Untuk mengetahui apa pengambilalihan Instagram, inilah penjelasannya

Imej dari Branddrivendigital.com

Memiliki akaun Instagram mungkin bukan sesuatu yang asing bagi masyarakat pada masa ini. Tidak hanya untuk berkongsi kandungan foto peribadi, Instagram juga menjadi medan untuk pekerja kreatif, terutama yang berkaitan dengan dunia fotografi dan seni.

Bukan itu sahaja, dengan populariti yang semakin meningkat Instagram pasti berjaya menarik banyak orang perniagaan untuk terlibat di dalamnya. Sebagai bukti, kini majoriti jenama perniagaan besar di seluruh dunia sudah mempunyai akaun Instagram.

Apa yang mungkin tidak diketahui terlalu banyak oleh pengguna, terutama di Dunia adalah, Instagram mempunyai kemudahan unik yang disebut Instagram Takeovers.

Dengan kemudahan ini, kita hanya boleh memberi kebenaran kepada pemegang akaun lain untuk mengisi akaun Instagram kita dalam jangka masa tertentu. Seperti apa penjelasan penuh, serta contoh dari Pengambilalihan Instagram? Berikutan kajian semula.

Memulakan Trend Pengambilalihan Instagram

Pada tahun 2012, istilah Pengambilalihan Instagram mula muncul. Sekiranya itu membuka peluang bagi pemegang akaun Instagram yang lain untuk menguruskan akaun Instagram tertentu, ini dilakukan oleh jenama perniagaan besar iaitu General Electric, Burberry dan Food Republic.

Ketiga-tiga jenama itu mengundang beberapa pengikut untuk mengisi akaun Instagram perniagaan untuk beberapa lama. Hasilnya tidak dijangka, tindakan tersebut dapat memberi kesan luar biasa terhadap pengembangan jenama.

Artikel lain:

  • Cara Menjana Wang dari Instagram Hampir Tanpa Modal
  • Berusaha untuk Perkhidmatan Lebih Nyaman, Ciri Kemas kini Komen Kemas kini Instagram

Jadi apa sebenarnya Pengambilalihan Instagram?

Memahami dari Pengambilalihan Instagram adalah proses di mana seseorang mengambil alih akaun Instagram tertentu dalam waktu sementara. Apabila seseorang mengambil alih akaun Instagram, mereka dapat berkongsi kandungan dengan pengikut dan melakukan beberapa perkara lain.

Kemudahan ini dibuka oleh Instagram dan dikembangkan secara langsung oleh masyarakat, terutamanya jenama besar yang mempunyai akaun rasmi. Bukan hanya jenama perniagaan, akaun pinjaman juga dilakukan oleh individu seperti influencer dan socialmedia buzzers.

Secara umum, jika akaun popular sudah merancang untuk menjalankan Pengambilalihan Instagram, langkah yang diambil adalah memberi pengguna Instagram tertentu akses untuk menyiarkan foto di suapan mereka. Foto boleh dimuat naik dalam waktu rentan tertentu dan kemudian diteruskan dengan beberapa ciri lain. Ciri Line ini boleh berupa video, cerita hingga terkini, dan fitur live video.

Penyelesaian win-win

Dihantar oleh seorang usahawan dan pasaran media sosial terkenal, Gerry Vaynerchuck, Takeovers mempunyai kelebihan bahawa fungsinya saling menguntungkan bagi pemilik akaun Instagram dan pengguna Instagram yang diundang untuk bekerjasama. Sebabnya, selain kerjasama yang menyeronokkan yang dijalin ke dalam Instagram Takeovers juga memberikan kesan yang sama untuk kedua-dua belah pihak.

Bagi pemilik akaun Instagram yang diambil alih, mereka boleh mendapatkan kandungan yang lebih berharga, sementara bagi pengambil akaun dapat memperkenalkan diri dan tidak mustahil untuk menambah jumlah pengikut apabila mereka dikenali.

Jenis Kemudahan Pengambilalihan

Perkara seterusnya yang perlu diketahui dari Pengambilalihan Instagram adalah, terdapat beberapa jenis atau jenis kerjasama. Jenis ini sebenarnya berdasarkan tahap kewenangan yang diberikan kepada pengambil akaun.

Di samping itu, setiap jenis mempunyai tujuan dan faedah yang berbeza yang dapat dimaksimumkan dari kedua belah pihak. Tiga jenisnya ialah, membuat catatan Instagram, menyiarkan Cerita Instagram dan membuat video langsung.

1. Hantarkan Instagram

Jenis pertama adalah memberi kuasa kepada pemilik akaun Instagram yang lain untuk menyiarkan foto di galeri atau suapan kami. Jenis ini, adalah jenis yang paling awal kerana pada masa itu memang mungkin untuk memberikan kuasa pengambilalihan akaun hanya terhad untuk berkongsi kandungan foto.

Contohnya, seperti beberapa jenama besar pada awal artikel di atas. Dengan memberi peluang beberapa pengikut terpilih berkongsi foto yang berkaitan dengan perniagaan. Ini adalah peluang untuk mewujudkan kesan positif dan acara promosi peribadi untuk pemegang akaun terpilih.

2. Cerita Instagram

Sekiranya jenama perniagaan mempunyai tetapan tersendiri untuk jenis kandungan apa yang dapat dipaparkan di galeri Instagramnya, sudah tentu mereka akan berfikir dua kali untuk memberi kuasa orang lain untuk mengisi galeri tersebut. Kerana mungkin, konten yang diunggah bukan konten yang sesuai atau akan menimbulkan kesan negatif di kemudian hari.

Oleh itu, pilihan yang boleh diambil adalah memberi kebenaran untuk menyiarkan kandungan di Instagram Stories. Cara ini dirasakan lebih selamat tanpa perlu mengganggu tema yang dibina di akaun Instagram perniagaan.

Baca juga:  Dikemas kini, Ciri Cerita Instagram Nampak Lebih Banyak Seperti Snapchat

3. Video Langsung

Hampir sama dengan 2 ciri sebelumnya, yang membezakan dari jenis ketiga adalah kandungan yang dimuat naik dengan mengambil kira dalam bentuk video langsung. Seperti diketahui, membuat video langsung Instagram menjadi popular bahkan dapat memberikan kesan tertentu untuk usaha pemasaran.

Dari tiga pilihan di atas, kita dapat menentukan jenis Pengambilalihan Instagram yang akan kita lakukan. Berminat untuk menjalankannya?

Artikel Berkaitan