9 Telefon Pintar Terbaik Dilancarkan pada tahun 2019 dengan Ciri Lanjutan

Apakah telefon pintar 2019 terbaik yang dilancarkan hingga akhir tahun ini? Membincangkan trend telefon pintar pasti tidak akan bosan dan tidak akan berakhir. Sebabnya, setiap tahun malah setiap bulan selalu ada trend telefon pintar baru dengan ciri canggih yang dikeluarkan oleh pelbagai jenama HP.

Sepanjang tahun 2019 terdapat banyak telefon pintar baru yang muncul dari pelbagai jenama, hingga akhir tahun ini. Dari sekian banyak telefon pintar yang dikeluarkan, terdapat beberapa telefon pintar 2019 terbaik yang laris di pasaran Dunia.

Dari pilihan telefon pintar terbaik yang dikeluarkan pada tahun 2019, Maxmanroe.com menyatakan bahawa ada yang layak mendapat gelaran telefon pintar terbaik pada tahun 2019. Oh ya, anda juga dapat melihat beberapa pilihan telefon pintar di pelbagai pasar, misalnya di Shopee.

Senarai Telefon Pintar Terbaik pada tahun 2019

Setiap pengeluar telefon pintar mengeluarkan produk terbaik mereka dengan kerap. Lalu, apakah beberapa telefon pintar menarik yang dikeluarkan sehingga akhir tahun 2019? Catatan: senarai ini tidak menggambarkan urutan terbaik setiap telefon pintar .

1. Samsung Galaxy Lipat

telefon pintar terbaik pada tahun 2019Samsung Galaxy Lipat

Samsung Galaxy Fold adalah telefon pintar dengan konsep skrin lipat. Samsung memperbaharui konsep layar lipat setelah versi sebelumnya mengalami masalah serius, iaitu lapisan pelindung skrin yang mudah terkelupas.

Samsung Galaxy Fold 2 dirilis secara global pada bulan September 2019 di mana harganya jauh lebih murah daripada versi awal. Pada masa ini Galaxy Fold 2 berharga USD 1,000.

2. Realm X2 Pro

Realm X2 ProRealm X2 Pro

Realme X2 Pro adalah salah satu telefon pintar terbaik yang akan dikeluarkan pada tahun 2019 kerana ia menawarkan spesifikasi kelas atas dengan harga yang rendah. Selain spesifikasi tinggi, telefon pintar ini juga mengutamakan reka bentuk, prestasi, dan kamera yang keren dengan resolusi HD.

Realme X2 Pro juga mempunyai ciri lain yang sangat baik, iaitu ciri pengecasan pantas 50W super VOOC. Dengan ciri-ciri ini, proses pengecasan bateri 4.000 mAh pada Realme X2 pro akan lebih cepat, iaitu sekitar 35 minit. Anda boleh membeli telefon pintar ini di pasaran dengan harga antara Rp 7,8 juta.

3. Siri Google Pixel 4

Siri Google Pixel 4Siri Google Pixel 4

Siri Google Pixel 4 (Google Pixel 4 dan Pixel 4XL) dilancarkan secara global pada bulan Oktober 2019. Telefon pintar ini mempunyai kamera dengan modul kotak seperti iPhone 11 di bahagian belakang.

Siri Google Pixel 4 menggunakan sensor cap jari di skrin. Terdapat juga ciri baru, iaitu Motion Sense dan Face Unlock . Dengan fitur Motion Sense , pengguna dapat memberikan perintah kepada telefon pintar melalui gerakan tangan.

Telefon pintar canggih dari Google ini berharga mulai $ 799.

4. Samsung Galaxy M60

Samsung Galaxy M60Samsung Galaxy M60

Samsung Galaxy M60 dilancarkan pada bulan Julai 2019. Menurut beberapa sumber, telefon pintar ini dilancarkan untuk menyaingi telefon pintar buatan Cina di kelas menengah.

Dari reka bentuk paparannya kelihatan seri Samsung M khas. Namun, ada beberapa keunikan, misalnya pada layar penuh ada kekuatan tetesan air dengan lekukan di bagian atas layar. Ponsel pintar ini berharga sekitar Rp 5 juta.

5. OPPO Reno Ace

telefon pintar terbaik pada tahun 2019OPPO Reno Ace

OPPO Reno Ace dilancarkan pada Oktober 2019. Telefon pintar ini mempunyai teknologi pengecas super VOOC 65W yang dapat mengecas sepenuhnya bateri 4000 mAh hanya dalam 30 minit.

