20 Laman Kerja Kosong Terbaik dan Paling Dipercayai di Dunia

Laman web Kerja KosongLaman web pekerjaan melalui Inquisitr.com

Laman Kerja Kosong - Jika anda membaca artikel ini, kemungkinan anda mencari maklumat pekerjaan terkini. Mencari maklumat kekosongan jawatan melalui internet adalah langkah yang sangat tepat dan berkesan kerana pada masa ini terdapat banyak laman web atau penyedia maklumat penyedia pekerjaan. Di samping anda dapat memperoleh maklumat terkini, laman loker juga dapat memberikan maklumat mengenai peluang pekerjaan terkini dan sesuai dengan minat atau latar belakang pendidikan anda.

Dari sekian banyak laman web jawatan kosong yang kami dapati di internet, hanya terdapat beberapa laman web yang memberikan maklumat yang tepat dan boleh dipercayai. Berdasarkan kajian berskala kecil saya, kini terdapat 20 laman web lowongan pekerjaan yang dipercayai dan terbaik di Dunia yang boleh dijadikan rujukan.

Berikut adalah senarai dan penjelasan ringkas mengenai 20 laman web jawatan kosong:

1. Laman Web JobStreet.co.id

JobStreet.co.id adalah laman web pekerjaan yang sangat popular dengan pencari kerja di Dunia. Laman web JobStreet.co.id adalah sebahagian daripada JobStreet.com yang ditubuhkan di Malaysia pada tahun 1995. Walaupun ditubuhkan di Malaysia, JobStreet menyediakan banyak jawatan kosong di negara-negara lain di Asia, termasuk Singapura, Vietnam, Jepun, Filipina, dan Dunia.

JobStreet, yang kini berusia 10 tahun, mempunyai banyak rakan kongsi di pelbagai negara, dari Australia hingga Afrika. Tidak hairanlah mereka mengaku sebagai laman web pengambilan dalam talian terbaik dan paling dipercayai di Asia Pasifik, kerana JobStreet memberikan banyak maklumat kekosongan kerja yang berkualiti dan tepat dari rakan kongsi mereka. Semasa artikel ini ditulis, terdapat 21.221 peluang pekerjaan yang dapat dijumpai di laman JobStreet dan ini akan terus bertambah.

Menggunakan laman web JobStreet sangat mudah.

  • Langkah pertama adalah mendaftar di laman web JobStreet.co.id. Anda boleh mendaftar dengan menggunakan akaun Facebook,
  • Ikuti data peribadi dan resume di akaun JobStreet (nama penuh, alamat, latar belakang pendidikan, dll.)
  • Mula mencari maklumat pekerjaan yang sesuai dengan minat dan latar belakang pendidikan anda

2. Maklumat Kerja Kosong di JobsDB.com

Laman web kerja kosong yang berpusat di Hong Kong ini bermula pada tahun 1998 dan menjadi laman pencarian pekerjaan yang paling digemari di Asia pada masa itu. Laman web ini memberikan maklumat pekerjaan di beberapa negara di rantau Asia, termasuk China, Singapura, Thailand, Filipina, Malaysia dan Dunia.

Laman JobsDB mempunyai ciri-ciri yang cukup canggih dan memudahkan para pencari kerja. Kami dapat mencari jawatan kosong berdasarkan lokasi, fungsi, dan industri perniagaan seperti yang diinginkan.

Di samping itu, laman web ini juga dapat mencari jawatan kosong berdasarkan gaji yang dikehendaki oleh pencari kerja. Contohnya, jika anda mencari pekerjaan dengan gaji sekurang-kurangnya Rp. 5 juta hingga Rp. 10 juta, laman web ini akan mencari pekerjaan dengan julat gaji tersebut.

Apa yang menjadikan laman web JobsDB unik adalah adanya jawatan kosong yang berkaitan dengan Penjawat Awam (PNS) di laman web ini. Di samping itu, JobsDB juga menyediakan aplikasi mudah alih untuk mencari pekerjaan yang memudahkan kami mencari peluang pekerjaan terbaru melalui peranti telefon pintar.

