Kes Tersekat Facebook, Akan Dihadiahkan Denda 1.6 Trilion

Imej dari Pandasecurity.com

Sebagai salah satu syarikat teknologi terbesar di dunia, Facebook pastinya mempunyai aliran tunai yang luar biasa tinggi. Tetapi di sisi lain yang kadang-kadang tidak diketahui oleh banyak orang menjalankan syarikat sebesar #Facebook juga mempunyai banyak risiko.

Ini terbukti dari kes terbaru yang dihadapi oleh syarikat sosial #media Facebook. Kali ini pihak yang memunculkan Facebook adalah komisi pengawasan persaingan pasar di wilayah Eropa, Komisi Eropa. Suruhanjaya Eropah menyatakan bahawa Facebook telah melanggar peraturan yang berkaitan dengan penyatuan akaun pengguna antara perkhidmatan Facebook dan aplikasi pesanan Whatsapp.

Tanpa ragu, denda yang akan dikenakan oleh Suruhanjaya Eropah kepada Facebook mencapai 122 juta USD atau setara dengan Rp 1,6 triliun.

Isu Integrasi Akaun

Bagi rakan sekerja yang tidak tahu, aplikasi pemesejan Whatsapp kini menjadi sebahagian daripada syarikat Facebook. Ini berlaku selepas perjanjian pemerolehan pada tahun 2014 yang lalu. Pada masa itu, Facebook telah membeli Whatsapp secara rasmi dengan nilai luar biasa 22 bilion USD. Angka yang luar biasa besar untuk ukuran pemerolehan syarikat teknologi.

Namun, keputusan itu pasti diambil tanpa pertimbangan. Kerana, Whatsapp sendiri telah menjadi salah satu identiti baru untuk masalah komunikasi mudah alih. Sebenarnya, Whatsapp mengawal sebahagian besar bahagian pasaran untuk aplikasi pesanan di seluruh dunia. Ini tentunya potensi besar yang dapat dimanfaatkan dengan lebih banyak untuk membawa keuntungan kepada syarikat Facebook.

Artikel lain:  Berita Hoax Masih Tidak Dapat Dihancurkan, Algoritma Facebook Dituduh Membantu Kemenangan Donald Trump

Namun, baru-baru ini Suruhanjaya Eropah, sebagai pihak yang bertanggungjawab untuk memastikan persaingan yang adil antara syarikat-syarikat di Kesatuan Eropah, menyatakan bahawa Facebook telah melanggar peraturan atau undang-undang kerana memberikan maklumat yang salah berkaitan dengan pemerolehan Whatsapp.

Secara terperinci, dijelaskan bahawa masalah yang terjadi adalah ketika Facebook, sebagai syarikat yang telah memperoleh Whatsapp, menyatukan akaun pengguna dari kedua perkhidmatan tersebut. Sebenarnya, perkara seperti ini tidak dinyatakan dengan jelas semasa proses pemerolehan.

Tepat pada tahun 2016, Facebook memperbaharui peruntukan dasar privasi, di mana syarikat dapat mengintegrasikan akaun sehingga akaun Whatsapp secara automatik juga disambungkan ke perkhidmatan Facebook.

Lalu apa masalah yang mungkin berlaku dalam kes ini?

Dilaporkan bahawa, Suruhanjaya Eropah sering membatasi kawalan pasaran yang dilakukan oleh syarikat-syarikat tertentu. Penguasaannya adalah dari segi penguasaan pasaran dan jumlah pengguna.

Anda boleh bayangkan jika, semua akaun pengguna Whatsapp disatukan ke dalam perkhidmatan Facebook, tentunya akan berlaku ledakan pengguna Facebook dalam jumlah yang luar biasa besar. Inilah yang ditakuti oleh Suruhanjaya Eropah sebagai kawalan pasaran.

Semasa proses pemerolehan berlaku, Facebook tidak memasukkan rancangan untuk mengintegrasikan akaun dengan perkhidmatan Whatsapp. Pada masa itu, Suruhanjaya Eropah mencurigai bahawa Facebook sengaja tidak melaporkannya dengan alasan takut menimbulkan isu yang boleh dipertikaikan oleh suruhanjaya penyeliaan itu.

Langkah Percubaan Untuk Syarikat Lain

Pesuruhjaya Suruhanjaya Eropah yang mengendalikan dasar persaingan, Margrethe Vestager mengatakan ini jelas ditunjukkan agar syarikat lain memahami bahawa ada peraturan, terutama dari segi kawalan pasaran.

"Denda berkadar di Facebook bertujuan untuk menghalang syarikat. Suruhanjaya mesti dapat membuat keputusan mengenai kesan penggabungan kedua-dua syarikat pada persaingan pasaran berdasarkan fakta yang tepat, "kata Vestager.

Sekiranya anda melihat ke belakang, Facebook sememangnya salah satu syarikat teknologi yang sering berurusan di bidang undang-undang. Bermula dari persaingan perniagaan tidak ada pelanggaran hak cipta, ada beberapa masalah umum yang dipermasalahkan.

Baca juga:  Nama Serupa, Facebook dan Instagram Aplikasi Littergram Littergram

Tetapi nombor yang akan dikenakan oleh Suruhanjaya Eropah ke Facebook kali ini, tentu bukan sebilangan kecil. Dilaporkan ini adalah salah satu objek terbesar yang pernah diterima oleh syarikat Facebook.

Tetapi walaupun jumlahnya cukup besar, Suruhanjaya Eropah merasakan bahawa angka itu tidak akan menggegarkan wang tunai syarikat. Sebaliknya, Suruhanjaya Eropah berharap akan ada kesedaran untuk menjalankan persaingan yang sihat, terutama bagi syarikat teknologi berskala global.

Artikel Berkaitan