10+ Aplikasi Muat turun Lagu Percuma Terbaik untuk Android dan iOS

Saat ini ada banyak aplikasi download lagu yang dapat digunakan untuk memuat turun lagu di internet secara gratis. Sebilangan daripadanya adalah Spotify, Pandora, Rdio, dan sebagainya.

Namun, jika kita membincangkan aplikasi untuk memuat turun lagu dengan cepat dan percuma, tentu saja hanya ada beberapa aplikasi yang dapat disebut yang terbaik.

Aplikasi Muat Turun Lagu Terbaik

Catatan: senarai ini tidak mewakili urutan setiap aplikasi. Berikut ini adalah beberapa aplikasi lagu terpantas yang dapat digunakan secara gratis.

1. Muzik JOOX

JOOX Music adalah salah satu aplikasi terbaik untuk memuat turun lagu dan streaming muzik. Aplikasi muzik yang disukai oleh orang muda mempunyai banyak pengguna dan terus berkembang dari semasa ke semasa.

Aplikasi muat turun lagu luar talian JOOX

Aplikasi Muzik JOOX menawarkan kemudahan untuk streaming muzik dan memuat turun lagu yang dapat didengarkan di luar talian. Pengguna juga boleh melanggan JOOX VIP untuk dapat memuat turun dengan lebih bebas dan mendapatkan kemudahan tambahan yang lain.

Berikut adalah kadar langganan JOOX VIP;

Harga (Rp)Tempoh
25 ribu1 minggu
49 ribu1 bulan
139 ribu3 bulan
259 ribu6 bulan
509 ribu1 tahun
 • Muat turun JOOX Music untuk iOS 
 • Muat turun JOOX Music untuk Android

2. Muzik Spotify

Spotify adalah aplikasi streaming muzik yang sangat terkenal di dunia. Bukan tanpa alasan, sebagai salah satu pelopor dalam bidang perkhidmatan aplikasi muzik streaming , lagu-lagu dalam aplikasi ini cukup lengkap dan selalu terkini.

Aplikasi muat turun lagu terpantasSpotify

Sejak Spotify secara rasmi memasuki Dunia, aplikasi ini segera disambut oleh orang ramai, terutama pengguna Android. Walaupun Spotify adalah aplikasi streaming muzik, pengguna juga dapat mengunduh muzik dan mendengarkannya di luar talian jika mereka memiliki fasilitas premium.

Berikut adalah kadar akaun Premium di Spotify;

Jenis KeahlianHarga (Rp)
Peribadi49,990 / bulan
Keluarga79,000 / bulan
Pelajar24,990 / bulan
 • Muat turun Spotify untuk Android

3. Bunyi Suara

Aplikasi SoundCloud membolehkan pengguna mendengar muzik atau audio lain dengan mudah di mana jumlahnya sangat banyak.

Aplikasi muat turun lagu dan videoSoundCloud

SoundCloud biasanya digunakan untuk mendengar muzik dan streaming audio. Namun, aplikasi ini juga memungkinkan pengguna memuat turun lagu dan mendengarkannya di luar talian.

SoundCloud juga sering digunakan untuk promosi media oleh pemuzik atau DJ terkenal. Sebenarnya, pengguna dapat berkongsi muzik yang dibuat melalui aplikasi ini sehingga dapat didengarkan oleh pengguna lain.

 • Muat turun SoundCloud untuk Android
 • Muat turun SoundCloud untuk iOS

4. Muzik Google Play

Muzik Google Play adalah aplikasi muat turun lagu yang secara lalai dipasang pada peranti telefon pintar berasaskan Android. Dengan aplikasi ini, pengguna Android dapat mengunduh lagu-lagu favorit dan mendengarkannya secara gratis.

 Cara memuat turun laguMuzik Google Play

Dari aplikasi Muzik Google Play, pengguna Android dapat mengakses ribuan lagu dari pelbagai genre. Google Play Music juga menawarkan pengguna untuk melanggan akaun Premium dengan harga $ 9,99 / bulan (percuma selama 30 hari).

Dengan akaun Premium, pengguna akan dapat mengakses lebih dari 30 juta lagu dan muzik dari pelbagai genre.

 • Muat turun Muzik Google Play untuk Android
 • Muat turun Muzik Google Play untuk iOS

5. Muzik Langit

Aplikasi muat turun lagu ini adalah kerjasama antara syarikat Telkomsel dan Korea Selatan. Aplikasi LangitMusik dapat digunakan pada perangkat Android dan iOS secara gratis untuk mendengarkan berbagai jenis lagu, baik dari dalam negeri maupun dari luar.

Aplikasi langit muzikAplikasi Muzik Langit

LangitMusik membolehkan pengguna mengakses dan memuat turun lagu kegemaran pengguna. Dengan cara itu pengguna dapat mendengar kembali di luar talian tanpa perlu menggunakan rancangan data internet.

Ciri unik lain dari aplikasi ini ialah pengguna Telkomsel dapat menikmati streaming muzik tanpa perlu bimbang kehabisan kuota data kerana percuma.

 • Muat turun Sky Music untuk Android
 • Muat turun Sky Music untuk iOS

6. Nada Kami

Aplikasi muat turun muzik ini adalah aplikasi yang berfokus pada penyediaan lagu dari negara, Dunia. Aplikasi muat turun lagu percuma ini dibangunkan oleh Tunel Global yang berpusat di Australia.

