Inilah sebab mengapa Snapchat kehilangan daya saing dari Instagram pada tahun 2016

Snapchat vs InstagramImej dari Adespresso.com

Pada masa ini Instagram boleh dianggap sebagai salah satu perkhidmatan berasaskan aplikasi dengan pertumbuhan paling banyak. Bagaimana tidak, dengan pengguna aktif tidak kurang dari 600 juta orang di seluruh dunia, bahkan Instagram memperoleh 100 juta pengguna baru dalam 6 bulan terakhir.

Sebaliknya, Snapchat muncul sebagai pesaing paling sukar # Instagram. Melalui inovasi yang ditawarkan, Snapchat memang merupakan fenomena baru dan malah disandingkan dengan kejayaan Facebook. Tetapi sebenarnya, pada tahun 2016 Snapchat tidak menunjukkan peningkatan yang ketara terutama jika dibandingkan dengan Instagram.

Ini dapat dilihat dari bagaimana pertumbuhan pangkalan pengguna kedua perkhidmatan tersebut mulai tidak seimbang walaupun pada awal tahun 2017. Tetapi jika anda melihat ke belakang, Snapchat masih mempunyai banyak kelebihan dari segi kreativiti ciri yang ditawarkan.

Isu Kemas kini Perkhidmatan

Di situlah timbul pemikiran mengapa Snapchat masih kurang kompetitif dengan Instagram pada tahun 2016. Sebab pertama adalah bahawa pembangun Snapchat sibuk dengan menguji ciri iklan dan mengembangkan perkhidmatan sayap seperti kacamata, yang mungkin tidak mempunyai prospek yang baik.

Sebaliknya, Instagram sebenarnya tidak melonggarkan gas dengan terus memberikan pelbagai ciri baru dalam waktu yang mudah terdedah. Malah ciri baru Instagram selalu muncul setiap minggu.

Artikel lain:  Menambah 100 Juta Pengguna, Pengguna Instagram Kini Lebih Dari Setengah Billion

Contohnya, paparan beranda aplikasi Instagram, yang baru-baru ini mendapat sistem algoritma baru. Dengan kemas kini ini, setiap kandungan yang muncul di laman utama Instagram dapat disesuaikan dengan minat dan latar belakang pengguna.

Menariknya, walaupun relatif baru, pada hakikatnya laman utama sudah dapat diadaptasi dengan cepat oleh berjuta-juta pengguna Instagram. Sedangkan sebelumnya, pengguna masih menggunakan sistem lama untuk memaparkan halaman utama mereka.

Selain itu, dengan paparan laman utama yang lebih intuitif, pengguna dapat dengan mudah mencari kandungan menarik yang sesuai dengan minat mereka dan diisi oleh artis Instagram kegemaran mereka.

Jangan berhenti di situ, masih terdapat banyak lagi ciri baru yang dilaksanakan oleh pembangun Instagram, seperti Stories, Business Page dan Live Video, yang merupakan ciri baru kegemaran pengguna.

Ciri-ciri pelengkap seperti foto dan video yang dapat hilang secara automatik pada perkhidmatan Langsung, juga semakin membuat pengguna merasa di rumah lebih lama untuk mengakses perkhidmatan Instagram. Untuk masalah keselamatan, dari semasa ke semasa Instagram juga berusaha memberikan pilihan keselamatan akaun yang dapat memberikan jaminan keselesaan bagi pengguna.

Pembangunan Pangkalan Pengguna

Secara khusus membincangkan bagaimana peningkatan jumlah pengguna dari Instagram dan Snapchat yang tidak rata bertahan pada tahun 2016, jawapan yang paling mungkin adalah bahawa Snapchat kurang memperhatikan bagaimana memperlakukan pangkalan pengguna untuk terus berkembang dan berusaha menarik perhatian kumpulan pengguna lain.

Instagram sendiri telah melakukannya sejak sekian lama dengan memberikan klasifikasi perkhidmatan tertentu untuk setiap jenis pengguna. Sebelum ini Instagram hanya dipenuhi dengan pengguna yang ingin menunjukkan foto makanan atau minuman, kini perkhidmatan perkongsian foto dan video menjadi lebih canggih.

Selain mempunyai banyak ciri, Instagram juga mengutamakan penampilan artistik sehingga pengguna lebih selesa mengakses perkhidmatan tersebut. Bukan hanya itu, dari segi kualiti, pengguna Instagram juga sangat sedar untuk terus meningkatkan kualiti kandungan yang dimuat naik sehingga ini tidak hanya bermanfaat bagi pemilik kandungan tetapi juga pengguna lain dan tentu saja pengiklan.

Menariknya, Instagram mempunyai demografi pengguna yang sangat pelbagai. Tidak ada keraguan bahawa Instagram adalah tempat untuk milenium yang sangat dekat dengan teknologi. Tetapi nampaknya, Instagram juga digunakan oleh pengguna dengan usia yang lebih matang 30 hingga 49 tahun dengan peratusan 28%. Bagi usia 50 tahun ke atas, ternyata aplikasi ini masih dapat menarik perhatian pengguna ini dengan peratusan 11%.

Baca juga:  Manfaatkan Instagram, Duo Young Artists Berjaya Kembangkan Perniagaan Galeri Seni

Pembangun Instagram mempunyai pendekatan tersendiri untuk setiap kumpulan umur. Contohnya, bagi majoriti pengguna yang masih remaja, kandungan yang disampaikan lebih kepada hiburan dan hobi tertentu. Bagi kandungan produk komersial, Instagram akan mengarahkan sebahagian besarnya kepada pengguna yang sudah bekerja atau orang tua, yang tentunya lebih cenderung berlaku pembelian.

Penyebaran kandungan seperti inilah yang menjadikan Instagram terus berkembang, bahkan dapat mengatasi daya tarikan Snapchat yang berkilau yang muncul beberapa waktu lalu.

Artikel Berkaitan