4 Sebab Mengapa Blogger Perlu Menyiarkan Semula Kandungan Lama

Imej dari Entrepreneur.com

Bagi rakan sekerja yang meneroka dunia blogging, proses membuat kandungan pastinya merupakan salah satu langkah paling penting dan dapat menentukan kejayaan kita. Tetapi kadang-kadang, kita merasa sukar untuk membuat kandungan kerana beberapa sebab seperti masa, bahan dan aktiviti lain yang mesti dilakukan.

Sekiranya memang kita sudah mempunyai blog dengan asas kandungan yang cukup lama, sebenarnya ada helah lain yang dapat kita lakukan adalah dengan menyiarkan atau menerbitkan semula kandungan lama kita.

Kelebihan Menyiarkan Semula Kandungan Lama

Dalam hal ini, apa yang dimaksudkan dengan memposting ulang adalah memperbarui kandungan lama yang telah kita tulis sebelumnya dan kemudian mengemas kini tarikh pengeposan. Jadi secara tidak langsung, kandungan akan berubah menjadi kandungan baru tanpa perlu membuat kandungan yang sama sekali baru.

Satu perkara yang mesti dipertimbangkan dalam usaha ini adalah tidak mengubah alamat URL kandungan. Kerana jika kita mengubah URL kandungan, secara tidak langsung kandungan tersebut akan dianggap benar-benar baru tanpa mempertimbangkan kedudukan sebelumnya kandungan yang telah direkodkan di mesin pencari.

Artikel lain: Ingin Menghantar Blog Setiap Hari? Cuba lakukan 3 cara mudah berikut

Terutama jika kandungan lama ini sudah mempunyai pautan balik, tentu memalukan jika kita kehilangan pautan tersebut. Berikut adalah beberapa sebab mengapa kita perlu menyiarkan semula kandungan lama.

1. Kandungan Sudah Luput

Apabila kita mempunyai kandungan yang telah memasuki mesin pencari, maka ada pengunjung yang melihat kandungannya tetapi harus kecewa kerana kandungan yang kita miliki sudah ketinggalan zaman.

Usang di sini dapat ditafsirkan bahawa maklumat yang terkandung di dalam pos tidak lagi relevan atau perlu dikemas kini. Dengan membuat penyiaran semula, kami dapat menjadikan kandungan lama kami lebih relevan sehingga tidak mengecewakan pengunjung.

Yang perlu diperhatikan adalah, jika kita hanya mempunyai sedikit pengubahsuaian kandungan, mungkin kita tidak perlu menerbitkannya semula. Akan lebih baik jika kandungannya benar-benar perlu diperbaiki atau menambahkan maklumat dalam jumlah besar.

2. Kandungan Tidak Memasuki Halaman Pertama

Dari kajian yang dinyatakan bahawa 91% orang yang mencari melalui mesin pencari, hanya melihat hasil carian di halaman pertama. Selebihnya 9% hanya terus mencari di halaman kedua dan seterusnya.

Sekarang bayangkan jika kandungan lama yang kita ada berada di kedudukan pertama tetapi di halaman kedua enjin carian. Sekiranya kita mengemas kini kandungan, menambahkan maklumat menarik, kemudian menerbitkan semula, tentu ada kemungkinan kita akan mendapat perkongsian dan komen media sosial tambahan yang bermaksud bahawa ia dapat mendorong lagi kandungan ke halaman pertama.

Sebaliknya, jika kita membiarkan kandungan lama kita ketinggalan zaman, kandungannya akan tenggelam dari masa ke masa.

3. Kandungan Perlu Dikemas kini Secara Berkala

Pada beberapa topik perbincangan blog, terdapat maklumat yang memerlukan kemas kini berkala. Seperti blog contohnya yang membincangkan perisian dan #aplikasi. Sudah tentu dari semasa ke semasa, pengalaman aplikasi dan perisian mengemas kini dari segi ciri, maklumat atau perkara lain.

Sekiranya kita mempunyai kandungan seperti ini, disarankan untuk membuat penerbitan semula secara berkala. Seperti yang dinyatakan di atas, apabila akan ada pembaca yang melihat kandungan lama, maka mereka tidak akan kecewa dan meninggalkan blog kita dengan ulasan negatif.

4. Menggunakan Algoritma Google

Salah satu kemas kini algoritma mesin pencari terpenting Google dalam beberapa tahun kebelakangan ini adalah bagaimana Google tidak hanya memperhatikan kata kunci tepat tetapi juga memperhatikan kata kunci semantik.

Baca juga:  Kepentingan Posting Berjadual Untuk Blogger yang Berpendapatan

Sedikit penjelasan, kata kunci tepat adalah kata kunci yang benar-benar sama, seperti kandungan yang membincangkan mengenai resepi nasi goreng, maka kata kunci tepat yang dimasukkan hanyalah "resepi nasi goreng" sahaja. Sedangkan, sekarang Google juga memperhatikan kata kunci semantik, dalam hal "resep nasi goreng", Google juga mempertimbangkan kandungan yang mengandungi kata kunci lain seperti "cara membuat nasi goreng", "cara memasak nasi goreng", "tutorial nasi goreng yang lazat " dan sebagainya.

Sekarang, dengan mengemas kini kandungan lama, kita dapat memaksimumkan dengan menambahkan kata kunci semantik pada kandungan tersebut. Dengan cara itu, peluang untuk meningkatkan peringkat kandungan kami akan semakin meningkat.

Artikel Berkaitan