3. Laman Kerja Kosong Karir.com

Laman web kerja kosong Karir.com bermula pada tahun 1998. Laman carian pekerjaan ini ditubuhkan oleh PT. Kerjaya Komunika Pratama yang terletak di Kebayoran Baru, Jakarta Selatan. Laman web yang diketuai oleh Dino Martin (bekas Naib Presiden Jualan dan Pemasaran BMW World) sangat popular di kalangan pencari kerja di Dunia.

Sama seperti laman lowongan pekerjaan lain, Karir.com menawarkan fitur pencarian pekerjaan berdasarkan kota (Jakarta, Bandung, Yogyakarta, Surabaya, Makassar, Medan), menurut industri (perbankan, peruncitan, pembuatan, dll.), Nama syarikat, dan kata kunci tertentu ditaip oleh pencari kerja. Laman web ini juga dapat mencari jawatan kosong berdasarkan jawatan, dan juga gaji.

Laman Karir.com telah diambil alih oleh EMTEK Group dan dikembangkan dengan lebih profesional. Pada masa ini Karir.com telah bekerjasama dengan banyak syarikat besar yang menyediakan jawatan kosong, dan juga bekerjasama dengan beberapa universiti terkemuka di Dunia.

4. Laman Jawatan Kosong CareerJet.co.id

Laman web Careerjet.co.id adalah mesin pencari pekerjaan yang direka untuk memudahkan pencari kerja mencari pekerjaan yang anda mahukan. Senarai peluang pekerjaan di laman web ini dikelaskan mengikut jenis kontrak.

Maksudnya, ketika kita mencari jawatan kosong di Career.co.id kita dapat memilih pekerjaan dengan jenis kontrak, misalnya kontrak paruh waktu, kontrak tetap, atau freelancer.

Tidak seperti laman web pembukaan pekerjaan lain, laman web ini dapat digunakan tanpa perlu mendaftar dan log masuk ke laman webnya. Sudah tentu jika anda menjadi ahli di laman web ini anda akan mendapat ciri tambahan dari Careerjet. Beberapa ciri tambahan bagi mereka yang mendaftar di Careerjet adalah ciri "Post Your CV" dan fitur "Job Alert". Selain itu, ahli Careerjet juga dapat menghantar permohonan pekerjaan melalui laman web Careerjet.co.id.

Laman web Careerjet.co.id adalah sebahagian daripada Careerjet.com yang dilancarkan pada tahun 2000 di Perancis. Laman web ini mempunyai teknologi pintar yang dapat mengesan laman web serta mengenal pasti senarai pekerjaan yang ada di internet, contohnya laman web syarikat yang membuka peluang pekerjaan.

Dikatakan bahawa teknologi itu mengesan lebih daripada 58,000 laman web setiap hari dan kemudian akan menambahkan senarai peluang pekerjaan terbaru di internet ke indeks pekerjaan di laman Careerjet.

5. Jawatan Kosong di JobPlanet.com/id

Laman web JobPlanet.com adalah platform sosial untuk pencari kerja dan pekerja syarikat. Laman web ini digunakan untuk berkongsi maklumat yang berkaitan dengan dunia pekerjaan. Maklumat yang boleh diperoleh di Jobplanet adalah mengenai gaji, grid wawancara, maklumat umum mengenai syarikat, hingga budaya kerja di sebuah syarikat.

Perkhidmatan Jobplanet pertama kali dikembangkan di Korea, pada tahun 2014. Syarikat yang mempunyai rangkaian antarabangsa terus berkembang menjadi salah satu laman web yang dipercayai bagi mereka yang mencari jawatan kosong.

Salah satu kelebihan dan kelebihan laman Jobplanet adalah gabungan input data yang dapat dilakukan oleh pegawai / pekerja pelbagai syarikat. Sebagai tambahan, pekerja yang menjadikannya syarikat boleh memberikan ulasan mengenai kekosongan yang mereka lamar. Sudah tentu ini dapat memberikan maklumat tambahan untuk pencari kerja lain, dan dapat menjadi penanda aras bagi pasukan HRD dalam memantau tahap kepuasan pekerja yang mereka rekrut.

