Lihatlah Sebab Mengapa Pekerja Anda Perlu Mempunyai Media Sosial

Imej dari Phmediaconsulting.com

Kegiatan media sosial telah menjadi sebahagian daripada kehidupan masyarakat moden pada masa kini. Tidak tahu had umur, mulai dari kanak-kanak, remaja hingga dewasa yang merupakan pekerja adalah pengguna aktif pelbagai perkhidmatan media sosial.

Sekiranya anda melihat ke belakang, sosial #media pastinya memberikan kesan yang baik dan buruk kepada prestasi seseorang. Bagi pekerja, mungkin sebahagian besar pemilik perniagaan atau ketua pasukan, merasakan bahawa mengakses media sosial hanya akan memberi kesan buruk kepada pekerja.

Tetapi adakah andaian itu benar? Berikut adalah beberapa sebab mengapa pekerja anda mesti mempunyai media sosial.

1. Kemudahan Bersantai

Ini mungkin merupakan alasan klise, apabila seorang pekerja menyatakan bahawa dengan mengakses media sosial mereka dapat merasa lebih santai dan akhirnya memberi kesan pada prestasi yang lebih baik.

Tetapi nampaknya ia mempunyai maksud, walaupun perlu ada batasan penggunaan media sosial. Sebenarnya, tubuh manusia bukanlah mesin yang dapat berfungsi secara berterusan. Kadang kala, manusia memerlukan sejumlah minit atau jam untuk berehat dan kembali konsentrasi.

Artikel lain:  Mempunyai Pekerja Berbakat, Inilah 4 Cara Untuk Menjaga Dia, Perhatikan!

Media sosial adalah alternatif yang berkesan untuk mengatasi perkara ini. Membuka laman media sosial selama beberapa minit menjadikan otak berasa lebih santai dan mengurangkan kesan tekanan. Setelah selesai, pekerja dapat bekerja dengan lebih tenang dan segar.

2. Berita dan Maklumat

Perlu difahami bahawa ketika ini platform media sosial seperti Facebook dan Twitter, mempunyai fungsi utama untuk menyebarkan berita dan maklumat. Dan sebenarnya pekerja dan pekerja tentu memerlukan kemas kini maklumat terkini untuk beberapa perkara.

Seperti untuk pemasar kandungan, mereka memerlukan maklumat terkini untuk menentukan apa yang dibincangkan oleh banyak sasaran demografi dan kemudian menghasilkan idea. Selain jurujual, maklumat terkini juga dapat memberikan pandangan arah aliran yang tentunya bermanfaat bagi mereka.

Bagi pekerja kreatif seperti pengaturcara, maklumat yang berkaitan dengan teknologi terkini dan penyelesaian kreatif yang tersebar melalui media sosial juga boleh menjadi sumber inspirasi.

3. Membina Rangkaian Komunikasi

Tidak dapat dinafikan bahawa media sosial pada masa ini memainkan peranan penting dalam pemasaran dalam talian. Sekiranya dilihat dari awal pembuatannya, kita dapat memahami bahawa media sosial adalah tempat di mana manusia dapat mewujudkan komunikasi yang lebih bebas dan luas.

Ini dapat dibayangkan untuk pekerja seperti misalnya pengurus akaun data kakitangan penjualan, tentunya memerlukan rangkaian yang luas untuk mengenal orang baru. Bergabung dengan komuniti di media sosial untuk berkawan dengan banyak profesional lain dalam bidang yang sama menjadi potensi besar yang dapat dicapai apabila pekerja mempunyai akses ke media sosial.

Selain itu, tidak mustahil, setiap hubungan yang kita ada dengan pekerja kita dapat menjadi calon pelanggan, pelanggan atau rakan kongsi yang berpotensi untuk mengembangkan perniagaan. Sebagai contoh, jika pekerja mempunyai rangkaian rakan yang luas melalui media sosial, dan apabila ada keperluan untuk pakar dalam bidang tertentu, maka mereka dapat memperkenalkan kekosongan ini untuk mendapatkan personel yang tepat.

4. Penjenamaan Peribadi

Manfaat seterusnya apabila pekerja mempunyai akses ke media sosial boleh menjadi penjenamaan peribadi alternatif untuk perniagaan kita. Ringkasnya, setiap pekerja mempunyai akaun media sosial pasti dapat dikaitkan sebagai akaun peribadi yang unik. Namun, apabila mereka memasukkan maklumat yang mereka kerjakan atau berkaitan dengan perniagaan kita, mereka secara tidak langsung dapat menjadi wakil untuk membangun jaringan yang lebih luas.

Perlu difahami bahawa penjenamaan peribadi kadang-kadang lebih dipercayai daripada usaha penjenamaan korporat atau penjenamaan yang dilakukan oleh syarikat. Apabila mendekati bakal pelanggan baru dilakukan secara peribadi melalui akaun media sosial pekerja, mereka akan lebih mudah mempercayai dan akan menjalin komunikasi yang lebih semula jadi.

Baca juga:  Inilah Sebab Mengapa Perniagaan Anda Mesti Menambah Pekerja Wanita

Sebagai contoh, akaun media sosial perniagaan kami mempunyai banyak pengikut 500 orang. Apabila kami berkongsi maklumat mengenai perniagaan kami, rangkaian kami mungkin hanya terhad kepada 500 orang, berbeza jika pekerja kami mempunyai akaun media sosial.

Untuk 15 pekerja dengan 200 pengikut per pekerja sahaja, kemungkinan maklumat yang kami kongsi dapat menjangkau tidak kurang dari 3000 orang sekaligus. Lebih-lebih lagi, maklumat ini nampaknya dikongsi secara peribadi melalui akaun pekerja kami, bukan akaun perniagaan.

Artikel Berkaitan