Peretas Sekarang Juga Mula Menyasarkan Kereta Pintar, Berhati-hatilah

Kereta pintarKereta pintar melalui Okezone.com

Pada masa ini teknologi mula mengunjungi pelbagai perkara atau peranti yang digunakan oleh orang biasa. Bermula dari telefon yang menambahkan teknologi terkini ke dalam telefon pintar, maka ada juga istilah lain seperti rumah pintar (smart home), smart city (smart city) dan juga untuk urusan pengangkutan yang kini juga dikenali sebagai smart car.

Walaupun tidak terlalu banyak digunakan oleh pengguna di Dunia, tetapi sebagai maklumat keselamatan, ternyata teknologi kereta pintar saat ini juga mulai menjadi sasaran penggodam penyangak.

Kelemahan Sambungan Internet

Mempunyai pelbagai teknologi dalam kereta yang dapat dijalankan walaupun hanya dengan menggunakan kemudahan internet, sudah tentu merupakan sesuatu yang sangat memuliakan. Tetapi di sisi lain, ternyata ada juga kelemahan kereta pintar.

Dihantar oleh syarikat keselamatan digital Kaspersky Lab, ternyata ada aplikasi tertentu yang memungkinkan penggodam menerobos sistem dari kereta pintar. Apabila sistem telah rosak, sudah tentu penggodam dapat dengan mudah mencuri data atau bahkan kereta kesayangan kita.

Artikel lain:  Berhati-hati !! Ini adalah Mod Penggodaman E-mel Terkini

Penyelidikan Kaspersky mendedahkan bahawa ada sejumlah aplikasi berbasis Android yang saat ini tersebar di penyedia perkhidmatan Google Play Store, yang memungkinkan penggodam mengambil alih kereta pintar. Perkara yang berbahaya, aplikasi ini telah dimuat turun dalam jumlah yang sangat banyak.

Ini bermaksud bahawa banyak kereta pintar di seluruh dunia mungkin terancam oleh lubang keselamatan aplikasi.

Beberapa lubang keselamatan ini merangkumi aplikasi kejuruteraan terbalik yang membolehkan penggodam mengakses infrastruktur pelayan atau dari sistem multimedia di dalam kereta.

Selain itu, ketiadaan pemeriksaan keaslian kod juga merupakan masalah yang cukup berbahaya. ini sangat penting kerana ia benar-benar membenarkan penjenayah memasukkan kod mereka sendiri ke dalam aplikasi pengguna dan mengganti program aplikasi yang asli dengan yang palsu.

Masalah ketiga adalah, aplikasi belum menyediakan teknik untuk mengesan percubaan rooting. Rooting dapat ditafsirkan sebagai mengembalikan keadaan sistem aplikasi atau peranti ke pengaturan awalnya. Ketika berada dalam pengaturan awal, virus trojan dapat menjangkiti dan meninggalkan aplikasi tanpa perlindungan.

"Kesimpulan utama kajian ini adalah bahawa dalam keadaan sekarang, aplikasi untuk kereta yang bersambung tidak bersedia menahan serangan malware. Dengan mengambil kira aspek keselamatan kereta yang disambungkan, pemiliknya tidak hanya harus mempertimbangkan keselamatan pelayan infrastruktur, "kata pakar keselamatan di Kaspersky Lab, Victor Chebyshev.

Belajar Dari Industri Perbankan

Merendahkan penjelasannya, Victor menyatakan bahawa sejak kebelakangan ini peningkatan jumlah jenayah digital yang menyerang industri perbankan nampaknya semakin meningkat. Ini menjadikan banyak syarikat perbankan kemudian berusaha melakukan penambahbaikan pada sistem digital untuk memastikan sistem dan data selamat.

Berbeza dengan industri automotif, sehingga kini laporan mengenai kecurian kereta pintar memang tidak banyak. Ini bermaksud, masih ada tarikh akhir bagi pembangun untuk meningkatkan lagi sistem keselamatan.

"Nasib baik, kami belum mengesan kes serangan serupa pada aplikasi kereta, yang bermaksud bahawa vendor automotif masih mempunyai masa untuk melakukan perkara yang betul. Namun, berapa banyak masa yang mereka ada sebenarnya tidak diketahui, "tambahnya.

Berkaitan dengan kes ini, secara umum para pakar dari Kaspersky Lab memberi nasihat kepada pengguna agar mereka tidak melakukan rooting di kemudian hari pada peranti Android. Kerana, ketika perangkat Android telah di-root, kemungkinan terjadi pencurian.

Baca juga:  Web Dalam ~ Memasuki Bahagian Paling Gelap di Internet

Petua kedua adalah, dengan menghadkan peranti Android kita daripada memasang aplikasi kecuali melalui gedung aplikasi rasmi, Google Play Store. Secara amnya, aplikasi yang berasal dari kedai tidak rasmi mengandungi program jahat yang tentunya mampu membahayakan kita.

Sama seperti masalah digital yang lain, penggodaman penggodaman sebenarnya bukan hanya disebabkan oleh niat penggodam. Tetapi secara umum, kecerobohan dan ketidaktahuan bagaimana menggunakan teknologi dengan sebaiknya, adalah jurang untuk kita menjadi mangsa jenayah digital.

Oleh itu, sentiasa mengemas kini maklumat terkini mengenai dunia teknologi agar anda tidak menjadi mangsa seterusnya.

Artikel Berkaitan