Instagram Melancarkan Ciri "Blur" Kandungan Sensitif

Imej dari Thesource.com

Semasa mengakses akaun media sosial seperti Facebook, Twitter mengatur Instagram, mungkin rakan sekerja telah menemui kandungan yang dianggap sangat mengganggu. Seperti misalnya kandungan yang menjijikkan, atau mengandungi kekerasan.

Masalahnya adalah, selain kandungan yang dikongsi secara besar-besaran melalui media sosial, ternyata media sosial itu sendiri kadang-kadang tidak mengkategorikan kandungan itu sebagai kandungan yang tidak sah. Inilah sebab mengapa ramai orang membenci kandungan sensitif.

Untuk mengatasi masalah ini dan mengekalkan keselesaan pengguna, perkhidmatan aplikasi media sosial #Instagram baru-baru ini melancarkan satu ciri baru. Melalui ciri-ciri ini, nanti kandungan foto dan video yang dianggap sensitif akan kabur atau disamarkan dari mata pengguna umum.

Ketahui lebih lanjut, rakan sekerja boleh merujuk artikel di bawah.

Mengenai Kandungan Sensitif

Dihantar oleh pembangun aplikasi Instagram, menyatakan bahawa ia telah mulai menerapkan fitur kabur baru yang akan berfungsi untuk menyekat pengguna umum untuk melihat kandungan sensitif. Oleh itu, pengguna umum tidak perlu melihat kandungan yang mungkin mengganggu sama ada melalui suapan Instagram atau profil Instagram pengguna lain.

Kelak, fitur skrin kabur ini akan diaplikasikan di atas kandungan yang telah dilaporkan oleh pengguna atau diduga boleh mengganggu pengguna lain oleh anggota pasukan tinjauan Instagram. Tidak seperti kandungan yang segera dihapus, kandungan sensitif ini tidak melanggar peraturan Instagram. Jadi, untuk mengekalkan kandungan tetapi untuk membatasi dan memastikan keselesaan pengguna yang tidak menyukai kandungannya, ciri kabur ini dibuat.

Artikel lain:  Berusaha untuk Perkhidmatan Lebih Nyaman, Ciri Moderasi Komen Kemas kini Instagram

Sebagai informasi tambahan, disampaikan bahawa kandungan sensitif itu dapat berupa foto yang dikongsi oleh kumpulan pencinta haiwan, di mana secara umum kita dapat melihat kumpulan seperti ini banyak berkongsi foto atau video yang mengandungi tingkah laku atau keadaan buruk haiwan. Selain itu, dalam bentuk lain, foto juga dapat membangkitkan kesedaran mengenai masalah kemanusiaan, seperti foto kelaparan, mangsa perang atau lain-lain.

Kandungan seperti ini sebenarnya bertujuan untuk sesuatu yang positif. Namun, seperti yang diketahui umum, tidak semua orang merasa selesa untuk melihat kandungan seperti ini di laman media sosial mereka.

"Perubahan ini dimaksudkan agar pengguna kemudian tidak perlu mendapatkan pengalaman mengejutkan atau konten yang tidak diingini dalam aplikasi Instagram," kata pengasas dan CEO Instagram Kevin Systrom.

Kemas kini Syarat Instagram

Tetapi tentu saja, masih ada pengguna yang benar-benar merasa ingin tahu sekiranya mereka melihat kandungannya yang kabur. Untuk pengguna seperti itu, sebenarnya masih dapat melihat kandungan dengan mengetuk, untuk melihat isi kandungan foto atau video.

Usaha untuk meningkatkan pengalaman pengguna melalui aplikasi Instagram ini, tidak lepas dari keputusan Instagram untuk mengubah ketentuan pelanggaran kandungan yang dilakukan 2 tahun lalu. Di bawah Peruntukan ini, jenis kandungan yang dilarang dipaparkan di perkhidmatan Instagram termasuk aktiviti seksual, seks dan gambar terbuka penuh. Walau bagaimanapun, ini tidak termasuk beberapa kandungan seperti foto wanita menyusu atau dalam bentuk lukisan dan patung.

Sebaliknya, untuk melengkapkan keselesaan pengguna, Instagram juga secara rasmi melancarkan ciri keselamatan baru, iaitu pengesahan dua faktor. Dengan ciri ini, nanti jika pengguna bersetuju untuk menggunakan fitur tersebut, mereka akan mendapat 2 kali proses pengesahan.

Selain masuk secara umum, mereka juga akan mendapatkan kod keselamatan yang dimasukkan pada telefon pintar setiap kali mereka masuk ke Instagram. Dengan cara itu, akaun kita dapat lebih selamat dari jenayah atau diakses oleh orang yang tidak bertanggungjawab.

Baca juga:  Dikemas kini, Ciri Cerita Instagram Nampak Lebih Banyak Seperti Snapchat

Bagi rakan sekerja yang ingin mendapatkan lebih banyak maklumat yang berkaitan dengan penjelasan dan panduan penggunaan pelbagai ciri dan tetapan keselamatan, anda boleh menggunakan laman web khas instagram-together.com. Laman web rasmi dari Instagram ini akan membantu kami mendapatkan maklumat mengenai pelbagai petua seperti cara menyekat seseorang, menyaring komen, dan banyak maklumat lain.

Kevin Systrom dalam kenyataannya mengatakan bahawa tujuan utama yang ingin terus dicapai oleh Instagram adalah untuk menyediakan tempat yang selesa dan bermanfaat bagi setiap pengguna.

"Pasukan kami selalu fokus untuk menjadikan perkhidmatan Instagram perkhidmatan yang menyenangkan, menyambut semua orang dan kami berusaha mewujudkannya," kata Kevin.

Artikel Berkaitan