Manfaat Sistem Penjejakan Penjualan untuk Perusahaan Kecil dan Sederhana

Kelebihan Sistem Alat Penjejakan Jualan

Semua bersetuju bahawa penjualan adalah sumber kehidupan bagi setiap perniagaan, termasuk Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS). Kejayaan memasarkan dan menjual perniagaan kecil sangat bergantung pada bagaimana pasukan pemasaran mereka memperuntukkan wang untuk menjalankan strategi pemasaran dan bagaimana berkomunikasi dengan prospek mereka.

Kemudian, jika UKM sudah memiliki strategi pemasaran yang baik, apakah pekerjaan mereka akan sampai ke sana? Sudah tentu tidak.

Salah satu perkara yang cukup penting untuk dipertimbangkan oleh semua UKM adalah mempunyai sistem yang baik dalam mengesan semua maklumat penjualan yang dihasilkan. Dalam pelaksanaannya, kita memerlukan perisian atau alat untuk membantu melaksanakan tugas dengan baik.

5 Faedah Sistem Penjejakan Penjualan

Mungkin ramai yang berpendapat bahawa perniagaan akan terus berkembang secara automatik dengan bergantung pada penjualan. Penjualan sangat penting, tetapi mengetahui maklumat mengenai penjualan yang berlaku juga merupakan sesuatu yang sangat penting untuk pertumbuhan perniagaan.

Berikut adalah beberapa faedah daripada jualan mengesan alat sistem :

1. Jejaki Masa Jualan

Sekiranya penjualan adalah sumber kehidupan bagi perniagaan, maka masa adalah nadi. Apa sahaja jenis industri yang dijalankan oleh perniagaan, bergerak pantas adalah suatu keharusan untuk terus hidup dan maju di tengah persaingan yang sengit.

Seperti nadi yang pantas, perniagaan mesti bergerak dengan cepat. Dengan bergerak pantas, anda dapat menyelesaikan banyak pekerjaan dan menjalani sepanjang hari tanpa menyedarinya.

Dengan menggunakan alat penjejakan penjualan, setiap UKM dapat melihat kembali semua transaksi masa lalu mereka. Maklumat ini akan membantu perniagaan melihat apa yang benar-benar cekap dan apa yang perlu dilakukan untuk pertumbuhan perniagaan.

2. Membantu Memantau Penjualan Lapangan

Setiap kali ejen penjualan ladang mengunjungi kedai pelanggan, dokumen dicatat dalam bentuk kertas. Kemudian disimpan dan dikumpulkan ke ibu pejabat setiap hari. Selepas itu, fail baru dimasukkan ke dalam sistem oleh pentadbir di pejabat. Proses ini memerlukan banyak masa, apatah lagi jika dokumen hilang di tengah proses atau pentadbir pejabat mendapat input yang salah, sehingga memanjangkan proses di kilang atau pengedar.

Proses lama di kilang akan menyebabkan kesan domino pada penghantaran produk. Sekiranya produk tersekat di kilang, pengedar juga akan terlambat mengedar produk, ini boleh menyebabkan pelanggan tidak berpuas hati. Sekiranya pelanggan tidak berpuas hati dengan perkhidmatan dan produk yang disediakan, syarikat utama boleh kehilangan pelanggan mereka. Inilah sebabnya mengapa input yang salah atau dokumen yang hilang boleh memudaratkan syarikat.

Kesalahan seperti ini tidak perlu berlaku, dengan bantuan alat atau perisian tertentu semua proses ini dapat dilakukan dengan baik. Seperti halnya Advotik yang dapat membantu pengurusan dalam membangun perniagaan yang lebih telus, cekap, dan berskala, dengan platform berasaskan awan .

Advotics adalah syarikat permulaan SaaS ( perisian sebagai perkhidmatan ) yang telah diuji untuk mendigitalkan proses pengedaran di lebih dari 60 syarikat terkenal di Dunia. Sistem tenaga kerja Advotik menjembatani syarikat utama (pengeluar dan pengimport) dengan pengedar dan kedai di semua lapisan rantaian bekalan.

Tersedia di telefon bimbit dan platform web, sistem Advotik dapat merekod pesanan penjualan, penerimaan pembayaran, laporan inventori dan tinjauan pelanggan. Data yang dikumpulkan, sama ada harian, mingguan, bulanan atau tahunan, akan diproses dalam bentuk analitik dan grafik yang menarik sehingga pihak pengurusan dapat membacanya melalui keseluruhan proses pengedaran.

Rangkaian bekalan industri (rantaian bekalan ) kini didorong oleh cabaran dan tuntutan kompleks. Advotik menawarkan penyelesaian dalam mendigitalkan lini pengeluaran dan memastikan penjualan dan pengedaran ke lapisan akhir (pelanggan akhir) dengan cara yang paling cekap.

3. Mengukur Prestasi Pekerja

Penilaian pekerjaan yang berkesan akan membantu syarikat dalam membuat keputusan yang dapat meningkatkan produktiviti dan keuntungan. Tetapi secara umum, kerja memantau dan mengkaji pekerja bukanlah tugas yang mudah, terutama jika penjualan di ladang tidak pernah bekerja di pejabat.

Sistem penilaian prestasi akan membantu pengurus / penyelia untuk mengukur prestasi penjualan ladang secara ketat. Bukan hanya dari KPI dan sasaran, tetapi juga perkhidmatan yang diberikan kepada pelanggan.

4. Jejak Kejayaan Perniagaan

Apa yang menjadikan metrik bernilai? Ini bukan mengenai betapa mengagumkannya pelanggan anda, bukan juga mengenai pesaing perniagaan yang mula takut.

Alat yang berkesan akan menunjukkan prestasi perniagaan, sama ada peningkatan atau penurunan. Contohnya dengan alat Advotik, perniagaan dapat mengetahui tahap kejayaan usaha mereka dengan tepat sehingga pengusaha PKS mempunyai idea tentang apa yang perlu dilakukan pada masa akan datang.

5. Strategi Baru untuk Kajian Prestasi

Seperti yang dibincangkan sebelumnya, data yang diambil dari alat Advotik dapat dibenarkan kerana berdasarkan fakta yang berlaku di lapangan. Papan pemuka web untuk pengurusan dapat digunakan untuk mengakses dan menganalisis prestasi pekerja dari berbagai perspektif, seperti kehadiran, penjualan, dan lain-lain.

Dengan sistem Advotik, juruteknik yang bergantian / berpusing tidak akan menjadi masalah lagi. Juruteknik baru dapat mengambil alih pekerjaan juruteknik lama dengan mudah kerana semua maklumat yang mereka perlukan dapat diakses melalui aplikasi mudah alih Advotik.

Baca juga: 5 Kesan Kesalahan Komunikasi dalam Perniagaan

Artikel Berkaitan