Lawan Kandungan Berkualiti Rendah, Youtube Melaksanakan Peraturan Baru

Imej dari Linkedin.com

Sebagai salah satu platform media sosial yang paling banyak digunakan hari ini, Youtube tentunya mempunyai peluang besar untuk dikembangkan. Terutama bagi mereka yang ingin menjana wang kewangan tambahan melalui perniagaan berasaskan dalam talian, #Youtube boleh dianggap sebagai salah satu alternatif yang menguntungkan.

Bagaimana tidak, bersenjata dengan kreativiti membuat kandungan video, sesiapa sahaja boleh mula menjana pendapatan, salah satunya melalui program pengiklanan YouTube. Sebagai bukti, pada masa ini semakin banyak aktivis YouTube dengan pelbagai kandungan video mulai dari tutorial video, vlog setiap hari hingga pelbagai jenis kandungan video lain.

Tetapi sayangnya, nampaknya usaha untuk menjana wang melalui YouTube akan semakin sukar. Sekiranya sebelum ini seseorang boleh mendaftar dengan syarat yang cukup mudah untuk mula menjadi rakan YouTube, sekarang ada beberapa syarat tambahan yang mungkin agak sukar terutama pada pemula pagi.

Syarat 10,000 Paparan

Dari maklumat terbaru yang dikeluarkan oleh pembangun platform media sosial YouTube, mengatakan bahawa buat masa ini bagi sesiapa yang ingin menjana wang melalui YouTube mesti memenuhi syarat yang telah mencapai jumlah 10,000 tontonan di saluran pengguna.

Peraturan tersebut mulai aktif untuk semua pengguna yang ingin bergabung dengan Program Rakan YouTube (YPP). YPP sendiri boleh dikatakan telah menjadi medan untuk penghasilan tambahan melalui kaedah dalam talian.

Lalu apa kesan peraturan ini?

Secara amnya, tentu ini akan memberikan batasan tersendiri untuk YouTuber baru. Terdapat keperluan 10,000 tontonan, sebenarnya bukan bilangan yang terlalu besar. Tetapi bagi mereka yang tidak pernah membuat kandungan atau mempunyai maklumat tentang bagaimana mengembangkan kandungan yang menarik, jumlah ini tentu saja sangat membebankan.

Artikel lain:  Bagaimana mendapatkan wang dari Youtube?

Di samping itu, untuk beberapa kes kadang-kadang terdapat juga syarat di mana YouTuber yang mengadu bahawa saluran mereka telah digantung atau dilarang sebelum menyentuh 10,000 tontonan. Tidak sedikit pencipta ini mendakwa bahawa kandungan yang mereka buat adalah asli.

Untuk masalah ini, sudah tentu perbincangan akan lebih panjang kerana mereka harus melihat apakah kandungan yang dimuat oleh pengguna benar-benar tidak melanggar peraturan YouTube.

Untuk Mengehadkan Muat Semula Kandungan

Dihantar dalam salah satu catatan blog rasmi YouTube, batasan 10,000 tontonan mempunyai tujuan utamanya adalah untuk terus menekan pertumbuhan kandungan berkualiti rendah di platform perkongsian #video. Seperti yang diketahui pada masa ini semakin banyak orang memasuki platform YouTube dengan tujuan utama untuk mendapat keuntungan tetapi dengan tindakan yang tidak bertanggungjawab.

Tindakan yang dimaksudkan adalah memuat semula kandungan orang lain atau yang biasa disebut sebagai aktiviti memuat semula. Untuk mendapatkan wang dari YouTube pastinya bukan perkara yang salah, tetapi apabila usaha yang dilakukan jelas melanggar peraturan, tentu harus mengambil tindakan.

Perkara seperti ini telah memudaratkan banyak pihak. Yang pertama tentunya dari pemilik kandungan asal. Mereka yang telah bekerja keras dan sering memerlukan modal sendiri, tiba-tiba kandungannya diambil tanpa notis. Kedua, kerugian itu juga dialami oleh YouTube, di mana ketika itu banyak kandungan yang tidak berkualiti.

Dan kesan terakhir yang dialami oleh penonton. Sudah tentu, penonton YouTube mahukan kandungan berkualiti bukan hanya memuat naik semula kandungan yang kadang-kadang sangat kurang.

Dihantar lebih jauh, kemudian setelah saluran memenuhi syarat 10.000 tontonan, pasukan YouTube akan mengkaji semula apakah saluran tersebut benar-benar menyediakan video yang berkualiti. Hanya selepas itu mereka dapat mula menayangkan iklan di setiap saluran video ini.

Baca juga:  Cara Memuat turun Video YouTube Tanpa Perisian

Melengkapkan Ciri Keselamatan

Sebelumnya, YouTube memang mempunyai algoritma khas yang dapat memantau muat semula kandungan. Selain itu terdapat juga fitur pelaporan bagi mereka yang merasa kandungannya telah dicuri.

Tetapi dengan sistem baru yang dilaksanakan, ini akan melengkapkan sistem yang ada sehingga pencipta yang semakin banyak dapat dibasmi dari platform YouTube.

Oleh itu, sebenarnya membataskan 10,000 tontonan bukanlah perkara yang besar jika kita benar-benar mempunyai usaha dan niat untuk menghasilkan melalui YouTube. Kerana jika kandungan kita memang berkualiti tinggi, kita dapat menyampaikan lebih dari 10,000 tayangan dengan cukup mudah.

Artikel Berkaitan