Aplikasi Nada KamiAplikasi Nada Kami

Tidak seperti aplikasi lain yang menawarkan akaun premium untuk mendapatkan perkhidmatan yang lebih baik, Nada Kita sebenarnya menyediakan lebih banyak ciri yang dapat dinikmati pengguna secara percuma.

Menurut pembangunnya, Nada Kita telah dioptimumkan sedemikian rupa sehingga pengguna tidak membazir pakej data. Sebagai ilustrasi, dengan paket data 60MB, pengguna Nada Kita dapat mendengar sekitar 80 lagu.

 • Muat turun Nada untuk Android
 • Muat turun Nada untuk iOS

7. RockMyRun

RockMyRun adalah aplikasi untuk memuat turun lagu yang dapat didengar di luar talian. Aplikasi ini sering digunakan untuk menemani penggunanya ketika melakukan aktiviti sukan agar mereka lebih bermotivasi.

Aplikasi RockMyRunAplikasi RockMyRun

Menurut pembangunnya, RockMyRun menyediakan senarai main DJ rawak dan runut bunyi khas untuk aktiviti sukan. Aplikasi ini mempunyai banyak fitur dan penapis yang dapat menyesuaikan senarai main lagu agar sesuai dengan keperluan penggunanya.

Sebagai contoh, ciri myBeat dalam aplikasi ini dapat mengubah senarai main lagu mengikut keadaan pengguna secara automatik.

 • Muat turun RockMyRun untuk Android
 • Muat turun RockMyRun untuk iOS

8. Anghami

Aplikasi muat turun muzik ini berbeza dari yang lain. Anghami menyediakan pelbagai muzik dari Timur Tengah agar peminat muzik Arab dapat memuat turunnya dengan mudah.

Aplikasi anghamiAplikasi anghami

Selain muzik Timur Tengah, Anghami juga menyediakan beberapa lagu antarabangsa, walaupun tidak begitu lengkap. Ciri audio Dolby dalam aplikasi ini menambahkan kegembiraan ketika mendengar muzik kegemaran pengguna.

Sebenarnya aplikasi ini boleh digunakan secara percuma. Namun, jika pengguna ingin mendapatkan ciri tambahan, Anghami menyediakan beberapa pakej sesuai dengan keperluan penggunanya.

Berikut adalah kadar akaun Premium di Anghami;

Harga ($)Ciri
$ 0.99 / bulan20 muat turun lagu
$ 4.99 / bulanMuat turun tanpa had
$ 59.99 / 15 bulanMuat turun tanpa had
 • Muat turun Anghami untuk Android
 • Muat turun Anghami untuk iOS

9. Pemuat turun YouTube TubeMate

Kebanyakan orang tahu TubeMate sebagai aplikasi muat turun video, tetapi sebenarnya aplikasi ini juga dapat digunakan untuk memuat turun lagu MP3.

Pemuat turun YouTube TubeMatePemuat turun YouTube TubeMate

Dengan TubeMate, pengguna dapat memuat turun video YouTube dan mengubahnya menjadi format MP3. Kualiti suara dari format video hingga MP3 juga jelas anda tahu.

Sayangnya, aplikasi ini hanya dapat digunakan di platform YouTube.

 • Muat turun TubeMate

10. LAGU

Pada masa ini, tidak banyak pengguna Android yang memasang aplikasi SONGily di telefon pintar mereka. Walau bagaimanapun, aplikasi untuk memuat turun lagu ini perlu dipertimbangkan.

Permohonan SONGPermohonan SONG

Paparan antara muka yang sederhana dan proses muat turun yang mudah menjadikan aplikasi ini mendapat sambutan positif dari penggunanya. Selain itu, ukuran fail SONGily sangat kecil, hanya 3.7 MB sehingga tidak membebankan alat pengguna.

 • Muat turun secara LAGU

11. Lagu Planet

PlanetLagu adalah aplikasi muat turun muzik MP3 yang menyediakan pelbagai jenis genre muzik. Pengguna aplikasi ini dapat mencari pelbagai jenis lagu dari dalam dan luar negara, terutamanya lagu dangdut dan lagu pop yang menjadi hits.

Aplikasi PlanetLaguAplikasi PlanetLagu

Menurut pengembangnya, di PlanetLagu terdapat pilihan lagu-lagu domestik yang sangat lengkap, terutama genre dangdut. Selain percuma, aplikasi ini juga sangat mudah digunakan.

 • Muat turun Lagu Planet

12. Muat turun Muzik Mp3

Memuat turun lagu kegemaran melalui alat lebih mudah, lebih praktikal, dan percuma. Dengan aplikasi Muat turun Muzik Mp3, pengguna telefon pintar Android dapat memuat turun lagu MP3 secara percuma.

Muat turun Muzik Mp3Muat turun Muzik Mp3

Walaupun percuma, kualiti lagu MP3 yang dimuat turun mempunyai kualiti yang tinggi yang anda tahu.

 • Muat turun Muzik MP3

Itulah beberapa aplikasi muat turun lagu terbaik yang boleh anda gunakan secara percuma. Aplikasi ini adalah yang terbaik untuk memudahkan anda memuat turun dan mendengar lagu kegemaran anda melalui alat.

Baca juga: Cara Menghilangkan Iklan di Android

Artikel Berkaitan