Barber Academy Blackbox ~ Menilai "Sekolah" Penata Rambut dan Penata Rambut Profesional

Kotak Hitam Akademi Tukang CukurKotak Hitam Akademi Tukang Cukur

Merenung keadaan semasa, untuk mendapatkan pekerjaan yang layak bukanlah perkara yang mudah. Walaupun bagi mereka yang sudah mendapat pendidikan formal, tidak mudah kerana beberapa sebab. Pertama, masih ramai pekerja yang tidak diserap walaupun setelah beberapa tahun menamatkan pengajian.

Bukan hanya itu, sebab seterusnya adalah kerana kita harus bersaing bukan hanya dengan pekerja rumah tangga tetapi juga pekerja asing. Inilah sebabnya mengapa banyak orang mula mengubah arah kerjaya mereka dengan memulakan perniagaan bebas.

Tetapi adakah perniagaan anda sendiri dapat mempermudah anda? Pendek kata, tentu bukan jawapannya. Untuk membuat perniagaan sendiri juga memerlukan kerja keras yang tidak mudah. Perkara lain yang perlu dipertimbangkan adalah kemahiran untuk memulakan perniagaan.

Potensi Perniagaan Tukang Cukur dan Penata Rambut

Dari situ tentunya banyak yang berpendapat kemampuan apa yang harus dimiliki untuk membuka perniagaan mereka sendiri. Ini sebenarnya dapat disesuaikan dengan minat atau bakat yang sudah kita miliki.

Dari sudut pandang, salah satu kemahiran yang berpotensi untuk terus dikembangkan sebagai perniagaan adalah kemahiran menggayakan dan memotong rambut. Sebabnya tentu sangat mudah, yang pertama adalah selagi ada orang yang ingin kelihatan kemas dan menarik melalui gaya rambut mereka, kemahiran ini akan selalu diperlukan.

Artikel lain:  Petua Berjaya Mempromosikan Perniagaan Tukang Cukur

Di samping itu, untuk beberapa lokasi wilayah, terutama di luar kawasan bandar, sebenarnya banyak perkhidmatan tukang gunting rambut tidak dapat memberikan kualiti perkhidmatan yang sangat baik. Sebilangan besar perkhidmatan tukang gunting rambut menyediakan perkhidmatan standard yang kelihatan seperti itu. Ini adalah peluang perniagaan yang benar-benar patut dimanfaatkan.

Tidak kira anda mempunyai atau tidak berminat atau mahir dalam bidang ini, sebenarnya ada jalan penyelesaiannya. Sekiranya kita tidak mempunyai pengetahuan sama sekali, kita dapat memilih kemahiran memperdalam alternatif, salah satu yang dapat kita ambil dengan mengikuti latihan.

Mengenai Blackbox Barber Academy

Blackbox Barber Academy adalah salah satu kursus dan latihan penata rambut profesional di Dunia. Bukan hanya memberikan latihan dan pendidikan umum bagi mereka yang ingin meneroka kemahiran penata rambut, Akademi Tukang Cukur Blackbox juga telah dirancang sebagai institusi akademik yang profesional dan kompeten.

Salah satu kekuatan yang membezakan Blackbox Barber Academy dengan institusi latihan lain adalah Cetificate of Competence yang membuktikan bahawa semua graduan dari institusi tersebut telah melalui prosedur dan kurikulum pendidikan yang tersusun dari teori hingga praktik dalam bidang gunting rambut dan gaya rambut.

Bukan hanya itu, institusi ini juga menyediakan peruntukan tambahan melalui pendidikan keusahawanan sehingga kelak kemahiran yang dimiliki oleh graduan dapat dimaksimumkan dalam bentuk perniagaan.

Memiliki motto "sikap adalah segalanya" Blackbox Barber Academy berusaha untuk menjadi tempat bagi tukang gunting rambut dan profesional rambut yang mengutamakan kualiti dan kualiti tinggi dalam setiap pekerjaan. Untuk merealisasikan tujuan ini, institusi yang terletak di kota Bandung, Jawa Barat ini disokong oleh tenaga pengajar profesional yang telah berpengalaman selama beberapa tahun menjalankan bidang ini.

Tawarkan Perkhidmatan mengikut keperluan

Apa yang menarik dari institusi latihan tukang gunting rambut ini ialah ia boleh disediakan untuk mereka yang sudah berpengalaman dalam bidang pendandan rambut atau bagi mereka yang masih berbaring dan baru dalam bidang ini. Oleh itu, Blackbox Barber Academy juga mempunyai dua pakej berbeza yang boleh dipilih oleh calon pelatih berdasarkan keperluan.

Pakej pertama adalah pakej Advance yang dapat dijalankan selama lebih kurang 2 minggu latihan. Dalam tempoh ini, para peserta akan mendapat 10 pertemuan yang terdiri daripada 2 pertemuan teori dan 8 pertemuan praktikal. Memberi latihan yang lebih besar memberi petunjuk bahawa fokus utama adalah bagaimana mengembangkan kemahiran sambil disokong oleh teori yang betul dalam menggayakan rambut.

Selain itu, kemudahan yang dapat diperoleh termasuk model non-manekin sebenar, peralatan lengkap, bilik penyaman udara, dan bahkan peluang untuk disalurkan untuk bekerja di lokasi tukang gunting rambut atau penata rambut.

Seterusnya untuk pakej kedua adalah pakej profesional yang ditujukan kepada mereka yang bukan sahaja ingin mengembangkan kemahiran menata rambut tetapi juga ingin tahu bagaimana menguruskan perniagaan tukang gunting rambut yang baik dan berkesan. Secara umum, perbezaan dari pakej pertama adalah kerentanan masa latihan dan penambahan teori keusahawanan.

Baca juga:  5 Petua untuk Mempertahankan Perkhidmatan Penterjemah Perniagaan Berkualiti Ke Arah Kejayaan

Untuk pakej profesional, semua peserta mendapat latihan selama kira-kira 1 bulan serta teori perniagaan tambahan seperti produk dan perkhidmatan, pengurusan perniagaan dan strategi pemasaran yang berkaitan dengan perniagaan gaya rambut. Walau bagaimanapun, 2 pakej itu tetap mengutamakan hasil akhir kemahiran yang mesti dikuasai.

Bagi rakan sekerja yang mungkin mencari potensi untuk mengembangkan perniagaan bebas atau sememangnya berminat dalam bidang penataan rambut, boleh mendapatkan lebih banyak maklumat melalui hubungan di bawah.

Hubungi Blackbox Barber Academy

  • Alamat: Jl. Rancabolang No. 53 Bandung
  • LINE: barberacademy
  • WA: 087722541277
  • Facebook: Fb.com/blackboxbarberacademy
  • Instagram: www.instagram.com/academybarber
  • Laman web: www.barberacademy.co.id

Artikel Berkaitan