Youtube diboikot oleh pengiklan besar, Youtuber keluar dari perniagaan?

Imej dari Adsmurai.com

Beberapa minggu terakhir mungkin merupakan salah satu masa paling suram untuk platform perkongsian video YouTube. Bagaimana tidak, dilaporkan bahawa Youtube menelan kerugian yang besar kerana boikot yang dilakukan oleh sebilangan jenama pengiklan besar.

Disampaikan kerana boikot, YouTube akan kehilangan potensi pendapatan sehingga 750 juta dolar !! Jumlahnya tentunya cukup besar malah menjadi salah satu penghancur untuk YouTube memasuki pertengahan 2017.

Boikot Pengiklan Besar

Dimaklumkan bahawa baru-baru ini terdapat banyak iklan berita dari beberapa jenama terkenal yang muncul di sejumlah video ekstremis di platform #YouTube. Ini kemudian menimbulkan keresahan bagi jenama besar yang memutuskan untuk mencabut program pengiklanan di syarikat Google.

Syarikat penganalisis kewangan Nomura Instinet menganggarkan bahawa boikot akan membawa kerugian hingga 750 juta dolar. Dalam pengiraan, angka itu bersamaan dengan 7.5 peratus daripada anggaran pendapatan Youtube pada tahun 2017 yang sekitar 10.2 bilion dolar.

Artikel lain:  Bagaimana mendapatkan wang dari Youtube?

Sehingga kini, sekitar 5 daripada 20 pengiklan terbesar dari wilayah Amerika Syarikat telah menarik semua program pengiklanan dari perkhidmatan #Google dan YouTube. Bukan hanya itu, masih terdapat puluhan pengiklan lain yang tersebar di seluruh dunia yang mengambil langkah serupa. Dalam catatan, Nomura Instinet, dari 5 jenama besar sudah setara dengan 7.5 peratus perbelanjaan iklan di Amerika Syarikat.

Kerugian untuk YouTuber

Kemudian selain syarikat YouTube yang secara langsung mengalami kerugian akibat penarikan kerjasama dengan beberapa jenama besar, masih ada pihak lain yang tentunya langsung tidak beruntung. Mereka adalah aktivis Youtube atau pencipta kandungan.

Kerana jumlah pengiklan berkurang, secara automatik juga mempengaruhi jumlah hasil yang dikongsi oleh YouTube dengan pencipta kandungan. Bahagian ini berkaitan dengan program Adsense yang merupakan salah satu alternatif kegemaran untuk mendapatkan wang dalam talian.

Sebagai contoh, salah satu YouTuber yang paling popular di dunia, Pewdiepie, menyatakan bahawa pendapatan Adsense yang diterimanya selama beberapa minggu terakhir telah menurun dengan sangat mendadak. Ini membuktikan bahawa kesan pemergian sebilangan besar pengiklan dari YouTube mempengaruhi semua pencipta kandungan di pelbagai negara.

Sebabnya, belum lama ini muncul video dari pembuat saluran Tara Arts tempatan, yang menyatakan perkara yang sama. Sebagai gambaran, dalam satu video Tara Arts mengatakan bahawa dalam keadaan biasa mereka dapat sekitar 100 dolar untuk 100,000 tontonan video.

Namun, selama beberapa minggu terakhir, mereka hanya mendapat tidak lebih dari 2 dolar untuk 100,000 tontonan. Ini juga dialami oleh PewDiePie, yang hanya mendapat 100 dolar untuk salah satu videonya yang telah ditonton tidak kurang dari 3 juta kali.

Dari situlah muncul pemikiran bahwa ada kemungkinan YouTube akan mengalami kemunduran terutama jika pembuat konten merasa bahawa mengembangkan video YouTube tidak lagi menjanjikan secara finansial.

Tetapi tidak sedikit yang berspekulasi bahawa, penurunan ini bukanlah masalah yang terlalu besar. Dari satu segi, YouTube yang merupakan sebahagian daripada syarikat Google gergasi, tentu saja, dapat mengatasi masalah yang ada dan mengembalikan Youtube ke keadaan semula.

Disampaikan oleh penganalisis dari Nomura, langkah YouTube untuk memperbaiki keadaan, antara lain, dengan meningkatkan jaminan pengiklan untuk mendapatkan akses yang lebih luas untuk mengendalikan iklan mereka. Di samping itu, mungkin Youtube juga akan melaksanakan beberapa peraturan baru yang lebih mengikat dan menambahkan pasukan ulasan kandungan untuk memastikan bahawa platform tersebut bebas daripada kandungan negatif atau yang tidak memenuhi kriteria.

Baca juga:

  • 10 Cara Menjadi Kaya Melalui Youtube (Bahagian 1)
  • Cara Memuat turun Video YouTube Tanpa Perisian

Sehingga kini, program periklanan Google yang masih berjalan seperti biasa adalah untuk iklan hasil mesin pencari. Walau bagaimanapun, iklan AdSense yang muncul di laman web pihak ketiga atau Youtube, dipengaruhi oleh boikot sebilangan besar pengiklan.

Bagi rakan sekerja yang meneroka blog dan YouTube untuk tujuan perniagaan, adalah bijak untuk tetap sabar sementara menunggu perkembangan selanjutnya. Perlu diperhatikan, tepatnya dalam keadaan ini adalah waktu yang tepat untuk mengambil jurang pengembangan kualiti ketika pesaing lain mungkin tergendala.

Kembangkan diri dan terus bermotivasi!

Artikel Berkaitan