6. Laman web Kerja Kosong Jobs.id

Apabila kita membuka laman web Jobs.id , maka kita akan membaca slogan mereka yang berbunyi "Dapatkan Peluang Kerjaya Yang Akan Mempengaruhi Hidup Anda". Ini nampaknya menjadi salah satu sebab penting mengapa laman web ini diakses secara meluas oleh pencari kerja di Dunia.

Laman utama laman web pekerjaan mempunyai penampilan yang sederhana, tetapi jika kami memasukkannya, kami akan menemui maklumat pekerjaan yang lengkap dan disusun berdasarkan industri perniagaan.

Pencari kerja dapat mencari lowongan pekerjaan berdasarkan lokasi (misalnya, Medan, Bali, Yogyakarta, Jakarta, Bandung, Batam, Balikpapan, dan kota-kota besar lainnya), berdasarkan industri, berdasarkan posisi, perusahaan, dan bidang.

Selain itu, pencarian pekerjaan di Jobs.id dapat dilakukan dengan menggunakan fitur carian. Anda boleh menaip nama pekerjaan yang sedang dicari dan kota di kotak carian, kemudian klik enter. Banyak jawatan kosong akan muncul berdasarkan kata kunci. Laman web Jobs.id boleh digunakan dalam dua bahasa iaitu Dunia dan Inggeris.

7. Laman Web Jobindo.com Locker

Laman web Jobindo.com mula beroperasi sejak tahun 2005 yang lalu. Dengan slogan "Cara mencari kerja dengan cepat", Jobindo menjadi salah satu laman web jawatan kosong yang sering dikunjungi oleh pencari kerja di Dunia.

Di bawah naungan PT. Jobindo World, laman Jobindo.com menawarkan ciri-ciri maklumat carian pekerjaan yang dapat diakses dengan mudah oleh siapa saja. Di halaman utama laman web ini, kita dapat melihat jawatan kosong terkini dan jawatan kosong berdasarkan lokasi dan kategori industri.

Selain itu, situs Jobindo.com juga memiliki fitur "Lowongan Kerja Premium". Ciri ini memaparkan kekosongan jawatan untuk jawatan tertentu di syarikat terkemuka di Dunia.

8. Laman Web Kerja Kosong Monster.co.id

Namanya agak menakutkan, tetapi laman web ini sama sekali tidak membincangkan mengenai monster. Laman Monster.co.id adalah anak syarikat Monster.com, sebuah syarikat Amerika yang bergerak dalam bidang maklumat kerjaya global yang ditubuhkan pada tahun 1994 oleh Jeff Taylor. Semasa artikel ini ditulis, dinyatakan bahawa laman web ini mempunyai cawangan di 50 negara lain.

Mungkin laman web ini tidak terlalu dikenali oleh sesetengah orang. Tetapi anda tidak boleh memandang rendah laman web ini kerana fakta bahawa di laman Monster.co.id terdapat banyak maklumat pekerjaan dari syarikat-syarikat bona fide di Dunia.

Semasa kami melayari laman web Monster.co.id, kami dapat segera melakukan pencarian pekerjaan dengan menggunakan kotak carian di laman web tersebut. Cara lain untuk mencari kerja di laman web ini adalah dengan mengarahkan kursor anda ke bahagian "Pekerjaan" dan kemudian memilih salah satu pautan yang sesuai dengan keperluan anda, misalnya memilih salah satu kategori di Top Industries mengikut latar belakang pendidikan atau kepakaran anda.

9. Maklumat Kerja Lowonga di Hiredtoday.com

Laman web Hiredtoday.com pada asalnya adalah Careerbuilder.co.id. Laman web penyedia jawatan kosong berada di bawah naungan Careerbuilder.com, sebuah syarikat Amerika yang bergerak dalam bidang pekerjaan dan maklumat kerjaya.

Di Dunia, Hiredtoday terletak di Jakarta Selatan (Menara Jamsostek). Dengan laman web yang ringkas dan elegan, Hiredtoday memberikan maklumat pekerjaan dalam bahasa Dunia dan Inggeris.

Laman web ini sangat mudah digunakan untuk pencari kerja. Setelah memasuki laman web Hiredtoday, kami dapat segera mencari jawatan kosong terkini dengan mengisi kotak carian di laman web ini.

