FIH-PM1 ~ Telefon Pintar Pertama Dibuat oleh Pencipta Android

FIH-PM1Imej dari Riaumandiri.co

Sistem operasi Android adalah salah satu OS dengan peningkatan paling tajam sejak pertama kali diperkenalkan. Dalam artikel sebelumnya kami membincangkan sejarah dan perkembangan sistem operasi. Sedikit mengingatkan, sistem operasi ini dicipta oleh pencipta teknologi terkenal bernama Andy Rubin.

Ketika mula mengembangkan Android, Andy menyangka bahawa bagaimana membuat sistem operasi yang tidak hanya eksklusif tetapi juga mampu menjalankan berbagai fungsi, terutama dalam hal mengembangkan aplikasi pihak ketiga. Dari situ mencipta OS "robot hijau".

Dan baru-baru ini, Andy Rubin bersedia untuk mengejutkan dunia untuk kali kedua tetapi dengan penemuan teknologi yang sedikit berbeza. Bukan dalam bentuk perisian, kali ini Andy Rubin dilaporkan akan segera melancarkan siri #smartphone yang pastinya berjalan pada sistem operasi Android. Apakah jenis telefon pintar yang dihasilkan oleh bapa android? Berikutan kajian semula.

Mengenai Telefon Pintar FIH-PM1

Dari khabar angin yang tersebar di media dalam talian, mengatakan bahawa siri telefon pintar yang akan segera dikeluarkan oleh Andy Rubin ini mempunyai nama FIH-PM1. Kebocoran itu pertama kali disuarakan oleh salah satu media teknologi antarabangsa GFXBench. Sejak itu, FIH-PM1 tersebar dan semakin membuat netizen penasaran.

Mengimbas kembali, sebenarnya setelah mengembangkan sistem operasi #Android, Andy telah mula mengambil langkah untuk menubuhkan unit perniagaannya sendiri yang masih berkaitan dengan industri teknologi telekomunikasi.

Artikel lain:  Ini adalah 5 telefon pintar termahal di dunia, berminat membeli?

Tepat pada tahun 2016, berita mengenai rancangan Andy untuk membuat telefon pintar sendiri mula berbau. Tetapi selepas itu belum ada kesedaran yang dilakukan oleh Andy Rubin. Banyak pihak menyatakan bahawa, sebenarnya proses pembuatan telefon pintar FIH-PM1 telah mula dibuat sejak 2016. Namun, proses itu dirahsiakan agar tidak bocor ke ruang publik.

Baru pada tahun 2017 produk rasmi FIH-PM1 mula muncul. Terutama beberapa waktu lalu, Andy adalah tempat untuk memuat naik foto di laman media sosial peribadinya dari peranti telefon pintar. Foto itu didakwa sebagai prototaip FIH-PM1.

Ciri dan Spesifikasi FIH-PM1

Bukan hanya penampilan, ciri dan spesifikasi FIH-PM1 yang telah banyak dibincangkan. Dilaporkan, telefon ini akan menyesuaikan layar yang cukup lebar 5.5 inci dengan resolusi 1312 x 2560. Berkaitan dengan landasan telefon pintar FIH-PM1, ia akan dilengkapi dengan chipset Snapdragon 835 dengan CPU octa-core 2.2GHz, dan GPU Adreno 540.

Melihat spesifikasi di atas, dianggarkan bahawa telefon pintar ini adalah telefon pintar yang berada di kelas tahap pertengahan hingga tinggi. Untuk beberapa produk keluaran jenama popular seperti Samsung, Xiaomi, dan juga beberapa jenama lain yang juga menggunakan sistem operasi Android, spesifikasi ini memang cukup mampu untuk menjalankan pelbagai keperluan berat.

Untuk RAM, FIH-PM1 akan dilengkapi dengan kuasa 4GB ditambah kapasiti penyimpanan 16GB untuk memori dalaman.

Tidak kurang pentingnya, salah satu ciri yang menjadi keutamaan pengguna masa kini adalah kamera. FIH-PM1 sendiri diprediksi membawa kekuatan resolusi kamera utama # 12MP dan 8MP untuk kamera depan. Tidak dijelaskan, spesifikasi lebih lanjut mengenai teknologi kamera. Namun, dilaporkan bahawa sangat disesalkan bahawa kamera FIH-PM1 tidak akan menyesuaikan kemampuan fokus automatik.

Tidak berhenti di situ, telefon pintar yang dapat dijalankan dengan siri Nougat Android 7.0, diramalkan mempunyai kemampuan modular atau penambahan bahagian lain yang dapat disesuaikan dengan kehendak dan keperluan. Dengan sokongan sambungan NFC, FIH-PM1 juga diharapkan dapat menampung pelbagai minat berkongsi yang semakin banyak digunakan oleh masyarakat moden.

Baca juga:  Konsep Telefon Pintar Modular, Inilah 4 Bentuk Yang Kita Boleh Rujuk

Serangkaian ciri dan spesifikasi di atas belum disahkan sepenuhnya oleh Andy Rubin. Walau bagaimanapun, sekurang-kurangnya ada beberapa perkara yang dapat diperhatikan sebelum siri telefon pintar itu benar-benar dilancarkan.

Menariknya, untuk menjalankan perniagaan pembuatan telefon pintar, Andy Rubin mengasaskan sebuah syarikat bernama Essenstial Products Inc. yang hanya disokong oleh sekitar 40 orang pekerja. Pasukan ini dilaporkan adalah putus sekolah dari banyak syarikat teknologi besar dari Apple, Google, ke Samsung.

Artikel Berkaitan