Karir.com ~ Ulasan Mengenai Portal Kerjaya Pertama di Dunia

Karir.comImej dari Karir.com

Memasuki tahun 2014, anda boleh mengatakan permulaan populariti istilah permulaan atau permulaan berasaskan teknologi. Pada tahun itu, permulaan teknologi mula muncul dari pelbagai bidang di Dunia. Satu bidang yang semakin diusahakan ialah laman web kekosongan jawatan dalam talian.

Namun, jika diambil kembali, perkhidmatan seperti ini sebenarnya sudah mula wujud dan dikembangkan bahkan sebelum era 2000-an. Salah satu pelopornya adalah Karir.com. Dan sekarang, Karir.com telah berkembang menjadi perkhidmatan permulaan berasaskan dalam talian yang terkemuka yang memberikan maklumat pekerjaan untuk komuniti Dunia.

Seperti apa kelebihan laman Karir.com? Inilah ulasan penuh.

Mengenai Karir.com sepintas lalu

Pada tahun 1999, ini adalah kali pertama Perkhidmatan Maklumat Kerjaya ditubuhkan. Pada masa itu, penyesuaian yang digunakan tentunya tidak menggunakan perkhidmatan berasaskan dalam talian tetapi berdasarkan offline. Tetapi dari masa ke masa, pengembangan perkhidmatan mula dilaksanakan secara dalam talian dengan nama laman web Karir.com.

Dan pada akhir tahun 2014, merupakan salah satu tonggak pengembangan laman web Karir.com, yang diperoleh oleh Kumpulan Emtek. Syarikat ini adalah unit perniagaan yang mengendalikan tiga bahagian utama iaitu penyelesaian dan penyambungan media, telekomunikasi dan IT.

Artikel lain:  20 Laman Web Kerja Terkini dan Paling Dipercayai di Dunia

Emtek Group sendiri sudah mempunyai beberapa perkhidmatan berasaskan dalam talian yang terkenal secara meluas oleh masyarakat Dunia. Perkhidmatan ini merangkumi laman berita Liputan6.com, laman e-commerce lakupon.com, laman Vidio.com dan Karir.com, yang mengkhususkan diri dalam senarai pekerjaan atau laman web pekerjaan.

Ciri Perkhidmatan Karir.com

Bercakap mengenai ciri perkhidmatan yang ditawarkan oleh Karir.com, anda boleh mengatakan bahawa ia sangat pelbagai walaupun menawarkan perkhidmatan yang paling lengkap berbanding pesaingnya. Sekiranya kebanyakan laman web penyenaraian pekerjaan hanya memberikan maklumat mengenai kekosongan pekerjaan, laman web ini benar-benar memenuhi keperluan untuk pengambilan pekerja yang komprehensif.

Bagi pencari kerja, laman web ini memberikan maklumat yang sangat luas dari pelbagai bidang tenaga kerja seperti perbankan, peruncitan, perundingan, automotif, kesihatan, teknologi maklumat, pemasaran dan banyak lagi.

Dengan paparan yang mudah difahami yang dikendalikan, pengguna hanya perlu memasukkan beberapa maklumat yang berkaitan dengan jenis jawatan kosong seperti apa yang dicari. Selepas itu, kita hanya perlu menyesuaikan diri dengan kelayakan yang kita ada atau beberapa penapis lain seperti lokasi, gaji dan maklumat lain.

Selain itu masih terdapat ciri lain untuk pencari kerja yang sebenarnya ciri tersebut tidak terdapat di laman web lain. Ciri pertama, kita boleh mendapatkan maklumat pekerjaan terkini melalui e-mel sesuai dengan resume yang telah kita buat sebelumnya. Oleh itu, tanpa perlu memeriksa sepanjang masa, Karir.com secara automatik akan menghantar pembukaan pekerjaan yang sesuai dengan kelayakan kami melalui e-mel.

Ciri kedua ialah terdapat ujian pengembangan diri yang dapat diakses secara percuma. Ujian ini merangkumi ujian bahasa Inggeris, ujian minat dan ujian gaya komunikasi. Semuanya dikembangkan oleh pakar dalam bidang psikologi yang pastinya dapat membantu pencari kerja untuk meningkatkan kualitinya.

Selain itu, ciri seterusnya adalah adanya program khas dan latihan pengurusan dari syarikat nasional atau multinasional. Tidak kurang menarik, bagi mereka yang suka cerita motivasi, Karir.com juga secara rutin menyajikan beberapa kisah dan pelajaran inspirasi untuk pencari kerja.

Dari banyak faedah yang dapat diperoleh melalui laman web Karir.com, membuktikan bahawa platform ini diuruskan secara profesional bahkan mendapat pengiktirafan sebagai salah satu portal kerja kosong terbesar dan dipercayai di Dunia.

Proses pendaftaran yang mudah, serta kemungkinan untuk mendapatkan tawaran pekerjaan secara langsung dari syarikat atau institusi tertentu, juga merupakan kelebihan lain mengapa kita harus memanfaatkan perkhidmatan yang satu ini. Kita hanya perlu mendaftar untuk membuat akaun peribadi yang kemudian dapat diisi dengan pelbagai data peribadi dan resume atau CV.

Bagi mereka yang lebih terbiasa mengakses perkhidmatan melalui aplikasi, Karir.com juga menyediakan versi versi mudah alih dengan memuat turun aplikasi untuk sistem operasi Android dan iOS. Perkhidmatan ini sangat disyorkan terutamanya untuk rakan sekerja yang mencari jawatan kosong di Dunia.

Artikel Berkaitan