Selain itu, OPPO Reno Ace juga dilengkapi dengan empat kamera yang terletak di bahagian belakang. Keempat kamera disusun secara menegak dengan spesifikasi 48MP (kamera utama), 8MP ultra lebar , telefoto 13 MP, dan monokrom 2 MP. Sementara di bahagian depan terdapat kamera selfie 16 MP.

Telefon pintar ini berharga Rp 6,3 juta hingga Rp 7,5 juta.

6. Telefon Asus ROG 2

Telefon Asus ROG 2Telefon Asus ROG 2

Asus ROG Phone 2 baru saja diluncurkan pada bulan Disember 2019. Telefon pintar ini adalah telefon permainan pertama dari Asus yang memasuki Dunia.

Seperti pendahulunya, Asus ROG Phone 2 mempunyai reka bentuk badan yang kukuh, di mana di belakang terdapat logo ROG khas. Walaupun dirancang untuk permainan , ROG Phone 2 juga mempunyai ciri seperti telefon pintar pada umumnya, seperti kamera.

ROG Phone 2 dilengkapi dengan kapasiti 6000 mAh bateri, jadi ia boleh menyokong agak sengit permainan aktiviti bermain . Asus ROG Phone 2 berharga Rp 8,5 juta hingga Rp 12,5 juta.

7. Siri OnePlus 7T

Siri OnePlus 7TSiri OnePlus 7T

Seri OnePlus 7T dirilis secara global pada Oktober 2019. Secara umum, tidak ada perubahan ketara pada reka bentuknya jika dibandingkan dengan siri HP Flagship yang dihasilkan oleh OnePlus.

Di bahagian belakang terdapat tiga kamera yang sama dengan pendahulunya. Ketiga-tiga kamera itu merangkumi lensa Telefoto 48MP, 16MP dan 8MP. Kamera pada telefon pintar ini dilengkapi dengan ciri "super makro" yang membolehkannya menangkap gambar terperinci dari jarak 2.5 cm.

Untuk meningkatkan prestasi, OnePlus 7T dilengkapi dengan chipset Snapdragon 855+. Telefon pintar ini juga dilengkapi dengan teknologi pengecasan yang sangat pantas sehingga dapat mengecas bateri 3800 mAh dalam masa 30 minit.

Untuk mendapatkan telefon pintar ini, anda harus menyiapkan dana sebanyak Rp7.5 juta.

8. Siri iPhone 11

Siri iPhone 11Siri iPhone 11

IPhone 11 Series dilancarkan di Dunia pada bulan September 2019. Bukan hanya satu, terdapat tiga varian iPhone baru, iaitu; iPhone 11, iPhone 11 Pro, dan iPhone 11 Pro Max.

Namun, walaupun terdapat nama baru, ternyata ciri yang ditawarkan oleh iPhone 11 tidak jauh berbeza dengan pendahulunya. Perbezaannya hanya pada ukuran telefon bimbit dan jumlah kamera.

IPhone 11 Series berharga dari Rp 13 juta hingga Rp 27,5 juta. Boleh tahan

9. Redmi Note 8T

telefon pintar terbaik pada tahun 2019Redmi Note 8T

Redmi Note 8T dilancarkan secara global pada bulan Oktober 2019. Telefon pintar yang dibuat oleh Xiaomi ini adalah penerus Redmi Note 8 yang dilengkapi dengan ciri NFC ( Near Field Communication ).

Redmi Note 8T mempunyai empat kamera belakang yang merangkumi kamera utama 8 MP, kamera ultra lebar 8 MP , kamera makro 2 MP, dan sensor kedalaman 2 MP. Sementara di bahagian depan terdapat kamera selfie 13 MP.

Redmi Note 8T berharga sekitar Rp 3 juta.

Di atas adalah 9 telefon pintar terbaik yang dikeluarkan pada tahun 2019 oleh Maxmanroe.com. Apa pendapat anda, adakah anda bersetuju dengan artikel ini atau mempunyai pilihan lain?

Oh ya, jika anda mencari telefon pintar canggih ini dengan harga yang berpatutan, anda boleh menyemak pelbagai promosi menarik pada telefon pintar terbaik di Shopee kerana terdapat potongan istimewa Shopee 12.12 Birtday Sale .

Baca juga: Aplikasi Muat Turun Lagu Terbaik

Artikel Berkaitan