Ini Cara Mendaftar dan Mengaktifkan Kad SIM Oleh.U Telkomsel dengan Mudah

Ini Cara Mendaftar dan Mengaktifkan Kad SIM Oleh.U Telkomsel dengan Mudah

Byu adalah salah satu penyedia baru yang ada di Dunia. Menawarkan kejayaan baru dengan perkhidmatan digital sepenuhnya, byu telah menarik perhatian banyak orang.

Penyedia yang dibawa oleh Telkomsel menjadi penyedia pertama yang menggunakan perkhidmatan digital sepenuhnya di Dunia. Sensitif terhadap pertumbuhan teknologi yang semakin besar dan pantas Telkomsel mengambil langkah berani dengan menjadikan penyedia dengan perkhidmatan digital sepenuhnya.

Perkhidmatan digital penuh ini bahkan digunakan untuk pembelian kad sim. Bagi mereka yang ingin membeli kad permulaan, anda juga boleh membelinya secara digital melalui aplikasi By U. Pelbagai perkara menarik yang boleh anda perolehi semasa menggunakan penyedia yang satu ini.

Cara Mendaftar Kad Byu Prime

Sebelum mengetahui cara mendaftarkan kad SIM Byu anda, sudah tentu anda mesti mengetahui cara membeli kad pertama, bukan?

Sangat mudah, anda hanya perlu memuat turun aplikasi Byu, kemudian mendaftar dengan E-mel atau Facebook anda, kemudian memilih untuk membeli kad sim. Anda hanya perlu mengikuti langkah-langkah dalam aplikasi.

Anda juga boleh memilih kad sim untuk dihantar ke rumah anda sehingga anda tidak perlu pergi jauh ke kedai di mana anda menjual kad perdana seperti penyedia lain. Selepas kad sim berada di tangan anda, perkara seterusnya yang perlu dilakukan ialah mendaftar atau mengaktifkan kad pemula.

Berikut adalah 5 langkah mudah untuk mendaftar:

1. Masukkan kad sim yang anda terima ke dalam telefon bimbit anda.

2. Jika ya, pastikan terlebih dahulu bahawa rangkaian ByU telah memasuki telefon bimbit anda. Kenapa? Kerana rangkaian ini akan sangat penting ketika mengaktifkan pakej pemula ByU anda.

3. Sekiranya isyarat internet telah memasuki langkah seterusnya yang perlu anda lakukan adalah membuka aplikasi ByU pada telefon pintar anda. Jangan lupa log masuk ke akaun anda.

4. Setelah berjaya masuk ke akaun anda, maka anda boleh memilih untuk mengaktifkan menu kad sim dalam aplikasi. Dalam pilihan itu, anda boleh mendaftarkan kad anda.

5. Sediakan Kad Keluarga (KK) dan Kad Pengenalan Nasional (KTP) anda untuk pendaftaran. Sekiranya ya, masukkan nombor KK dan KTP anda.

Anda juga dapat mengimbas nombor KK dan KTP sehingga anda tidak perlu mengetiknya secara manual. Pastikan tidak ada kesilapan dalam membaca gabungan nombor KK dan KTP.

6. Sekiranya semua langkah yang telah anda lakukan maka pengaktifan telah selesai dan anda sudah boleh menggunakan kad pemula. Mudah kan?

Itulah kaedah untuk mendaftarkan kad sim Byu anda yang mesti anda ketahui. Dengan ByU, anda tidak perlu menghantar sms untuk mendaftar, dengan hanya satu aplikasi anda dapat melakukan semuanya.

Faedah Menggunakan Penyedia ByU

Terdapat sekurang-kurangnya empat faedah yang anda dapat jika menggunakan ByU, termasuk yang berikut:

1. Penyedia Byu Menggunakan Perkhidmatan Serbaguna Digital

Kelebihan pertama menggunakan kad sim ByU ialah ia adalah perkhidmatan digital. Anda boleh membuat pembelian kad, mengaktifkan dan bahkan membeli kuota internet dengan mudah menggunakan aplikasi yang digunakan secara digital.

Jadi, anda tidak perlu pergi jauh ke kedai Telkomsel untuk membeli semuanya. Semua perkara kini dapat dilakukan secara digital walaupun untuk pembelian kredit dan kad dari penyedia ByU.

2. Boleh Memilih Nombor dalam Aplikasi Byu

Semasa membeli kad permulaan, pasti anda mesti memilih nombor terlebih dahulu, bukan? Walaupun penyedia yang satu ini menggunakan perkhidmatan semua digital, anda masih boleh memilih gabungan nombor kad.

Anda hanya perlu menunggu beberapa saat sehingga nombor baru akan muncul di skrin telefon bimbit. Kelak anda akan diberi 5 pilihan nombor dengan pelbagai kombinasi.

Sekiranya kelima-lima nombor tersebut tidak memenuhi kombinasi nombor yang ingin anda beli, maka anda boleh menunggu selama beberapa minit sehingga gabungan nombor berubah. Sekiranya anda menjumpainya, maka anda boleh memilihnya untuk membelinya.

3. Penyebaran Rangkaian ke Kawasan Jauh

Kelebihan lain yang anda dapat dari penyedia yang satu ini ialah rangkaian yang stabil. Seperti yang dijelaskan sebelumnya bahawa oleh adalah penyedia yang berasal dari Telkomsel yang rangkaiannya tersebar ke kawasan terpencil.

Walaupun ByU adalah penyedia baru, anda tidak perlu bimbang tentang rangkaian kerana rangkaian melalui tetap stabil di seluruh dunia. Telkomsel sendiri sentiasa unggul dalam rangkaian dan ini digunakan untuk semua penyedia yang berasal dari syarikat gergasi yang satu ini, termasuk ByU.

Selama anda menggunakan penyedia BYU, anda tidak akan mengalami masalah dengan isyarat untuk panggilan telefon, pesanan teks atau internet.

4. Harga Kuota Internet Lebih Murah

Sekiranya anda memberi perhatian dan membandingkan harga kuota internet ByU dengan penyedia Telkomsel lain (Simpati atau AS), anda akan menyedari bahawa kuota internet yang ditawarkan oleh ByU lebih murah.

Di samping itu, kuota internet ini juga dilengkapi dengan pelbagai kuota toping atau tambahan yang boleh anda beli mengikut apa yang anda perlukan.

Nah, setelah mengetahui tawaran menarik yang diberikan oleh ByU mungkin anda berhasrat untuk mencubanya dengan segera. Namun, tentu anda juga harus mempertimbangkan sama ada kad SIM ByU sesuai dengan keperluan anda atau tidak. Semoga bermanfaat.

Artikel Berkaitan