6 Perkara Penting Dalam Pemasaran Media Sosial, Mudah Tetapi Tidak Semua Boleh

Imej dari Bluefountainmedia.com

Menjalankan usaha pemasaran melalui media sosial adalah langkah paling berkesan untuk pemilik perniagaan hari ini. Bagaimana tidak, media sosial yang menawarkan jangkauan pasar yang luas dan bantuan kemudahan canggih untuk menganalisis pasaran, memberikan banyak kelebihan berbanding dengan memasarkan di luar talian.

Tetapi kadang-kadang, tidak sedikit pemilik perniagaan yang merasa kecewa kerana sebenarnya gagal dalam memasarkan perniagaan melalui #media sosial. Atas sebab ini, kita perlu memahami bahawa terdapat beberapa perkara penting dalam menjalankan pemasaran media sosial.

1. Dengarkan Pengguna

Menjalankan perniagaan menggunakan media sosial atau pemasaran kandungan sebenarnya memerlukan kemahiran mendengar yang lebih baik daripada menyampaikan. Ini juga dapat dijadikan panduan dalam memulai usaha pemasaran dalam talian.

Perkara pertama yang perlu dilakukan ialah membaca komen atau kandungan dalam bentuk apa pun yang dikongsi oleh pengguna di media sosial. Dari sana, kita dapat mula melihat apa yang benar-benar diperlukan dan dianggap penting oleh pengguna. Langkah seterusnya adalah kemampuan baru untuk menyampaikan kandungan yang dianggap sesuai.

Artikel lain:  7 Kesalahan Pebinis Dalam Talian Dalam Menjalankan Pemasaran Media Sosial

2. Fokus pada Pasaran Sasaran

Daripada mencoba menguasai pasar sasaran yang luas atau memiliki banyak akun media sosial sekaligus, akan lebih baik jika kita fokus untuk mengejar pasar sasaran tertentu. Mempunyai berapa banyak akaun media sosial sama sekali tidak menyakitkan. Tetapi pengoptimuman yang dijalankan tetap fokus dan mengutamakan fokus.

Strategi pemasaran media sosial akan lebih berkesan jika digabungkan dengan tujuan yang telah ditentukan. Dengan gabungan peserta pasaran sasaran yang memfokuskan tujuan, maka usaha pemasaran media sosial dapat dijalankan dengan lebih baik.

3. Menawarkan Kualiti

Sama seperti titik sebelumnya, kualiti lebih diperlukan daripada kuantiti ketika berbicara mengenai pemasaran melalui media sosial. Lebih baik jika kita mempunyai 1000 pengikut yang benar-benar ingin membaca, membalas dan berkomunikasi secara aktif melalui media sosial, daripada mempunyai 100 ribu pengikut tetapi hilang setelah pertama kali berhubung dengan akaun kita.

Contoh yang paling umum adalah bahawa banyak pemilik perniagaan lebih tertumpu pada cara meningkatkan jumlah pengikut daripada meningkatkan kualiti akaun media sosial. Akibat lama dari usaha yang salah ini adalah, dengan membeli pengikut yang sebenarnya akan merosakkan perniagaan kita secara perlahan.

4. Sabar

Perkara seterusnya tentu sangat difahami oleh pengusaha, bahawa menjalankan usaha perniagaan melalui saluran mana pun tentu memerlukan proses. Begitu juga, pemasaran media sosial tidak dapat dilakukan dalam waktu yang singkat.

Ia memerlukan proses yang kadang-kadang cukup lama sehingga akhirnya dapat membina komuniti pengguna yang kukuh melalui media sosial. Tetapi apabila komuniti terbentuk, maka kesinambungan lini perniagaan dalam talian kami dapat dijamin pada tahun-tahun akan datang.

5. Proses

Masih berkaitan dengan poin nombor 3, apabila kita berjaya memberikan kandungan berkualiti yang benar-benar bermanfaat bagi pengguna dalam talian, maka perlahan-lahan kita dapat menghasilkan kesetiaan di mana pengguna tersebut tidak keberatan untuk berkongsi kandungan yang kita miliki.

Kekuatan perkongsian dan perbincangan terbuka juga merupakan salah satu kekuatan media sosial, untuk membina rangkaian yang lebih luas. Sekiranya kita juga bergerak melalui usaha pemasaran konten, maka ketika konten kita dibagikan dengan mudah oleh pengguna, kita dapat memperoleh keuntungan terutama berkaitan dengan hasil mesin pencari atau SEO.

Baca juga:  Mahu Berjaya Menjalankan Pemasaran Media Sosial? Jawab 5 soalan berikut

6. Pengaruh Bersama

Dalam usaha pemasaran media sosial, kami mengenali pengaruh. Influencer adalah pemegang akaun media sosial yang mempunyai pengaruh besar terhadap banyak pengikutnya. Influencer boleh berada di pelbagai bidang atau lebih fokus pada bidang tertentu.

Menjalankan usaha pemasaran media sosial, akan lebih bermanfaat jika kita bergabung dengan kerjasama influencer. Carilah pengaruh yang tepat yang benar-benar mengikuti perniagaan, produk atau perkhidmatan kami.

Dengan menjalin hubungan yang baik, maka kita dapat lebih cepat dikenali oleh pasar sasaran sesuai dengan tujuan perniagaan kita. Kelebihan lain dari berkolaborasi dengan influencer adalah kita tidak perlu menghabiskan sumber daya yang terlalu besar untuk mendapatkan data yang tepat berkaitan dengan pasar sasaran.

Artikel Berkaitan