Ini adalah "Pembunuh" Virus WannaCry, yang menyumbangkan semua hadiahnya

Imej dari Boombastis.com

Dalam satu minggu terakhir, salah satu topik yang sedang dibincangkan adalah penyebaran virus WannaCry ransomware yang menyerang beratus-ratus pihak di pelbagai negara. WannaCry memang sensasi kerana penyebarannya yang sangat besar dan kemungkinan untuk mencederakan mangsa melalui kehilangan data peribadi.

Tetapi ketika berhadapan dengan dunia teknologi, ketika ada masalah pasti ada jalan keluar yang dapat dilakukan. Begitu juga dalam kes WannaCry, tidak sedikit pakar teknologi yang berusaha mencari jalan keluar. Dan salah satu daripada mereka yang berjaya menghentikan penyebaran ransomware adalah seorang pakar IT dengan nama samaran MalwareTech.

Mengenai Penyebaran Ransomware WannaCry

Untuk makluman, sejak beberapa hari kebelakangan ini dunia digambarkan dengan penyebaran virus bernama WannaCry. Secara umum, virus ransomware akan menjangkiti komputer utama yang menggunakan sistem operasi Windows. Jika komputer terkena serangan WannaCry, data yang terdapat di komputer dienkripsi sehingga tidak dapat dibuka oleh pengguna.

Sekiranya demikian, penggodam akan meminta sejumlah wang sebagai tebusan untuk data yang disulitkan. Sekiranya, pengguna menginginkan data kembali, mereka harus membayar sejumlah dana.

Artikel lain:  Inilah Alternatif Kuat untuk Memusnahkan Crysis Ransomware, Anda mesti Tahu

Melihat dari mangsa, dilaporkan bahawa ransomware ini telah menyerang di lebih dari 150 negara. Beberapa syarikat dan institusi besar seperti Badan Kesihatan Nasional Britain, Fedex, Nissan, Telefonica dan banyak syarikat lain telah dimasukkan dalam senarai mangsa WannaCry.

Penyelesaian Kemalangan

Dari situ cukup banyak pemerhati atau pakar dalam bidang teknologi, yang berusaha mencari jalan keluar untuk masalah WannaCry. Salah satunya ialah pengguna dengan nama alias MalwareTech. Pengguna yang kemudiannya didapati sebagai lelaki berusia 22 tahun, berjaya mencari jalan keluar untuk menghentikan penyebaran WannaCry.

Menariknya, MalwareTech mengakui bahawa kaedah ini berlaku secara tidak sengaja. Pada mulanya, dia mendaftarkan domain yang digunakan untuk penyebaran WannaCry. Ketika domain didaftarkan, maka secara otomatis ada mekanisme yang menghentikan penyebaran ransomware, atau biasanya disebut sebagai "Kill Switch".

Tidak Menyukai Penerbitan

Dari situ, nama MalwareTech mula tersebar di dunia maya dan bahkan diliputi oleh banyak media asing. Sebilangan media cuba mendedahkan jenis data peribadi dari pengguna akaun MalwareTech.

Tetapi tepatnya ini adalah sesuatu yang dirasakan sangat mengganggu oleh MalwareTech. Dia mengatakan bahawa, sebenarnya dia tidak terlalu gemar dengan publisiti atau pelaporan yang berlebihan. Walaupun ketika, ada media yang telah melanggar privasi dengan mengunjungi rumahnya secara pribadi, maka dia tidak keberatan untuk melabel media tersebut sebagai media yang tidak bertanggungjawab.

Namun, apa yang dilakukan oleh MalwareTech tentunya tidak biasa. Kerana penemuan ini, sejumlah orang atau pihak dibantu dan masih ada berjuta-juta orang yang mungkin diselamatkan dari risiko menyebarkan ransomware WannaCry.

Dari situ, penghargaan juga dilakukan dengan cara lain, iaitu dengan memberi hadiah. Ini dilakukan oleh satu platform dalam talian yang disebut HackerOne. HackerOne sendiri adalah tempat di mana kita dapat melaporkan jika ada masalah keselamatan dengan sistem atau perisian. Dari sana, pakar keselamatan yang menemui celah akan diberi hadiah dalam bentuk sejumlah wang.

Dan khusus untuk kes WannaCry, HackerOne memberikan hadiah kepada MalwareTech 10,000 USD atau setara dengan Rp 133 juta.

Baca juga:  Pembangun Permainan Ini Mempunyai Cara Unik untuk "Memaksa" Orang-Orang untuk Memainkan Permainan

Apa yang memberi inspirasi dan teladan ialah hadiah yang diberikan kepada MalwareTech tidak semestinya digunakan untuk kepentingan peribadi. Kerana ketika berusaha memutuskan rangkaian ransomware, apa yang dia fikirkan adalah bagaimana ia dapat memberi manfaat kepada orang lain.

Oleh itu, dia merancang untuk memberikan hadiah itu kepada organisasi atau badan amal tertentu. Selebihnya, wang itu juga akan digunakan untuk membeli buku yang kemudian disumbangkan kepada anak-anak yang kurang bernasib baik.

Cerdas, solutif dan humanis!

Artikel Berkaitan