Silverstone RFLA: Perniagaan Fesyen Bermula dengan Hobi dan Komuniti

Silverstone RFLASilverstone RFLA melalui Bukalapak.com

Silverstone RFLA , Siapa yang tidak mahu berjaya dalam hal kewangan pada usia muda. Sudah tentu semua orang ingin dapat mencapainya dengan pelbagai bentuk.

Perkara yang paling biasa dilakukan ialah menjalankan usahawan atau menjalankan perniagaan tertentu. Begitu juga dengan seorang usahawan muda bernama Hafiyyan Naufal. Bermula dari hobi dan komuniti yang disertainya, dia sebenarnya memberikan batu loncatan untuk berkenalan dengan dunia perdagangan.

Dari situ dia mengembangkan perniagaan dalam bidang fesyen kulit dengan jenama Silverstone RFLA.

Permulaan Membangunkan Perniagaan RFLA Silverstone

Sekiranya anda melihat keadaan semasa perniagaan fesyen kulit yang dialaminya memberikan hasil yang tidak kecil, mungkin semua orang berpendapat bahawa perniagaan Hafiyyan Naufal dapat berjalan dengan lancar pada bila-bila masa.

Tetapi tentunya fakta di sebalik semua itu, masih harus ada perjuangan yang sukar sebelum anda dapat mencapai kejayaan. Mula memilih keusahawanan, yang diceritakan oleh alumni Universiti Pertanian Bogor sebagai pengalaman yang tidak dapat dilupakan.

Artikel lain:  David Yuwono: Berjaya Membangun Beg Perniagaan Beg Kering Denim dengan Modal Rp 800 Ribu

Salah satu perkara yang dipegangnya adalah bagaimana dia dapat menghasilkan sesuatu yang positif bukan hanya untuk dirinya sendiri tetapi juga untuk orang lain.

"Jumlah cerita / perkongsian dari beberapa usahawan muda alumni kampus saya di IPB. "Kejayaan mereka, kejatuhan dan pembangunan perniagaan mereka, perjuangan mereka, membuat saya termotivasi untuk menjadi seperti mereka, untuk menjadi seorang usahawan yang dapat mewujudkan pekerjaan untuk orang lain," jelasnya.

Usaha RFLA Silverstone Bermula Dengan Hobi

Seperti kebanyakan anak muda hari ini, Naufal juga mempunyai sejumlah hobi. Salah satunya adalah hobi motosikal. Bukan itu sahaja, dia juga bergabung dalam komuniti motosikal dengan anggota yang cukup besar.

Dari situ dia mendapat inspirasi untuk mula menjalankan perniagaan, terutama dari segi membuat penunggang motosikal pelengkap. Yang paling biasa adalah jaket kulit.

Kenapa mesti jaket kulit? Kerana barang-barang fesyen ini sangat berkaitan dengan dunia kanak-kanak motosikal.

"Penjenamaan yang saya gunakan disebut Silverstone RFLA, di mana RFLA adalah singkatan dari Ridefreak Leather Apparel. Saya memilih perkataan "Ridefreak" kerana segmentasi pasaran produk saya adalah golongan muda, komuniti motosikal, yang biasanya disebut "Bikers" atau "Riders", "kata Naufal.

Mengenai produk yang dihasilkannya, bukan hanya produk jaket kulit kerana selain itu terdapat beberapa jenis produk seperti kasut kulit, beg, dompet dan beberapa aksesori lain yang masih menggunakan kulit.

Apabila Silverstone RFLA Menghadapi Masalah Perniagaan

Seperti yang dinyatakan sebelumnya, memulakan perniagaan tentunya tidak akan terlepas dari nama cabaran dan rintangan. Dan perkara pertama yang dihadapi Naufal adalah bagaimana membuat produk berkualiti tetapi dengan harga yang berpatutan.

"Sebagai contoh, jaket kulit domba, harganya harus melebihi harga Rp. 700,000, beberapa bahkan hingga 2 juta untuk jenama tertentu. "

Walaupun pada hakikatnya, sebilangan anggota mencari komuniti motosikal pada masa ini yang juga agak bukan dari kalangan ekonomi atasan. Kadang-kadang membelanjakan sejumlah besar wang hanya untuk aksesori fesyen, bukanlah keutamaan bagi mereka.

"Masalahnya ialah kebanyakan penunggang motosikal / anggota komuniti motosikal adalah orang" berprofil rendah "yang pastinya enggan menghabiskan berjuta-juta hanya dengan jaket kulit, walaupun mereka benar-benar ingin memiliki jaket kulit," jelas Naufal.

Untuk mengatasi masalah ini, akhirnya dia mendapat jalan keluar dengan menggunakan kulit sintetik berkualiti tinggi. Inilah sebabnya mengapa, produk Silverstone RFLA yang dibuat masih dapat mengutamakan kualiti, tetapi sebaliknya mempunyai harga yang berpatutan.

Setelah melalui proses yang panjang, walaupun ditipu beberapa kali, akhirnya Naufal berjaya menjalankan perniagaan yang berjalan dengan lancar.

Baca juga:  Dendy Reynando ~ Pemilik Mahakarya Inc. Kejayaan dalam Perniagaan Kreatif

Saat ini, pesanan untuk jaket kulit telah datang dari beberapa lokasi di hampir semua wilayah di Dunia, mulai dari Aceh, Medan, Batam, Palembang, Lampung, Bangka, Bali, NTT, Kalimantan, Manado, Makassar, hingga Wamena di Papua.

Bukan hanya itu, dia malah menjadi rakan kongsi syarikat besar seperti PT Pertamina di Medan, PT Shell di Jakarta dari segi aktiviti membuat barang dagangan.

Artikel Berkaitan