Lama Tidak Ada Suara, Ternyata Pokemon Go Masih Mempunyai Peminat

Imej dari Pokemon.com

Telah menuai sensasi pada tahun 2016, permainan mudah alih Pokemon Go adalah salah satu permainan digital yang dapat memperoleh pencapaian hebat bukan hanya dalam jumlah pemain tetapi juga pendapatan. Ini kerana Pokemon Go mampu menjadi salah satu pelopor permainan mudah alih yang bukan sahaja menyediakan hiburan tetapi juga membina interaksi sejarah sebenar antara pengguna.

Tetapi setelah beberapa bulan yang lalu, Pokemon Go perlahan-lahan mula ditinggalkan oleh para pemain. Ini dilaporkan kerana #game mula kehilangan daya tarikannya kerana kurangnya pembaruan yang diberikan oleh pembangun. Selain itu, sistem permainan yang sama juga menjadi alasan mengapa tidak ramai pemain Pokemon Go yang setia untuk terus bermain.

Masih Mempunyai Peminat

Tetapi adakah andaian itu betul? Diungkapkan oleh pasukan pengembangan Niatic sebagai syarikat di sebalik penciptaan permainan #Pokemon Go, yang menyatakan bahawa sebenarnya hingga sekarang hampir pertengahan 2017 Pokemon Go masih diminati oleh banyak pemain. Tidak kurang daripada 65 juta pengguna berdaftar masih aktif sebagai pelatih (dipanggil pemain Pokemon Go) di seluruh dunia.

Apa yang dapat dilihat dari angka-angka ini adalah, kemungkinan pertama 65 juta pengguna adalah perkara semula jadi. Ini kerana, tidak sedikit pemain pulau yang sangat menyukai Pokemon sejak awal siri permainan ini dirilis. Oleh itu, walaupun permainan ini mula menjadi penyembah yang sunyi, mereka tetap bersedia untuk bermain. Bukan hanya itu, beberapa pemain juga merasakan bahawa Pokemon Go dapat menjadi minatnya sendiri sementara menunggu kemas kini dari pasukan pembangunan.

Artikel lain:  Suka bermain Pokemon Go? Ini adalah Kemas Kini Generasi Ke-2 yang Perlu Anda Ketahui

Sebaliknya, kita juga tidak dapat menutup kenyataan bahawa banyak pemain Pokemon Go adalah pemain bermusim. Yang dimaksudkan di sini adalah mereka hanya bermain permainan Pokemon Go untuk mengikuti tren yang sedang dilanda. Apabila banyak pemain tidak memainkannya, mereka juga bergabung secara pasif dan bahkan meninggalkan permainan.

Namun, syarikat Niantic masih merasakan bahawa ini perlu diperjuangkan. Oleh itu, Niatic baru-baru ini mengucapkan terima kasih yang mendalam kepada para pemain yang masih aktif bermain dan menyokong pihak seperti penaja dan syarikat rakan kongsi.

Janji Muncul dengan Ciri Baru

Pada kesempatan yang sama Niatic juga secara resmi mengumumkan bahwa dalam masa yang akan datang, permainan Pokemon Go akan segera mendapat fitur baru. Ciri yang dibincangkan di sini adalah ciri perdagangan berbilang pemain dan Pokemon.

Secara umum, 2 ciri ini sememangnya merupakan ciri yang sangat ditunggu-tunggu oleh pemain Pokemon Go sejak awal permainan ini dilancarkan kepada umum sekitar bulan Julai 2016. Dengan ciri berbilang pemain, pemain bukan sahaja boleh bermain sendirian tetapi juga boleh bermain dengan pemain lain sebagai lawan.

Di samping itu, terdapat juga ciri-ciri yang sangat dinantikan iaitu perdagangan Pokemon. Fungsi ini akan membuka peluang kepada pemain untuk menukar Pokemon yang mereka ada. Rasa sebegini memang sangat unik. Beberapa permainan yang menerapkan konsep serupa, sebenarnya telah menyesuaikan fitur tersebut, inilah sebab mengapa ciri perdagangan tersebut diharapkan akan segera keluar.

Pada satu kesempatan, Ketua Pegawai Eksekutif Niantic John Hanke menyatakan bahawa ciri perdagangan Pokemon dirancang untuk dilancarkan tahun ini. Tetapi sebagai maklumat tambahan, ciri pertukaran Pokemon hanya dapat dilakukan ketika pemain bertemu secara langsung. Jadi, ciri pertukaran Pokemon tidak akan dapat berjalan dalam talian dari jauh.

Sekali lagi, alasan untuk menerapkan konsep ini adalah kerana ia mengikuti tujuan permainan Pokemon Go itu sendiri yang bukan hanya untuk menghiburkan tetapi juga mendorong pemain untuk berinteraksi secara langsung.

Baca juga:  Melancarkan Kemas Kini Terkini, Kini Pemain Pokemon Go Dapat Memilih Pokemon "Rakan" mereka

Data dari media yang dikeluarkan oleh Wall Street Journal menyatakan bahawa permainan Pokemon Go masih merupakan salah satu permainan yang paling menguntungkan dalam satu barisan permainan saku. Ini tidak dapat dipisahkan dari jumlah pendapatan yang diperoleh pemaju dari aplikasi yang terdapat di App Store dan Google Play.

Dianggarkan bahawa Niatic sebagai pemaju masih dapat mengantongi keuntungan tidak kurang dari 30 juta dolar atau sekitar Rp400 miliar setiap bulan. Angka ini tentunya bukan sebilangan kecil, terutama untuk permainan yang masih berusaha untuk menghidupkan kembali zaman kegemilangannya.

Artikel Berkaitan