Di kotak carian, kita dapat mengisi Kedudukan / Kemampuan, Tingkat Pekerjaan, Peranan Pekerjaan, dan Lokasi, kemudian tekan butang cari. Serta-merta senarai peluang pekerjaan akan muncul di laman web ini.

10. Laman web Loker.id

Sesuai dengan namanya, Locker adalah laman web yang memberikan maklumat jawatan kosong di Dunia. Di bawah naungan CV. Jemari, laman Loker.id yang ditubuhkan pada tahun 2007 telah mengaku sebagai perintis tempatan dalam dunia loker maklumat di Dunia.

Di laman web ini kita dapat menjumpai ratusan peluang pekerjaan terkini dan paling dipercayai yang masuk setiap hari. Semua pembukaan pekerjaan telah melalui proses penyaringan dan diperiksa secara manual oleh pasukan editorial Locker, jadi kesahan dan ketepatannya tidak diragukan lagi.

Di laman web ini, anda dapat mencari peluang pekerjaan dengan mengetik kata kunci (kedudukan / nama syarikat) di kotak carian, kemudian memilih Lokasi. Di samping itu, pencari kerja boleh menghantar resume mereka secara langsung di laman Loker.id. Ini adalah kebaikan bagi pencari kerja dan juga syarikat pencari kerja kerana syarikat pencari kerja dapat segera melihat resume anda melalui laman web Locker.

11. Laman Loker Jobscdc.com

Jobscdc bermaksud perkataan Jobs and Career Development Center. Laman web ini, yang dimulakan dalam talian pada tahun 2011, sering dikunjungi oleh pencari kerja di Dunia. Namun, sayangnya laman web ini hanya memberikan maklumat kekosongan kerja, pencari kerja tidak dapat menghantar CV mereka melalui laman web ini.

Di laman web ini terdapat beberapa kategori pekerjaan, termasuk maklumat loker BUMN dan PNS. Walaupun laman web ini menggunakan platform percuma dari Blogger.com, ternyata laman web ini diuruskan dengan cukup serius. Ini dapat dilihat dari maklumat pekerjaan kemas kini di laman web ini setiap hari.

Selain tidak dapat menghantar CV, kelemahan blog pekerjaan ini pada pendapat saya adalah paparan iklan yang sangat banyak di setiap halaman laman web sehingga cukup mengganggu pengunjung. Di samping itu, bahasa yang digunakan di laman web menggunakan bahasa Inggeris yang akan menyukarkan mereka yang kurang mahir berbahasa Inggeris.

12. Laman Web Kerja Kosong Karr.co.id

Laman Kerjakarir adalah pendatang baru dalam perkhidmatan maklumat kekosongan jawatan di Dunia. Laman web ini mempunyai sejumlah ciri yang sangat berguna untuk pencari kerja dan juga syarikat yang memerlukan tenaga kerja.

Di laman web ini kita dapat dengan segera melihat senarai peluang pekerjaan di halaman utama. Tetapi, tentu saja kita dapat mencari maklumat pekerjaan mengikut latar belakang dan pengalaman pendidikan, memanfaatkan saja fitur carian di laman web ini.

Laman Kerjakarir juga menyediakan fitur "Tambah resume" yang boleh anda gunakan jika anda ingin memasukkan data peribadi anda sehingga kemudian dapat dikesan oleh syarikat yang mencari pekerja. Ciri ini sangat mudah digunakan, cukup tambahkan beberapa maklumat seperti nama, jantina, nombor telefon, e-mel, dan menyambung semula fail dengan sambungan Pdf, doc, jpeg, dan lain-lain.

13. Laman Urbanhire.com

Permulaan ini diasaskan dan dikembangkan oleh 3 profesional yang pakar dalam bidang masing-masing. Mereka adalah Hengki sebagai CTO, Benson Kawengina sebagai CEO, dan Jepri Sinaga sebagai SVP Produk & Kejuruteraan.

Pada mulanya laman Urbanhire hanya memaparkan maklumat pekerjaan dari beberapa syarikat yang menjadi rakan kongsi mereka. Tetapi dalam perkembangannya, permulaan teknologi yang menyediakan perkhidmatan pengambilan pekerja dan aplikasi berdasarkan perisian telah berkembang menjadi salah satu syarikat yang terlibat dalam aplikasi penyedia maklumat mengenai kekosongan terkemuka di dunia.

