakukan oleh VPS. Fungsi VPS adalah seperti berikut:

1. Sebagai Pelayan Laman Web

Secara umum, VPS digunakan sebagai pelayan laman web ( web hosting ) yang memerlukan sumber yang lebih besar. Contohnya laman web yang mempunyai sejumlah besar data dan juga laman web dengan lalu lintas yang tinggi.

2. Sebagai Hosting File

Selain menjadi web hosting, VPS juga dapat berfungsi sebagai tempat menyimpan file pribadi (file hosting) sehingga dapat diakses kapan saja dan dari mana saja. Secara amnya, VPS sebagai hosting fail diperlukan oleh mereka yang sering menyimpan sejumlah besar data (seperti gambar).

3. Sebagai Pelayan Desktop Jauh

Ada juga pengguna yang menggunakan VPS untuk mengotomatiskan perniagaan mereka. Contohnya menjalankan robot forex, pemintal artikel, memuat turun dan memuat naik fail dari jauh, dan lain-lain.

4. Sebagai Pelayan Hos

Contohnya untuk VPN dan Tunneling. Pengguna juga dapat menggunakan VPS sebagai pelayan VPN ( Virtual Private Network ), yang merupakan sambungan pribadi yang hanya dapat digunakan oleh pengguna yang terdaftar.

5. Aplikasi Hosting

VPS dapat digunakan untuk membangun dan mengembangkan aplikasi dengan biaya yang berpatutan.

6. Persekitaran Pembangunan / Ujian

Semasa membina dan membangunkan laman web, tentu saja, ia memerlukan satu siri ujian. Dengan VPS prosesnya dapat dilakukan dengan berkesan dan efisien sehingga segala kekurangan laman web dapat diperbaiki dengan segera.

Kelebihan VPS Berbanding dengan Shared Hosting

Dalam konteks aplikasi laman web, fungsi VPS dan Shared hosting pada dasarnya sama, iaitu untuk menyimpan pangkalan data laman web sehingga dapat dihubungkan ke internet. Tetapi dari segi spesifikasi, VPS mempunyai banyak kelebihan berbanding hosting bersama.

Hosting bersama adalah pelayan yang sumbernya digunakan oleh banyak laman web bersama. Memang harganya cenderung lebih murah, tetapi jenis hosting ini mempunyai kekurangan, misalnya sumber yang ada di pelayan sangat terhad.

Apabila laman web mendapat banyak lalu lintas atau pangkalan data semakin bertambah, laman web dalam hosting bersama akan menurunkan prestasinya. Contohnya, sangat perlahan apabila dibuka oleh pengunjung, atau ada fail yang tidak dapat diakses, dan sebagainya.

Berikut adalah beberapa kelebihan VPS berbanding Shared Hosting:

 • Pengguna VPS mempunyai akses root dan kawalan penuh terhadap hosting yang mereka sewa.
 • VPS mempunyai sumber yang lebih besar, hanya terhad pada memori, ruang sumber, dan lebar jalur.
 • VPS mempunyai IP awam khas.
 • Secara amnya, VPS mempunyai prestasi pelayan yang lebih stabil.
 • Pengguna VPS dapat menguruskan firewall atau kawalan akses mengikut keperluan mereka.
 • VPS dapat dipasang dengan perisian dan aplikasi tertentu sesuai dengan keperluan pengguna.
 • Tidak ada batasan untuk jumlah laman web, domain, pangkalan data, DNS, SSH, FTP, E-mel, dan lain-lain, dalam satu VPS

Baca juga: Perbezaan dalam Hosting Bersama dan VPS

Bilakah Kita Memerlukan Hosting VPS

Prestasi laman web yang lebih baik adalah sebab utama pemilik laman web harus memindahkan laman web mereka ke VPS. Mungkin anda tidak perlu menggunakan VPS dengan segera semasa anda membina laman web. Namun, ketika dalam situasi tertentu maka kita tidak perlu ragu untuk segera menggunakan Virtual Private Server untuk laman web.

Berikut adalah beberapa syarat di mana pemilik laman web harus mempertimbangkan untuk memindahkan laman web mereka ke VPS:

 • Trafik laman web terus meningkat atau meningkat pada masa-masa tertentu.
 • Proses memuatkan laman web meningkat dan terdapat waktu henti ketika lalu lintas tinggi.
 • Memerlukan lebih banyak ruang cakera kerana pangkalan data terus berkembang.
 • Ingin meningkatkan keselamatan laman web dan mempunyai kawalan penuh terhadap laman web.
 • Ingin menjalankan aplikasi yang tidak tersedia di hosting bersama.

Mungkin sebilangan pemilik laman web masih enggan menggunakan VPS kerana tidak memahami teknologinya. Sebenarnya boleh berunding dengan penyedia VPS, sama ada perkhidmatan VPS yang disediakan diuruskan atau tidak dikendalikan.

Dan jika spesifikasi VPS masih tidak sesuai dengan keperluan laman web, maka pertimbangkan juga untuk menggunakan Cloud Hosting atau Dedicated Hosting yang dapat memberikan spesifikasi hosting sesuai dengan keperluan laman web. Maklumat ini boleh dibaca lebih lanjut di Beritateknologi.id.

Baca juga: Petua Membeli Domain dan Hosting untuk Laman Web Anda

Oleh itu penjelasan ringkas mengenai pemahaman VPS, fungsinya, kelebihan vps berbanding hosting bersama, dan masa yang tepat untuk menggunakan hosting vps. Dengan pelbagai kelebihan dan kelebihan yang ditawarkan, tentunya keperluan laman web dan harga VPS juga perlu diambil kira. Semoga bermanfaat.

Artikel Berkaitan