Kuasa Bateri Sehingga Dimaklumkan, Inilah Ciri Yang Akan Menyambungkan Android O

Android OImej dari AndroidPit.com

Mengikuti masa adalah salah satu petunjuk yang mesti diterapkan kepada pencipta teknologi. Semasa berurusan dengan teknologi, kita mesti terus memikirkan cara mengemas kini dan meningkatkan keupayaan dan mengatasi masalah yang timbul dalam teknologi terapan.

Seperti halnya pembangun sistem operasi #Android, Google, yang terus berusaha menyempurnakan versi Android untuk memberikan pengalaman peranti mudah alih yang lebih baik. Setelah melengkapkan versi Android Nougat beberapa waktu yang lalu, kini timbul desas-desus bahawa Google sedang menyiapkan versi Android seterusnya, Android O.

Seperti ciri apa yang akan disematkan di Android O? Berikut adalah beberapa kemungkinan yang akan digunakan.

Fokus pada Kuasa

Satu masalah yang sedang dipertimbangkan oleh pembangun sistem operasi Android pada masa ini adalah berkaitan dengan kapasiti kuasa. Seperti diketahui, dengan meningkatnya fungsi aplikasi dan fitur yang dapat dioperasikan melalui perangkat bergerak, tentu saja, berdampak langsung dengan penggunaan daya yang lebih besar.

Pada masa lalu, orang menggunakan peranti mudah alih hanya untuk melaksanakan keperluan telekomunikasi sederhana, kini pemilik peranti Android sudah mempunyai harapan yang jauh lebih tinggi dengan pelbagai fungsi.

Artikel lain:  Berikut adalah 5 Cadangan untuk Aplikasi Sandaran Data Android tanpa Komplikasi

Atas sebab ini, semua perkara yang berkaitan dengan penggunaan kuasa yang berkesan semakin dipertimbangkan. Bukan hanya pembangun perkakasan melalui penyimpanan kuasa yang lebih canggih, tetapi dari segi perisian juga dapat memiliki pengaruh besar. Salah satunya tentunya melalui penggunaan sistem operasi.

Pembangun menyatakan bahawa, untuk memaksimumkan fungsi kuasa dan memanjangkan jangka masa bateri, apa yang dipertimbangkan adalah bagaimana menghadkan aktiviti di belakang tabir. Kemudian, Android O diharapkan dapat menyelesaikan masalah penggunaan prestasi yang tidak perlu yang bergerak di belakang tabir.

Seperti diketahui, pengguna Android pada masa ini tidak dapat bersaing dengan iPhone ketika berbicara mengenai penggunaan kuasa. Masih banyak aplikasi Android yang berjalan secara automatik di belakang tabir. Aplikasi seperti ini, tentu saja terus menggunakan tenaga bateri walaupun kita tidak menggunakannya.

Tidak seperti Android, iOS, yang merupakan # sistem operasi Apple, telah berjaya menyempurnakan sistem organisasi di belakang tabir sehingga dapat berjalan dengan lebih mudah.

Dihantar oleh Dave Burke sebagai VP bahagian juruteknik Android, sistem had kuasa untuk aplikasi yang bergerak di belakang tabir terbahagi kepada 3 bahagian. Dengan pembahagian ini diharapkan bateri peranti mudah alih dapat bertahan lebih lama dan dapat berjalan dengan lebih berkesan.

"Kami menambahkan fitur yang membatasi aktiviti aplikasi di belakang layar dalam tiga bahagian: penyiaran tersirat, perkhidmatan di belakang layar, dan kemas kini lokasi," kata Dave.

Pemberitahuan Permohonan

Selanjutnya, setelah memperhatikan penggunaan daya, fitur lain yang diramalkan akan muncul pada versi Android terbaru adalah tentang pemberitahuan aplikasi. Kemudian, pengguna Android O dapat memanfaatkan fitur untuk mengelompokkan kategori aplikasi. Ringkasnya, fitur ini digunakan untuk mengelompokkan aplikasi tertentu yang biasanya mengeluarkan pemberitahuan.

Ada kalanya pengguna tidak menginginkan aplikasi untuk menampilkan pemberitahuan secara berterusan. Oleh itu, dengan ciri baru kategori aplikasi, pengguna hanya perlu menetapkan satu aplikasi untuk beberapa aplikasi sekaligus. Selain lebih mudah, pengguna juga mendapat keuntungan kerana dapat menjimatkan masa untuk membuat pengaturan aplikasi.

Sebagai pelengkap, kemudian juga disertakan fitur yang disebut Gambar dalam Gambar (PiP). Fungsi ini berfungsi untuk menjalankan 2 aplikasi multitasting yang diklasifikasikan sebagai berat. Seperti ketika kita melakukan streaming dan di sisi lain juga menjalankan aplikasi penyuntingan visual, ia akan lebih berguna dengan ciri ini.

Baca juga:  Android Nougat ~ Akhirnya Menjadi Nama Rasmi Sistem Operasi Android N Terkini

Google menyatakan bahawa versi sistem operasi Android O masih dalam pembangunan. Oleh itu, hanya sebilangan pihak yang boleh mencuba termasuk beberapa penguji beta. Proses pengujian beta yang dilakukan oleh Google pastinya dapat menangkap lebih banyak entri sebelum versi rasmi dilancarkan.

Melihat bagaimana versi sebelumnya berhasil memberikan pembaruan, nampaknya versi Android yang dilaporkan akan disebut Android Oreo juga sama yang dinantikan oleh pengguna di seluruh dunia. Peranti yang mungkin dapat menyesuaikan versi Android O termasuk Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus Player, Pixel, Pixel XL, dan Pixel C.

Artikel Berkaitan