Di laman Urbanhire.com kita dapat melihat banyak jawatan kosong terkini yang selalu dikemas kini. Di samping itu, laman web ini juga memberikan pelbagai petua berguna yang berkaitan dengan pekerjaan dan pengembangan kerjaya. Tidak selesai di sana, Urbanhire juga telah melancarkan Urbanhire Search, produk agregator untuk jawatan kosong yang ditawarkan secara dalam talian.

14. Laman web Locker Indeed.com

Laman sesungguhnya.com adalah enjin carian pekerjaan global. Dilaporkan laman web ini telah beroperasi di enam puluh negara di dunia, termasuk di Dunia.

Penampilan laman web ini sangat ringkas dan sangat senang digunakan. Di halaman utama laman web ini, perhatian kita akan tertumpu pada dua kotak pencarian, yaitu kotak untuk memasukkan judul, kata kunci, atau nama syarikat, kotak untuk memilih lokasi. Ciri ini akan sangat membantu pencari kerja mencari maklumat pekerjaan yang mereka perlukan.

Di laman web ini, kami akan mencari pekerjaan dari rakan kongsi Indeed.com. Di samping itu, ia juga menyebut bahawa Sesungguhnya mempunyai fitur agregator yang membolehkan laman web ini mencari maklumat pekerjaan dari tempat lain, seperti halaman kerjaya di laman web syarikat, surat khabar, dan lain-lain.

15. Laman Web Jobfinder.co.id

Laman web carian pekerjaan Jobfinder.co.id yang berpusat di Jerman. Tetapi dalam perkembangannya Jobfinder juga menyasarkan pencari kerja di Dunia. Jobfinder yang berfungsi sebagai mesin pencari memberikan maklumat kekosongan jawatan dari ribuan industri dan pelbagai kategori.

Laman web ini adalah pengumpul maklumat pekerjaan, dan pencari kerja tidak boleh meninggalkan aplikasi melalui laman web ini. Namun, jika anda menjumpai kekosongan pekerjaan yang anda mahukan di laman Jobfinder maka anda boleh membuat permohonan ke syarikat destinasi melalui laman Jobfinder.

Ketika kita membuka pembukaan pekerjaan di Jobfinder.co.id, di bahagian bawah ada butang pautan "Terapkan" untuk mengirim aplikasi ke perusahaan tujuan. Klik butang, kemudian masukkan data anda dan lanjutkan melalui borang, kemudian klik "Terapkan" maka surat permohonan pekerjaan anda akan dikirim. Untuk menggunakan ciri ini, anda mesti mendaftar terlebih dahulu di laman Jobfinder.

16. Maklumat Loker di Glints.id

Laman web maklumat kerja kosong dari Singapura ini ada di Dunia sejak 2016. Ketika artikel ini ditulis, disebutkan bahawa Glints mempunyai lebih dari 20,000 orang mendaftar sebagai ahli di laman web ini. Dan sebahagian besar anggota adalah dari golongan muda.

Yang menarik dari laman web pembukaan pekerjaan ini adalah jaminan kepada penggunanya bahawa pencari kerja akan mendapat pekerjaan dalam 14 hari setelah menghantar resume mereka. Tuntutan ini memang mungkin berlaku, memandangkan Glints kini mempunyai rakan kongsi dengan lebih dari 2000 syarikat yang menghantar senarai pekerjaan di sana.

Di samping itu, Glints juga memberikan banyak maklumat perantisan. Kekosongan magang ini sangat sesuai untuk mereka yang ingin meningkatkan kemahiran dan menambah rangkaian dalam dunia pekerjaan profesional. Magang ini mempunyai dua ciri yang sangat baik;

  1. Konsultasi Kerjaya Langsung, iaitu perkhidmatan kaunseling dan cadangan pengembangan kerjaya melalui sembang langsung
  2. Dynamic Career and Skills Path Explorer, perkhidmatan yang membantu calon meneroka bidang kerjaya lain dan latihan kemahiran khas untuk kerjaya di bidang yang diminati

17. Laman Loker Jora.com

Laman web ini serupa dengan Jobfinder, pengagregat untuk mencari pelbagai peluang pekerjaan dari laman web pembukaan pekerjaan di internet. Sekiranya anda tidak mahu membuka satu demi satu laman web pembukaan pekerjaan, maka Jora boleh menjadi jalan keluarnya.

