Rajin Nge-Vlog, Presiden Jokowi Menerima Penghargaan Google

Vlog JokowiVlog Jokowi melalui Detik.com

Baru-baru ini salah satu berita yang paling banyak dibincangkan di media sosial atau saluran berita lain, adalah mengenai kehadiran penguasa Arab Saudi iaitu Raja Salman bin Abdulaziz Al-Saud ke Dunia. Semasa lawatan itu, ternyata beberapa fakta unik muncul semasa Raja Arab menghabiskan beberapa hari di tanah air.

Salah satu insiden unik ini adalah ketika Presiden Dunia Joko Widodo berbincang dengan Raja Salman semasa makan. Dan dapat diramalkan, #vlog segera mendapat perhatian tinggi bukan sahaja dari netizen tempatan tetapi juga di luar negara. Malah, penghargaan juga diberikan oleh syarikat teknologi Google setelah melihat bagaimana Presiden Jokowi dapat memanfaatkan kemudahan teknologi dengan bijak.

Manfaatkan Teknologi Digital

Boleh dikatakan bahawa presiden Dunia sekarang Joko Widodo adalah salah seorang pemimpin negara yang paling banyak menggunakan internet untuk berkomunikasi dengan rakyatnya. Bukan hanya melalui media sosial seperti Facebook dan Twitter, Jokowi juga terkenal dengan beberapa blog vlog atau video yang dibuatnya di akaun Youtube rasmi Presiden Jokowi.

Dan yang terbaru dan paling menarik, tentu saja, vlog yang dibuatnya bersama pemimpin Arab Saudi, Raja Salman. Dalam blog video itu muncul Presiden Jokowi mengatakan bahawa dia sedang mengadakan perjamuan dengan Raja Salman. Malah, ada juga sesi di mana Raja Salman juga menyampaikan beberapa kata kepada para hadirin.

Artikel lain:  Cara Unik untuk Menangkap Potensi Perniagaan Di Sebalik Fenomena Jaket Jokowi

Perkara seperti ini tentunya merupakan langkah positif, terutama jika dilakukan oleh pemimpin negara. Seorang pemimpin yang kadang-kadang kelihatan sukar disentuh oleh masyarakat, kali ini dapat dilihat dari sisi lain melalui kemudahan teknologi.

Menanggapi hal ini, Shinto Nugroho selaku Ketua Dasar Awam & Hubungan Kerajaan Google World mengatakan bahawa, usaha memanfaatkan media sosial dan membuat blog video yang dilakukan oleh Presiden Jokowi adalah langkah yang tepat untuk lebih akrab dengan orang ramai.

"Kita semua tahu apa sebenarnya 'di sebalik tabir'. Kita juga dapat melihat sisi humanis dari Ketua Negara yang sebenarnya tidak banyak orang tahu. Presiden Jokowi bukan hanya melakukan vlog sekali, ia juga boleh dikatakan sering, "kata Shinto.

Abadikan Momen Istimewa

Dalam pernyataannya, Shinto menyebut bahawa vlog Jokowi boleh menjadi arena di mana masyarakat umum melihat pemimpin negaranya dengan lebih dekat. Dalam makan tengah hari bersama Raja Salman, ada saat-saat istimewa yang tidak dapat dilihat oleh masyarakat umum dalam keadaan biasa. Tidak dapat difahami kerana selalu ada perlindungan yang ketat untuk pemimpin negara.

Beberapa saat ini termasuk ketika Raja Arab memakan dan membenarkan serban dan ia dirakam pada kamera secara langsung dan sangat spontan.

"Dapat dilihat, vlog menunjukkan sosok Raja Salman yang (kononnya) bersahaja sehingga dia kelihatan lucu ketika dia memperbaiki lokasi serbannya. Dalam perspektif yang dekat, dia (Raja Salman) nampaknya berbicara secara langsung dengan orang-orang di Dunia. Perkara-perkara ini, betul, semua orang tidak dapat mengetahui. Ia akan menarik, "sambungnya.

Selanjutnya, Google melihat bahawa apa yang telah dilakukan oleh Presiden Jokowi hanyalah usaha untuk lebih mengenal orang muda. Bukan hanya itu, upaya untuk mendekati teknologi juga dapat digunakan sebagai alat penyampaian pesan positif tetapi dalam bentuk yang lebih menghiburkan.

Kerana kita menyedarinya atau tidak, sekarang apabila teknologi memainkan peranan penting dalam kehidupan orang, kita bukan sahaja memerlukan perkara baik tetapi juga sesuatu yang menghiburkan. Kerana apabila dihantar dengan selesa, akan lebih mudah dicerna dan diterima.

Baca juga:  Ingin Melaporkan Presiden Melalui Twitter? Boleh! Ini adalah Twitter Presiden Jokowi yang baru

Pada kesempatan itu Shinto malah membandingkan Presiden Jokowi dengan salah seorang pemimpin negara lain iaitu Perdana Menteri Kanada, Justin Trudeau. Dia menyatakan bahawa presiden kita adalah salah seorang presiden yang paling lama ada di dunia maya.

"Anda boleh katakan, dari semua (Ketua Negara) yang rajin melakukan vlog, Tuan Jokowi mungkin yang paling banyak ada. Sebenarnya ada Justin Trudeau (PM Kanada), pengikutnya tidak setaraf dengan Presiden kami, "jelas Shinto.

Artikel Berkaitan