Satu Orang Merancang 1 Akaun Media Sosial, Ternyata Hanya Masalah!

Imej dari Bangsaonline.com

Sebelumnya dikabarkan bahawa pemerintah akan mengeluarkan peraturan baru yang melarang warga Dunia memiliki banyak akaun media sosial. Dalam berita yang meletus, akan ada perakuan yang mengehadkan satu orang hanya dapat membuka satu akaun media sosial.

Namun, baru-baru ini isu tersebut langsung ditolak oleh Kementerian Komunikasi dan Penerangan (Kementerian Komunikasi dan Penerangan). Menurut Kementerian Komunikasi dan Penerangan, ada kesalahan informasi yang ditangkap dan telah menyebar ke publik.

Kesalahpahaman Menafsirkan Persijilan Digital

Dihantar oleh Direktur Jenderal Aplikasi dan Maklumat, Semuel Abrijani Pangerapan mengatakan, sebenarnya pemerintah melalui Kementerian Komunikasi dan Penerangan memang berencana untuk melakukan pensijilan digital. Bagaimanapun, Kementerian Komunikasi dan Maklumat menolak rancangan pelaksanaan sijil digital yang kemudiannya akan digunakan untuk pengguna media sosial. Persepsi yang salah ini sebelumnya memerlukan mereka mempunyai sijil digital yang memerlukan satu pengguna satu media sosial.

Dalam hal ini, apa yang dimaksudkan dengan sijil digital adalah sijil kebenaran keselamatan dalam elektronik di internet, misalnya ketika seseorang berbelanja melalui laman web e-dagang.

Artikel lain:  Prestasi PayPal ~ Platform Dunia E-dagang Pertama yang Akan Dilancarkan di Amerika

Kemudian, pengguna sijil digital boleh menggunakan sijil untuk berurus niaga dalam talian dan melakukan aktiviti dalam talian yang lain. Dengan perakuan digital seperti ini, dapat memastikan bahawa semua aktiviti dalam talian warga Dunia dapat dipantau dengan lebih selamat dan menjamin identiti pelaku.

"Akaun media sosial tidak memerlukan sijil. Keselamatan terjamin. Orang yang mendaftar dengan media sosial mesti diminta untuk mengesahkan kaya dalam mendaftar e-mel dan sebagainya, "jelas Semmy.

Lembaga Perakuan Fasilitator (Ca)

Melanjutkan penjelasannya, Semmy menambah bahawa usaha untuk melaksanakan pensijilan digital akan melibatkan beberapa pihak. Sijil digital kemudiannya akan dikeluarkan dari Lembaga Sijil (CA) dan Kementerian Komunikasi dan Maklumat. Rancangannya adalah untuk Kementerian Komunikasi dan Maklumat untuk bekerjasama dengan pihak ketiga seperti bank atau OJK untuk menjadi CA.

Mengenai CA itu sendiri, sebenarnya badan seperti ini sudah ada di beberapa negara. Dan untuk Dunia, syarikat asing yang masuk termasuk Digicert dan Verisign.

Pada kesempatan yang sama, juga mengesahkan bahawa sebenarnya pertemuan antara Kementerian Komunikasi dan Penerangan dengan syarikat Twitter beberapa waktu lalu memang membincangkan adanya sijil digital. Tetapi setelah maklumat disebarkan, apa yang berlaku adalah salah faham bermaksud adanya sijil digital.

Apa yang dimaksudkan, sijil digital bukan sijil untuk satu pengguna media sosial yang mesti disahkan kemudian. Seperti penjelasan sebelumnya, sijil ini lebih bertujuan untuk memastikan identiti seseorang, tidak mengehadkan aktiviti digital orang. Oleh itu semoga tidak ada kebimbangan yang berlebihan.

"Sijil digital adalah sejenis lesen yang memastikan keaslian identiti pengguna di internet, jadi data pengguna hanya akan disimpan di CA. Mereka (pengguna) tidak perlu lagi memasukkan data peribadi berulang kali setiap kali mereka membuat akaun baru, sama ada di media sosial, akaun atau akaun e-Dagang, "katanya.

Selanjutnya, Kementerian Komunikasi dan Maklumat percaya bahawa sijil digital mempunyai tahap keselamatan yang tinggi. Oleh kerana semua data makanan disimpan melalui kemudahan yang dienkripsi sehingga tidak mudah digunakan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab. Sebenarnya, walaupun dari pihak pemerintah tidak semestinya mempunyai kewenangan untuk membuka data yang disimpan dengan mudah di CA.

Keselamatan dan kemudahan sijil digital juga dianggap oleh Semmy sangat diperlukan oleh pengamal e-dagang dan perbankan. Malah, Kementerian Komunikasi dan Maklumat juga akan berencana untuk membawa sijil digital ke skala yang melebihi transaksi elektronik dan media sosial yang berkaitan dengan akaun palsu.

Baca juga:  Permainan Pokemon Go Mencapai Kejayaan, Inilah 4 Pelajaran Yang Boleh Kita Ambil

Seperti yang diketahui, penggunaan akaun media sosial palsu sekarang bukan sahaja menjadi masalah untuk membeli dan menjual secara dalam talian secara palsu, tetapi juga memasuki domain yang lebih serius seperti ancaman keganasan.

Namun, apa yang perlu difahami oleh orang ramai adalah, membuat sijil digital tidak mengikat. Mengenai sama ada wajib atau tidak, sijil digital dituntut sebagai kaedah pilihan. Jadi, rancangan ini tidak akan dipaksakan kepada orang ramai. Dalam masa terdekat, pelaksanaan sijil digital akan berlaku di peringkat nasional.

Artikel Berkaitan