Laman web ini berpusat di Australia dan banyak digunakan oleh orang-orang di Indonesia untuk mencari maklumat mengenai jawatan kosong. Apa yang unik dari laman web ini adalah bahawa ia kelihatan sangat minimum dan sederhana.

Dinyatakan bahawa Jora telah bekerjasama dengan beberapa portal kerja kosong terkenal di Dunia. Walaupun sekarang Jora sudah memiliki hak eksklusif untuk memaparkan kekosongan dari laman Jobstree dan JobsDB.

Laman web ini juga memaparkan peluang pekerjaan dari syarikat dan ejen pengambilan pekerja yang mencari calon untuk menduduki beberapa jawatan penting dalam syarikat pencari kerja.

18. Laman Kerja Kosong KompasKarier.com

Kali pertama anda membaca laman web Kompas Career, mungkin yang terlintas di fikiran kami adalah pembukaan pekerjaan dan pengembangan kerjaya di syarikat Kompas. Tetapi malangnya ia tidak seperti itu. Syarikat besar dalam bidang media ini ternyata mengembangkan dunia jawatan kosong dengan mewujudkan Career Compass.

Di laman web Kompaskarier.com kita dapat mencari banyak jawatan kosong terkini, jawatan kosong terpilih, dan juga pelbagai artikel petua pengembangan kerjaya. Di laman web ini kita juga dapat melihat kekosongan jawatan yang paling banyak dilihat dan paling dicari oleh pencari kerja.

Laman web ini boleh digunakan secara percuma oleh syarikat yang mencari pekerja dan juga pencari kerja. Uniknya apabila kita ingin membuat kekosongan, ia akan diarahkan ke laman Urbanhire.com.

19. Laman Kerja Kosong Qerja.com

Laman Qerja adalah laman web yang dapat menyaring kekosongan jawatan mengikut pekerjaan, lokasi, industri / syarikat, dan gaji. Laman web ini juga membolehkan pengguna berkongsi maklumat pekerjaan dan memberikan ulasan mengenai syarikat.

Selain itu, Qerja juga menyediakan pilihan Siswazah Segar yang akan memaparkan maklumat pekerjaan bagi mereka yang baru lulus. Pada masa ini Qerja telah berkolaborasi dengan Kementerian Tenaga Kerja Pemerintah Dunia sehingga maklumat kekosongan kerja yang muncul di laman web ini akan selalu terkini dan dapat dipercaya.

20. Laman Web Kerja Kosong Job-Like.com

Job-Like.com adalah laman web di mana penyedia maklumat pekerjaan dibuat di dunia. Job-Like.com mempunyai konsep yang serupa dengan Jobfinder di mana kita tidak boleh meninggalkan resuma di laman web ini. Namun, ketika kami menemukan pekerjaan yang ingin kami lamar, kami dapat langsung mengirim aplikasi ke sebuah perusahaan melalui situs Job-Like.

Laman web ini memberikan maklumat mengenai jawatan kosong dari semua wilayah di dunia, termasuk jawatan kosong penjawat awam dan jawatan kosong BUMN.

Menggunakan laman web ini sangat mudah. Sebagai tambahan kepada ciri carian, kami juga dapat mencari jawatan kosong berdasarkan pengkhususan / kepakaran atau latar belakang pendidikan, misalnya Kejuruteraan Awam, Jurutera Perisian, Pegawai Undang-Undang, dan lain-lain.

Baca juga:  10 Cara Mengatur Ruang Kerja Pejabat

Teknologi maklumat memudahkan kita mencari pelbagai maklumat penting dan terkini. Bagi anda yang sedang mencari maklumat mengenai peluang pekerjaan, mulailah membuka satu atau dua laman web yang disebutkan di atas untuk mencari pekerjaan impian anda. Semoga bermanfaat dan semoga berjaya.

Artikel Berkaitan