Fakta Di Sebalik Iklan Facebook Yang Mungkin Anda Tidak Ketahui

Imej dari Reportgarden.com

Sebagai salah satu media sosial terbesar di dunia hari ini, Facebook bukan sahaja menjadi tempat berkumpulnya pengguna umum tetapi juga pengusaha dan jenama yang ingin memperkenalkan perniagaan mereka.

Dari situ, kemudian perkhidmatan iklan iklan Facebook, banyak yang dipilih atas alasan kemampuan untuk menutup pasaran yang lebih luas dan kos yang agak berpatutan. Tetapi nampaknya masih ada beberapa maklumat yang mungkin tidak kita ketahui mengenai iklan Facebook. Berikutan kajian semula.

1. Tawaran Facebook Sangat Bergantung pada Musim

Musim yang dimaksudkan di sini tidak seperti musim panas, atau musim sejuk, tetapi masa di mana peristiwa tertentu berlaku yang hanya dilakukan pada waktu-waktu khas.

Algoritma #Facebook dalam menentukan sistem penawaran atau sistem tawaran untuk harga iklan berdasarkan beberapa faktor. Dan faktor terbesar yang mempengaruhi harga tayangan iklan yang lebih mahal adalah ketika semakin banyak orang menawar.

Artikel lain:  Elakkan 3 kesalahan biasa semasa menjalankan iklan Facebook

Oleh itu, pada beberapa ketika seperti Krismas, Black Friday atau hari istimewa lain, biasanya kos per klik dari iklan Facebook akan meningkat.

2. Facebook Menawarkan Pilihan Iklan "Klik Untuk Berbual"

Mungkin tidak ramai yang mengetahui bahawa ada pilihan iklan berupa klik untuk berbual. Walaupun ini bukan pilihan baru, iklan jenis ini tidak begitu terkenal kerana agak sunyi.

Untuk makluman, pilihan pengiklanan ini sangat bagus jika kita melaksanakan perkhidmatan pelanggan. Apabila pengguna sering mengakses laman web kami dan ada kemungkinan pengguna ini melakukan pembelian atau transaksi, maka iklan jenis ini sesuai untuk kita gunakan.

Kerana kemudian, pengguna akan ditunjukkan iklan khas yang akan membawa kepada ciri-ciri berbual dengan jenama. Sekiranya pengguna merasa selesa dengan perkhidmatan pelanggan melalui ciri sembang, tidak mustahil mereka akan melakukan pembelian.

3. Meletakkan Iklan Facebook Memerlukan Strategi yang berbeza

Tidak lama dahulu, Facebook memberi pilihan kepada pengiklan untuk membuat iklan yang dapat muncul pada beberapa jenis peranti pada masa yang sama. Namun, harus diperhatikan bahawa setiap perangkat, seperti desktop atau perangkat mudah alih, memerlukan strategi penempatan iklan dan tingkah laku pengguna yang berbeza. Lebih baik jika kita membahagikan kempen iklan kita khusus untuk peranti tertentu.

4. Jumlah Teks dalam Iklan Mempengaruhi Kejayaan

Perkara ini disampaikan secara langsung oleh Facebook dalam kenyataannya bahawa, Facebook mengharapkan bahan iklan gambar yang tidak mengandungi sedikit atau tidak sama sekali teks. Jenis kreatif gambar ini akan mempunyai peluang pengedaran yang lebih tinggi, dan harga per iklan yang lebih rendah.

Hingga kini Facebook sudah mempunyai klasifikasi untuk jumlah teks yang muncul dalam iklan iklan gambar. Pengelasan dibahagikan kepada ok (kanan), rendah (rendah), sederhana (sederhana) dan tinggi (tinggi).

5. Kreatif Perlu Sentiasa Dikemas kini

Sebenarnya, hampir semua jenis kempen iklan yang ditawarkan oleh Facebook tidak memberikan kawalan kepada pengiklan mengenai seberapa sering iklan muncul untuk satu pengguna tertentu. Sebenarnya, anda boleh bayangkan jika iklan terus muncul di akaun pengguna, tidak mustahil pengguna akan merasa tidak selesa dan bahkan tidak berminat untuk membuat pembelian.

Oleh itu, kita perlu mengemas kini bahan iklan yang kita miliki, agar pengguna kemudian tidak merasa bosan kerana mereka dapat melihat iklan yang terus berubah.

6. Manfaatkan Wawasan Pengguna

Program periklanan Facebook mempunyai ciri khas iaitu wawasan pengguna atau Audient Insight, dan ini sebenarnya merupakan ciri yang sangat berguna untuk mensasarkan pengguna.

Di dalamnya terdapat maklumat yang berkaitan dengan bagaimana kebiasaan dalam talian pengguna, pendapatan, daya beli, dan banyak maklumat penting lainnya. Dengan berbekalkan maklumat ini, kami dapat menjalin komunikasi dengan pengguna sasaran yang sesuai untuk perniagaan kami, dari situ kami dapat memperluas pencapaian kempen iklan.

Baca juga:  Kaedah Pembayaran yang Boleh Digunakan untuk Iklan Facebook

7. Iklan Video Tidak Berkesan Untuk Mendapatkan Respons Langsung

Sekiranya tujuan iklan yang kita buat adalah untuk mendapatkan respons langsung terhadap hari pengguna, maka jenis iklan video Facebook adalah alternatif yang harus kita hindari. Kerana, iklan Facebook dalam bentuk video lebih memanfaatkan jika ditujukan untuk menyampaikan pesan tertentu dan bukannya mendapat respons kembali.

Video yang muncul di Facebook sememangnya dapat membangkitkan minat pengguna untuk berhubung dengan jenama kami. Namun, pada hakikatnya sebahagian besar kandungan video hanya menghasilkan komen atau suka yang tinggi tanpa penukaran positif seperti lalu lintas di laman web perniagaan kami.

Artikel Berkaitan