Kelebihan dan Faedah Gabungan Amazon.com

Amazon.com adalah kedai dalam talian terbesar di dunia yang menyediakan pelbagai jenis produk, mulai dari buku, barang elektronik, keperluan rumah tangga, permainan, alat, dan lain-lain. Kedai dalam talian ini diasaskan oleh Jeff Bezos pada tahun 1994 dan berpusat di Seattle, Washington, Amerika Syarikat. Selain Amerika, kedai Amazon nampaknya cukup meluas di seluruh dunia, seperti Itali, Jerman, Britain, Kanada, Sepanyol, China, dan Jepun. Amazon.com memberi peluang kepada penerbit yang mempunyai laman web atau blog untuk menjana pendapatan dari laman web dengan menawarkan program afiliasi (Amazon Associates), dan semua penerbit di seluruh dunia dapat mengikuti program ini.

Untuk menjadi ahli gabungan Amazon.com atau sebagai penjual produk Amazon.com kita mesti mendaftar terlebih dahulu (percuma), untuk pendaftaran anda boleh melayari laman program afiliasi Amazon.com. Komisen yang diterima oleh penerbit setiap kali ada penjualan dari pautan afiliasi adalah 4% - 8.5% dari jumlah harga barang yang dijual, semakin banyak produk yang dijual, peratusan jumlah komisen akan semakin banyak, tidak buruk?

Terdapat beberapa faedah untuk menyertai program afiliasi Amazon.com, iaitu:

1. Amazon.com mempunyai banyak ahli yang sering berbelanja secara dalam talian, jadi kemungkinan mendapat keuntungan dari program afiliasi Amazon.com sangat besar.

2. Produk dijual sangat banyak, kami sebagai penerbit tidak akan kehabisan idea dalam memilih jenis produk yang akan dipromosikan kerana terdapat banyak pilihan produk, hampir semua produk dapat dibeli melalui Amazon.com.

3. Perincian produk yang dijual juga sangat lengkap, memudahkan kami menganalisis produk mana yang paling banyak diminati di pasaran dan produk mana yang mendapat penilaian buruk dari pembeli.

4. Amazon.com dipercayai oleh pelanggannya. Sekiranya barang yang dibeli rosak kerana proses penghantaran atau tidak sesuai dengan keterangan barang, pelanggan dapat kembali atau meminta penggantian barang yang sama. Inilah yang menjadikan Amazon.com sangat dipercayai oleh pelanggannya kerana memberikan jaminan 30 hari untuk pembeli.

5. Tidak ada kos untuk bergabung dengan Amazon.com dan mereka tidak menerapkan sistem francais kepada penerbit. Oleh itu, penerbit tidak akan dikenakan bayaran untuk mendaftar atau mengeluarkan komisen.

6. Pelanggan boleh membuat semua transaksi secara dalam talian, kapan saja dan di mana sahaja. Ini menjadikan jumlah pembeli berpotensi lebih banyak, dan komisen amazon yang lebih besar: D

7. Penerbit tidak perlu bersusah payah dengan proses pembekalan dan penghantaran barang kerana semuanya telah dilakukan oleh Amazon.com.

8. Penerbit dapat memilih item apa yang akan dipromosikan, dan Amazon.com telah menyediakan sepanduk, pautan, widget, yang dapat membantu proses promosi.

9. Amazon.com menyediakan laporan penjualan lengkap disertakan dengan komisen yang telah diperoleh oleh penerbit.

10. Kemungkinan penjualan silang, apabila pelanggan memasuki Amazon.com melalui pautan promosi di laman web kami dan tidak membeli item tersebut tetapi sebaliknya membeli item lain, kami sebagai penerbit masih mendapat komisen mengikut peratusan dan harga barang yang dibeli.

Pemasar internet dunia sangat banyak yang mengikuti program afiliasi Amazon.com dan tidak sedikit orang yang mempunyai pendapatan yang cukup besar. Saya sendiri telah menjadi penerbit Amazon.com sejak 2010 dan saya menerima komisen Amazon.com setiap bulan walaupun jumlahnya tidak sebesar master amazon.com yang lain hehehe :).

Pembayaran komisen dari Amazon.com dapat dihantar melalui Pembayaran Langsung, Cek, dan AGC (Kad Hadiah Amazon). Saya secara peribadi menggunakan perkhidmatan penghantaran hasil melalui cek, tetapi prosesnya sangat lama. Cek yang dihantar ke rumah saya dari Amerika ke Dunia ternyata memakan masa sekitar satu bulan, dan proses pengeluaran cek itu sendiri memakan masa 40 hari dan dikenakan caj $ 30 dari bank tempatan untuk setiap cek huhuhu :(

Akhirnya saya menggunakan perkhidmatan Deposit Langsung dari seorang rakan yang tinggal di Amerika Syarikat. Saya menebus proses penghasilan Amazon ke akaun bank Amerika rakan saya, kemudian dia kemudian menghantar wang itu ke akaun bank tempatan saya. Sudah tentu ada kos, tetapi bayaran yang diberikan oleh rakan saya sangat murah dan proses pengeluarannya sangat mudah dan pantas. Berminat untuk menyertai program afiliasi Amazon.com? Sila daftar di laman web affiliate-ama.amazon.com.

Artikel Berkaitan