Pemeriksaan Fakta Google ~ Makna Baru Menghapuskan Berita Tidak Benar

Pemeriksaan Fakta GooglePemeriksaan Fakta Google melalui Searchengineland.com

Kami telah beberapa kali membincangkan mengenai bahaya penyebaran berita tidak benar atau tipuan yang semakin berleluasa sejak kebelakangan ini. Walaupun dalam hal ini kita membincangkan pengedaran dalam talian, hakikatnya adalah kesan berita palsu yang boleh menyebar ke alam luar talian dan menimbulkan pelbagai masalah baru dalam masyarakat.

Oleh itu, tidak sedikit pihak yang menyatakan perang menentang penyebaran berita palsu. Sebilangan dari mereka adalah syarikat teknologi yang mempunyai perkhidmatan berasaskan dalam talian, seperti perkhidmatan mesin carian Google. Setelah ditekan oleh pelbagai pihak kerana dituduh sebagai kaedah nombor satu menyebarkan maklumat palsu di dunia, #Google tentunya tidak berdiam diri dan mengambil beberapa langkah depan.

Sebagai contoh, baru-baru ini Google secara rasmi membuka ciri Pemeriksaan Fakta untuk semua pengguna mesin carian Google di seluruh dunia. Dengan ciri ini, secara amnya pengguna enjin carian dapat dengan cepat melihat berita mana yang telah disahkan dengan betul dan berita mana yang dinyatakan sebagai tipuan. Inilah ulasan penuh.

Mengenai Pemeriksaan Fakta Google

Pada awal April 2017, syarikat teknologi Google mengumumkan ciri baru, Google Fact Check. Mengenai fungsi fitur ini, umumnya digunakan untuk menandai berita yang disebarkan melalui mesin pencari, sama ada berita itu adalah fakta atau berita palsu.

Kelebihan ciri ini adalah bahawa pelabelan fakta atau tipuan telah melalui pemeriksaan mendalam sebelum dapat dilihat oleh pengguna. Mengenai pemeriksaan ini sendiri, adalah pemeriksaan pihak ketiga yang tidak dikendalikan secara langsung oleh Google.

Artikel lain:  Kenalan Yang Dipercayai ~ Bantu Orang Yang Berhampiran Mencari Kehadiran Kami dengan Aplikasi Google Ini

Pihak ketiga yang menjadi perantara untuk mengesahkan kebenaran maklumat, adalah syarikat yang juga mempunyai kredibiliti yang baik. Secara amnya, mereka terlibat dalam perkhidmatan media dalam talian atau keselamatan digital.

Bermula Dari Aduan Akan Menipu

Mengenai pengembangan awal fitur Google Fact Check, fitur ini pertama kali diperkenalkan pada bulan Oktober 2016. Pada masa itu, ciri ini hanya dapat diakses oleh pengguna di UK dan Amerika Syarikat.

Mengenai alasan pengembangan fitur tersebut, disampaikan bahwa banyak pihak, baik pemerintah maupun swasta, meminta agar syarikat digital seperti Google dapat meningkatkan lagi kualiti perkhidmatan, terutama yang berkaitan dengan penyebaran berita palsu.

Salah satunya adalah tuntutan pemerintah Inggeris, yang merasakan bahawa Google telah menjadi pusat maklumat pelbagai tipuan yang akhirnya memberi kesan negatif kepada masyarakat Inggeris. Di samping itu, Google juga masih menyebarkan pelbagai kandungan haram dan ekstremis yang dapat menggoyahkan negara.

Salah satunya, berkaitan dengan peristiwa pemilihan presiden Amerika Syarikat yang diselesaikan beberapa waktu lalu, perbandingan jumlah berita palsu dengan berita mengenai fakta yang tersebar di masyarakat sangat membimbangkan.

Lebih-lebih lagi, apabila masyarakat tidak dilengkapi dengan kemudahan untuk mengenali berita mana yang benar dan berita itu palsu, mereka cenderung menerima semua maklumat sebagai maklumat yang benar. Ini adalah permulaan masalah yang lebih besar berlaku.

Mengutamakan Kemudahan Pengguna

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, fitur Google Fact Check telah mula dinikmati oleh semua pengguna Google di seluruh dunia mulai bulan April 2017. Namun, pengembangannya masih berjalan seiring dengan peningkatan fitur.

Disampaikan oleh Google Research Sciencties Cong Yu dan Pengurus Produk Jigsaw Justin Kosslyn, keberadaan Google Fact Check diharapkan dapat memudahkan pengguna mesin pencari untuk menganalisis dan mengetahui kebenaran sesuatu berita. Ini disedari oleh bentuk ciri yang ringkas, iaitu dengan memasukkan label fakta atau tipuan.

"Kami membuat Pemeriksaan Fakta lebih terbuka dalam hasil carian, yang kami percaya akan memudahkan orang untuk menyemak dan mengakses Pemeriksaan Fakta," tulis di blog Google.

Sebaliknya, terdapat juga penjelasan dari syarikat pihak ketiga yang menjadi fasilitator untuk ciri Google Fact Check. Syarikat itu adalah Jigsaw yang menyatakan bahawa ciri ini adalah langkah konkrit untuk membatasi lagi penyebaran berita palsu.

Baca juga:  Kedekatan Google-Uber Retak Kerana Isu Kereta Memandu Sendiri

Namun, setelah hampir 1 tahun diaktifkan, fitur Google Fact Check masih memerlukan penambahbaikan, terutama dari segi liputan laman web yang dapat dianalisis. Dia menyatakan bahawa, hingga kini sumber laman web yang dapat disahkan hanyalah laman web yang sudah memiliki algoritma tertentu.

"Hanya penerbit yang algoritma ditentukan sebagai sumber maklumat yang akan dimasukkan dalam program Google ini," Google menjelaskan.

Artikel Berkaitan