Pembangun Permainan Ini Mempunyai Cara Unik Untuk "Memaksa" Orang-Orang untuk Bermain Permainan

Imej dari Kernelsphere.com

Dalam salah satu artikel sebelumnya, kami membincangkan mengenai salah satu ancaman digital, ransomware. Secara umum, ransomware adalah bentuk perisian hasad atau program jahat yang mampu menyerang peranti digital dan memberikan kerosakan dalam bentuk tertentu. Kerosakan yang dimaksudkan di sini adalah, data perangkat yang telah dijangkiti ransomware akan terkunci secara automatik dan hanya dapat dibuka oleh penyerang.

Di dalamnya terdapat bahaya ransomware. Ramai penggodam kemudian menggunakan data penguncian untuk melakukan pemerasan. Bagi pemilik data yang mahu data mereka diakses lagi, mereka mesti membayar sejumlah wang atau wang tebusan.

Tetapi yang menariknya ialah baru-baru ini diketahui bahawa ada satu pengembang #game dari Jepun, menggunakan ransomware ciptaannya untuk mempercepat proses pemasaran permainan yang mereka buat. Bagaimana untuk?

Memaksa Orang untuk Bermain Permainan

Seperti disebutkan di atas, pemaju Jepun Touhou Project, yang membuat permainan berjudul Undefined Fantastic Object, baru-baru ini dikenal sebagai dalang di sebalik penyebaran ransomware di beberapa lokasi. Touhou Project sendiri adalah salah satu pengembangan permainan yang cukup menarik bukan hanya di negara asalnya tetapi juga di beberapa negara lain.

Tetapi yang lebih menarik adalah cara mereka memperkenalkan penciptaan permainan melalui penyusupan ransomware. Mode yang mereka lakukan adalah pertama dengan membuat ransomware yang dapat menjangkiti komputer sasaran sasaran.

Artikel lain:  Inilah Alternatif Kuat untuk Memusnahkan Crysis Ransomware, Anda mesti Tahu

Dari sana, mangsa yang komputernya telah dijangkiti ransomware secara automatik diminta untuk memainkan permainan Objek Tidak Dinafikan Fantastic jika mereka ingin data mereka diakses lagi.

Yang cukup mengecewakan ialah mangsa yang diminta untuk bermain permainan mesti berjaya mencapai tahap tertentu walaupun dengan mod permainan yang paling sukar. Walaupun permainan ini sebenarnya bukan permainan yang sangat rumit, namun permainan UFO "shoot-out" memerlukan masa untuk dapat ditaklukkan.

Fad pembangun

Game Undefined Fantastic Object adalah salah satu daripada 12 siri permainan yang dikeluarkan oleh Touhou Project. Diperkenalkan pada tahun 2009, permainan ini memang bukan permainan yang sangat popular. Dari situ pembangun permainan memilih cara yang eksentrik untuk membuat orang lain ingin bermain permainan.

Mereka mencipta ransomware dengan tujuan mode agar lebih ramai orang ingin bermain permainan UFO.

Tetapi setelah masalah ransomware muncul, pengembang permainan kemudian memberikan penjelasan. Selain meminta maaf kepada mangsa, Projek Touhou juga memberikan jalan keluar bagi mangsa yang tidak dapat bermain permainan.

Penyelesaian ini adalah dengan membuat program baru yang dapat memperbodohkan ransomware sehingga kemudian orang tersebut nampaknya telah menyelesaikan misi yang diperlukan sebagai mahar untuk menebus data komputer.

Dari situ pengguna yang menjadi mangsa dapat langsung mengakses data yang mereka miliki. Di samping itu, masa depan program jahat ini juga dapat dilindungi agar tidak menyerang kali kedua.

Sekiranya anda melihat ke belakang, apa yang dilakukan oleh pembangun permainan Touhou Project tidaklah terlalu berbahaya. Ini adalah salah satu caranya sendiri agar perniagaan dapat dijalankan dengan optimum. Tetapi kadang-kadang, tidak jarang pulang dengan masalah yang lebih serius kerana langkah "berbeza" seperti Projek Touhou.

Boleh menjadi pengajaran bagi pemaju atau mereka yang bekerja di bidang lain, usaha perniagaan yang kita laksanakan memerlukan kreativiti. Walau bagaimanapun, selalu ada batasan untuk kreativiti ini. Ada kalanya kita harus menyedari cara apa yang tidak hanya berkesan tetapi juga sesuai.

Baca juga:  Melihat Trend Kejahatan Siber pada 2016 yang Harus Diingatkan, Seperti Apa?

Sedikit mengenai ransomware, program jahat ini telah menjadi ancaman serius sejak pertama kali ditemui pada tahun 2005. Dianggarkan bahawa jenayah siber yang bersenjata dengan ransomware telah dapat meraih keuntungan dari mangsa yang mencecah jutaan dolar setiap hari.

Oleh itu, bagi kita sebagai orang biasa, terutama mereka yang sering menggunakan peranti digital, mereka mesti meningkatkan kewaspadaan dan maklumat yang berkaitan dengan keselamatan digital. Ini bukan hanya untuk melindungi data yang kita miliki tetapi juga untuk membatasinya sehingga kita menjadi mangsa kejahatan yang lebih besar lagi.

Artikel Berkaitan