Ikuti Konsep Pembangunan Lembah Silikon Ala World

Silicon Valley Ala WorldSilicon Valley Ala World melalui Liputan6.com

Bagi rakan sekerja yang tidak tahu apa itu Silicon Valley, Silicon Valley adalah lokasi di wilayah Amerika di mana banyak syarikat berasaskan teknologi dilahirkan dan dikembangkan. Sebahagian daripadanya adalah Google, Twitter, Facebook dan banyak syarikat teknologi gergasi lain yang mempunyai pusat pembangunan di lokasi-lokasi ini.

Oleh itu, tidak menyedari jika banyak orang mendakwa bahawa Silicon Valley adalah pusat perkembangan teknologi dunia pada masa ini. Dari situ banyak negara lain kemudian berminat mengembangkan konsep serupa terutamanya untuk kemajuan industri #teknologi di negara itu sendiri.

Tidak ketinggalan, World juga mengambil langkah yang sama untuk mengembangkan "Silicon Valley" a la World.

Silicon Valley Ala World oleh Sinarmas Land

Pembinaan pusat pengembangan industri teknologi bernama Digital Hub World dimulakan oleh kumpulan pemaju hartanah Sinarmas Land. Dan pada masa ini proses pembangunan kawasan perindustrian telah mulai berjalan dengan sasaran awal untuk membina beberapa bangunan utama.

Mengenai proses perasmian, Silicon Valley gaya dunia di Bandar BSD, Tangerang, secara rasmi dibuka pada pertengahan Mei 2017. Dalam acara tersebut, sejumlah pihak termasuk Bupati Tangerang Selatan, Ahmed Zaky, juga hadir; Ketua Pegawai Eksekutif Sinar Mas Land Group, Michael Widjaja; Pengarah Urusan Pejabat Sinar Mas Land, Dhony Rahajoe; Ketua Agensi Ekonomi Kreatif Dunia, Triawan Munaf; dan Kakitangan Khas Menteri Komunikasi dan Penerangan, Lis Sutjiati.

Artikel lain:  Telusuri Silicon Valley, Kemudian Kami Akan Mendapatkan 5 Perkara Unik ini selain dari Pusat Teknologi Pusat

Kehadiran beberapa pihak termasuk pihak pemerintah tentunya merupakan tanda bahawa, lokasi Digital Hub World memang mempunyai potensi besar dan mesti dipertimbangkan. Malah, pemerintah juga memberikan sokongan melalui beberapa dasar untuk memudahkan proses pembangunan.

Disampaikan oleh Ketua Pegawai Eksekutif Sinarmas Land, Michelle Widjaja, langkah-langkah yang diambil oleh kumpulan perniagaan yang dipimpinnya adalah satu bentuk realisasi idea dan harapan pemerintah di masa depan yang berkaitan dengan industri teknologi.

"Diharapkan kehadiran Digital Hub dapat memberikan kontribusi bagi pengembangan industri dan teknologi digital berasaskan IT, dengan mengingat bahawa Pemerintah Dunia saat ini juga fokus untuk mendorong pertumbuhan industri," jelasnya.

Sasaran Wilayah Ekonomi Digital Baru

Dinyatakan bahawa, luas tanah yang akan digunakan untuk pengembangan Digital Hub World di bahagian selatan Green Office Park, BSD City, mencapai area seluas 25.86 hektar. Hab Digital diharapkan dapat memimpin BSD City menjadi salah satu wilayah ekonomi digital baru yang akan diambil kira di Dunia.

Melihat keadaan Dunia sekarang yang telah mula menyesuaikan teknologi dengan sangat pantas, ia pasti menjadi potensi dan juga cabaran yang mesti semakin berkembang. Keperluan untuk teknologi yang semakin maju jika dirasakan oleh pencipta dan orang yang bekerja di industri teknologi dunia.

Lokasi ini diharapkan dapat menjadi bentuk transformasi BSD City sebagai kota digital pintar yang terintegrasi di negara ini dan menjawab keperluan masyarakat pada era teknologi maklumat digital untuk wilayah yang memiliki infrastruktur jaringan telekomunikasi yang dapat diandalkan, kemudahan lengkap, dan dapat diakses dengan mudah oleh orang ramai.

Objektif Program Pembangunan

Mengenai sasaran pengembangan proyek ini, diberitahu bahwa kemudiannya Digital Hub World dapat menjadi lahan yang berpotensi bagi perusahaan #stupup, pemaju teknologi, institusi pendidikan, kepada berbagai pemain industri lain yang masih terkait dengan teknologi seperti pengembangan animasi dan permainan.

Untuk merealisasikannya, Sinarmas Land juga bekerjasama dengan salah seorang perunding hartanah berskala antarabangsa, NBBJ. Sebelum ini diketahui, perunding itu pernah bekerjasama dengan beberapa syarikat gergasi seperti Microsoft, Amazon, Samsung, dan sebagainya.

Baca juga:  Rahsia Di Sebalik Kejayaan Permulaan di Silicon Valley

Untuk makluman, projek mega Lembah Silikon bertaraf Dunia ini pastinya bukan projek sewenang-wenangnya. Selain melibatkan banyak pihak, kos yang dikeluarkan untuk pengembangan teknologi hartanah juga tidak lucu. Oleh itu, Sinarmas Land menetapkan biaya sekitar 5 hingga Rp 7 triliun untuk periode pembangunan hingga 2019.

"Sekiranya bangunan itu belum selesai, ia akan menjadi sukar, maka pada tahun 2019 (fasa kedua), sudah tiba masanya bagi kami untuk menarik penyewa sebanyak mungkin," kata Michelle.

Artikel Berkaitan